Viitorii medici fac „exerciții de empatie și compasiune” și învață cum să comunice cu pacienții dificili

10 noiembrie 2023 | 0 comentarii |

Centrul de inovație și e-Health organizează, pe 16 și 17 noiembrie, două workshopuri de comunicare, în cadrul „Cursului de comunicare” lansat în acest an universitar, de Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București.

 

Echipa de Integrări Umaniste în Medicină, medical/health humanities, din cadrul Centrului de Inovație și e-Health (CieH) al UMF „Carol Davila”, în parteneriat cu Universitatea din București, organizează joi, 16 noiembrie, între orele 18.00-21.00, workshopul „În Spatele Cuvintelor – Exerciții de Empatie și Compasiune”.

În lumea medicală, comunicarea non-verbală joacă un rol esențial. Acest workshop vizează îmbunătățirea abilităților de comunicare non-verbală ale studenților la medicină, sporind empatia și compasiunea lor printr-un limbaj corporal conștient și expresiv. Utilizând tehnici din teatrul-forum, teatrul oprimaților și psihodrama moreniană, studenții vor învăța cum să transmită încredere, compasiune și empatie fără a folosi cuvinte”, transmit organizatorii.

Workshop-ul se desfășoară într-un cadru interactiv și experiențial, iar participanții vor fi conduși prin diverse exerciții și jocuri dramatice care pun accent pe comunicarea non-verbală, expresia corporală și conștientizarea propriului limbaj al corpului și vor avea ocazia de a afla și a dobândi: noțiuni de introducere în importanța empatiei și compasiunii în practica medicală; de a se familiariza cu principiile teatrului-forum, teatrul oprimaților și psihodrama moreniană; de ași dezvolta abilitățile de comunicare non-verbală și de a experimanta și explora expresia corporală pentru transmiterea empatiei și compasiunii.

 

Vor fi simulate situații medicale, unde studenții vor fi nevoiți să reacționeze folosind exclusiv limbajul corporal, prin:

• Jocuri dramatice și exerciții de încălzire pentru a destinde atmosfera și a pregăti participanții.

• Simulări de situații medicale folosind tehnici din teatrul-forum.

• Exerciții de psihodrama moreniană pentru explorarea emoțiilor personale și înțelegerea pacientului.

• Reflecții de grup și discuții pentru integrarea experiențelor și învățăturilor.

Workshopul va fi susținut de dr. Ioan Mirea – medic rezident în Psihiatrie la Spitalul Clinic de Psihiatrie „Prof. Dr. Alexandru Obregia” din București, doctorand în Filosofie Analitică, Școala Doctorală de Filosofie, Universitatea din București, membru al grupului Medical Humanities (Integrări Umaniste în Medicină) din România și va avea loc în Sala Conferințe de la Centrul de inovație și e-Health, din Strada Pitar Moș nr. 20. Încrierile se fac online, AICI. Numărul participanților este limitat la 20 de locuri, așa că cei care se vor înscrie până la epuizarea locurilor vor fi cei acceptați.

 

Vineri, 17 noiembrie, echipa de Integrări Umaniste în Medicină, medical/health humanities, din cadrul CieH-UMFCD în parteneriat cu Universitatea din București, organizează workshopul „Cum comunici cu pacienții dificili”, al cărui scop este să ofere soluții concrete practicienilor și viitorilor practicieni din sfera medicală, soluții care să îi ajute să gestioneze mai ușor situațiile de comunicare dificilă cu pacienții și aparținătorii acestora.

În contextul în care „practica medicală presupune interacțiunea zilnică a personalului medical cu pacienți extrem de diferiți, cu aparținători aflați în situații delicate și tipologii umane care pot pune în dificultate chiar și cei mai buni practicieni și oameni de știință”, lect. univ. dr. Anamaria Nicola îi va ajuta pe studenți să știe care sunt „instrumentele clare de identificare a principalelor tipuri de pacienți și aparținători dificili și soluții practice de interacțiune cu aceștia”.

 

Introducerea conceptelor teoretice de comunicare eficientă în context medical; prezentarea principalelor tipologii de pacienți/aparținători dificili și oferirea de soluții practice de comunicare eficientă în interacțiunea cu diferitele tipuri de pacienți/aparținători dificili sunt principalele teme abordate în cadrul workshopului.

La acest atelier de lucru, numărul participanților este limitat la 30 de locuri, iar cei care se vor înscrie AICI, până la epuizarea locurilor vor fi cei acceptați.

Anamaria Nicola este lector universitar, trainer și formator și a fost decan al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării (Universitatea din București). A lucrat ca jurnalist aproape 10 ani, iar activitatea sa recentă se concentrează pe comunicarea științifică și comunicarea medicală, cu activități de cercetare și formare desfășurate în proiecte naționale și internaționale. Printre altele, coordonează la nivel național, și apoi internațional comunicarea pentru alianța CIVIS, din anul 2020.

„Nu uitați să vă împărtășiți informația cu prietenii și colegii voștri!”, este îndemnul echipei de Integrări Umaniste în Medicină, medical/health humanities.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*