Vis împlinit. Asociația „Dăruiește Viață” a aprins luminile în primul spital din România realizat exclusiv din donații

25 noiembrie 2023 | 0 comentarii |

​​​Primul spital din România construit integral din donații și sponsorizări, realizat de Asociația „Dăruiește Viață” în curtea Spitalului pentru copii „Marie Curie” din București, a fost inaugurat.

 

Luminile singurului spital pentru copii ridicat în România în ultimii 30 de ani au fost aprinse de Vlăduț, un tânăr de 19 ani, supraviețuitor al cancerului, iar sunetul pulsului s-a auzit simbolic, pentru a confirma că noua unitate medicală a Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii „Marie Curie” din București este gata să-și primească primii pacienți. „În acest spital, din acest moment, bate inima unui întreg popor!”, au spus inițiatorii proiectului, la festivitatea de inaugurare.

Primul Spital Naţional de Copii pentru Cancer, Boli Grave şi Traumă a fost ridicat de Asociația „Dăruiește Viață” în mai puțin de cinci ani și jumătate, cu implicarea a peste 350.000 de persoane fizice şi 8.000 de companii care au făcut donații și sponsorizări în valoare de 53 de milioane de euro, făcând posibil ca un vis să devină realitate.

Oameni care au susținut proiectul (artiști, jurnaliști, sponsori) au ignorat ploaia și au asistat la aprinderea luminilor, după care au făcut turul spitalului. „Am zis că am construit spitalul acesta împotriva vremurilor și îl inaugurăm împotriva vremii”, a glumit Oana Gheorghiu, cofondatoare și vicepreședinte Asociația Dăruiește Viață.

 

Noi facem un spital” a devenit „noi am  făcut un spital” 

 

În această seară aprindem speranța. Dacă până acum spuneam «noi facem un spital», astăzi, cu emoţie, spunem «noi am făcut un spital». Un spital în care, pentru prima dată în România, un copil bolnav de cancer va putea fi tratat aşa cum orice părinte îşi doreşte. Le mulțumim din suflet tuturor celor care au donat. E o dovadă că noi, românii, putem împreună, iar «nu se poate» sau «merge și așa» nu e, de fapt, povestea noastră, e povestea altora. De astăzi, e momentul să nu le mai dăm voie să ne spună această poveste, pentru că noi, de astăzi, putem să le spunem că «noi am făcut un spital», a spus Carmen Uscatu, inițiatoare a proiectului, cofondatoare și preşedintă a Asociației „Dăruiește Viață”.

Proiectul a fost demarat în 2015, când Asociația „Dăruiește Viață” a decis construirea de la zero a unei clinici noi, de 3 etaje, pentru Secția de Onco-Pediatrie a Spitalului Marie Curie, dar nevoile echipei medicale și mobilizarea incredibilă a donatorilor au permis extinderea noului spital, așa că s-a ajuns la 9 etaje.

 

Turul spitalului 

 

Oana Gheorghiu, Carmen Uscatu

Fondatoarele Asociației „Dăruiește Viață”, Oana Gheorghiu și Carmen Uscatu, au prezentat interiorul spitalului, construit la standarde europene și dotat cu aparatură de ultimă generație. Clădirea, dispusă pe 9 niveluri, are o suprafață construită de 12.000 de metri pătrați, iar noul spital va dispune de peste 180 de paturi și va avea secții de oncologie pediatrică, radioterapie, chirurgie și neurochirurgie, cinci săli de operații și un etaj întreg pentru terapie intensivă. Blocul operator, de exemplu, are pereți de sticlă, care reduc riscul infecțiilor. „Este realizat integral din sticlă, este făcut cu ultima tehnologie, avem aceste ecrane care fac conexiunea cu partea de imaginistică medicală, poți vedea în timp real un CT, un RMN, o radiografie”, a explicat Carmen Uscatu.

