Viața unui copil nenăscut, salvată prin patru intervenții intrauterine

5 iulie 2016 | 4 comentarii |

Diagnosticat cu ascită fetală, adică o acumulare de lichid în cavitatea abdominală, copilul a supraviețuit datorită intervențiilor pe care le-a suportat când încă se afla în uterul mamei. Deși s-a născut prematur, după trei săptămâni a fost declarat perfect sănătos.

 

Regina Maria - Spital Baneasa

Spitalul Baneasa

După o intervenție chirurgicală in utero efectuată în premieră europeană, în toamna anului trecut, echipa medicală coodronată de medicul primar Hadi Rahimian „a recidivat”. Viața unui copil care încă nu venise pe lume și ar fi avut șanse mici să se nască viu sau să supraviețuiască după aceea, dacă medicii nu ar fi intervenit pentru a-i evacua lichidul care i se acumulase în cavitatea abdominală și care risca să îi comprime plămânii, afectând dezvoltarea normală a acestora, a fost salvată. Și de această dată, medicii au intervenit in utero, nu o dată, ci de patru ori, extrăgând lichidul care continua să se formeze și administrându-i fătului perfuzii cu albumină prin cordonul ombilical.

Intervențiile au fost efectuate în cadrul Centrului Fetal al spitalului Băneasa, care face parte din rețeaua privată de sănătate Regina Maria, iar după mai multe săptămâni în care medicii s-au luptat să îi salveze viața, copilul, deși născut prematur, a fost declarat perfect sănătos și a fost lăsat să plece acasă împreună cu mama sa.

 

Operatie in-utero (Foto: Regina Maria)

Un rol decisiv în acest caz l-a avut monitorizarea sarcinii, care a făcut posibil ca în săptămâna a 27-a să fie depistată această problemă a fătului. Cu ocazia unei ecografii s-a constatat că în abdomenul fătului se acumulase lichid, problemă care în limbaj medical este cunoscută sub denumirea de ascită fetală.

Aceasta constă în acumularea de lichid în cavitatea abdominală, în jurul ficatului, splinei, intestinelor și vezicii urinare. Dacă lichidul din abdomen continuă să se formeze, diafragma, adică mușchiul care separă abdomenul de torace, este împinsă în cavitatea toracică, comprimând plămânii și afectând dezvoltarea acestora, ceea ce ar fi dus la insuficiență respiratorie la naștere sau chiar la decesul fătului înainte de a fi adus pe lume. Din această cauză este esențial să se stabilească dacă este vorba de o ascită izolată sau este asociată a hidropsului fetal, aceasta fiind o afecțiune severă care constă în acumularea de lichid și în alte cavități, rata de mortalitate într-o astfel de situație variind între 60 și 90 la sută.

După ce problema aceasta a fost constatată la ecografie, mama a fost trimisă la medicul Hadi Rahimian, specialist în medicină materno-fetală și unul din puținii medici din România specializați in chirurgia fetală.

 

Dr. Alina Ilici

Dr. Alina Ilici

Echipa medicala coordonată de acesta a constatat că exista pericolul comprimării plămânilor din cauza acumulării continue de lichid, așa că s-a luat decizia de a se interveni intrauterin pentru a evacua licihdul respectiv din abdomenul fătului prin paracenteză fetală intrauterină. Intervenția a fost efectuată sub ghidaj ecografic, constând în introducerea unui ac prin abdomenul și uterul mamei, până la nivelul abdomenului fătului, după care lichidul a fost extras cu ajutorul unei seringi. Totodată, fătului i s-a administrat o perfuzie intra-uterină de albumină, prin cordonul ombilical.

Această primă intervenție n-a rezolvat însă deinitiv problema, pentru că lichidul a continuat să se formeze și să se acumuleze în abdomenul fătului, astfel că au mai fost necesare alte trei paracenteze intrauterine susținute de perfuzii cu albumină.

Toate acestea s-au petrecut în decurs de 6 săptămâni, interval după care copilul a venit pe lume prematur, la vârsta de 33 de săptămâni, cântărind la naștere 2.850 de grame. Deoarece bebelușul respira cu dificultate, dr. Alina Ilici, medic primar neonatolog, l-a intubat imediat, în sala de naștere, de unde a fost transportat de urgență in secția de Terapie Intensivă Neonatală, unde a primit suport ventilator și perfuzie endovenoasă de susținere și nutrițională.

 

Dr Hadi Rahimian (foto:Regina Maria)

Copilul a făcut progrese de la o zi la alta și, în a opta zi a putut să respire spontan, sub cort de oxigen. Deși investigațiile au continuat și postnatal, cu excepția ecografiei abdominale care a evidențiat ascita și o hidronefroză congenitală unilaterală, ca urmare a unui megaureter, nu s-a evidențiat nici o altă complicație sau afecțiune.

După aproape 3 săptămâni de îngrijire complexă la Terapie Intensivă, copilul a ajuns acasă alimentat la sân, fără să prezinte vreo problemă medicală semnificativă. La aproape 6 săptămâni, ascita nu s-a refacut, iar copilul, urmărit regulat de către medicul neonatolog, crește și se dezvoltă normal.

Medicii care au contribuit la salvarea copilului spun că tratarea cu succes a acestui caz de ascită fetală se datorează ingrijirii multidisciplinare efectuată de către medici cu experiență în medicina fetală, combinate cu monitorizarea frecventă ecografică a fătului, precum și disponibilitatea pentru o posibilă cezariană de urgență și îngrijirea avansată a nou-născutului într-o secție modernă de terapie intensivă.

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Comentarii (4)

 1. Memet Florentina Arabela spune:

  Buna ziua sunt însărcinată in 16 saptamani si făcând o ecografie pentru a afla sexul copilului mi sa spus ca bebelușul meu sar putea sa aiba lichid în stomac nu stiu ce pot sa fac daca ma puteți ajuta cu niște sfaturi ma aflu în Anglia și ca sa mi se confirme trebuie sa aștept pana pe 29 cand mia dat programare cu un doctor pentru ca cea care a facut ecografia nu era doctor avea o clinica privata doar pentru ecografie și nu era sigura de ce vede.va multumesc pentru eventualele răspunsuri

  • Redactie SB spune:

   Stimată doamnă, pentru o opinie pertinentă referitoare la problema dvs. vă sugerăm să încercați să apelați la un specialist în medicină materno-fetală sau chiar la cei din Centrul Fetal din Spitalul Băneasa al rețelei de sănătate Regina Maria, unde s-a petrecut evenimentul relatat de noi. Vă dorim succes și multă sănătate dvs. și bebelușului!

 2. Cristina spune:

  As vrea sa stiu cat a costat aceasta operatiune pt ca sunt in aceiasi situatie,fiind insarcinata in saptamana 27,iar copilul meu fiind diagnosticat cu ascita fetala.

  • SB spune:

   Intrebati la Centrul Baneasa… medicii de acolo, in functie de situatia dvs. si a bebelusului, va vor comunica tot ce doriti sa stiti

Adaugati un comentariu


 

*