Spitalul „are un sistem de videorutare, ceea ce înseamnă că se pot face operații la distanță, în parteneriat cu alte clinici, medicii pot să discute și să vadă operațiile pe viu. Aceste operații pot fi transmise și către studenți, pentru a învăța”, a completat Oana Gheorghiu.

În noua clădire se vor muta o parte din secţiile Spitalului Marie Curie, dar pentru că toţi copiii „trebuie să fie trataţi în aceleaşi condiţii moderne”, se va construi o a doua clădire, pentru toate celelalte specializări ale Spitalului, iar actuala clădire ar urma să fie transformată în în spaţii de cazare, spaţii de învăţare și spaţii tehnice.

 

Micii pacienți vor uita că sunt în spital

 

Copiii care se vor interna în spitalul construit de „Dăruiește Viață” vor descoperi aici, printre altele, un spațiu de joacă interactiv, o sală de cinema sau spectacole, dar și un punct de observare a constelațiilor. „Arhitecta noastră s-a gândit că ar fi bine să punem un observator astronomic astfel încât să folosim acest spațiu și să creăm o bucurie copiilor care vin la spital și care, poate pentru prima oară, se vor putea uita noaptea la stele”, a mai spus Oana Gheorghiu, subliniind că acest spital „a fost a fost gândit în jurul copilului și nu în jurul bolii”.

Toate detaliile au fost gândite în așa fel încât copiii bolnavi de cancer să uite că sunt într-un spital, să se poată juca la fel ca afară și astfel să suporte mult mai ușor tratamentele, care nu sunt deloc ușoare. Chiar și cei care trebuie să stea în izolare vor putea să comunice cu prietenii lor, prin pereții din sticlă, atunci când vor simți nevoia să le fie un prieten aproape.

 

Spitalul, predat la cheie, statului român

 

Obținerea avizelor de funcționare este pe ultima sută de metri și, cel mai probabil, în ianuarie 2024, aici vor fi internați primii pacienți. Statul român va prelua, la cheie, spitalul, urmând să-l administreze, iar inițiatoarele poiectului își doresc aici, ca dincolo de clădirea frumoasă și dotările preluate, statul să asigure și un management financiar și servicii medicale de calitate, așa că au propus autorităților un proiect pilot prin care să fie implementat „un alt fel de a gestiona spitale și de a face lucrurile”.

Vorbim adesea despre pacientul în centrul sistemului, dar aceste lucruri se pot face printr-o schimbare a modului în care este organizat un spital. Dacă spitalele, în România, sunt organizate pe secții, în jurul medicului, noi ne dorim un spital bazat pe centre organizate în jurul bolii, al pacientului. Pacientul să fie, practic, unicul punct în jurul căruia se adună medicii pentru a-i stabili cel mai bun diagnostic și cel mai bun tratament. Această organizare nu a inventat-o Dăruiește Viață, ci este un model care există în Europa de peste 20 de ani”, a explicat Carmen Uscatu, subliniind că o abordare inter și multidisciplinară ajută la o colaborare între medici și la eficientizarea resurselor unui spital, iar Asociația Dăruiește Viață va asigura trainingul de care personalului medical de la Marie Curie are nevoie, în acest sens.

 

Premiere pe toată linia

 

Noul spital pentru copii este unul al premierelor: este primul spital construit în ultimii 30 de ani, primul spital construit exclusiv din donații și sponsorizări, primul spital în care se va aplica un altfel de management și  a fost gândit în jurul nevoilor pacienților și părinților și include:

• Acces la tratament multidisciplinar pentru patologia oncologică;

• Primul Departament de Radioterapie pentru Copii într-un spital de stat;

• Organizare pe centre de excelență pentru a pune pacientul în centrul actului medical;

• Tehnologii de ultimă generație (sistem BMS, ultimele tehnologii în radioterapie etc.);

• Mediu în care copiii să-și poată trăi copilăria cât luptă cu boala (cinema, studio radio, observator astronomic etc.);

• Bloc operator cu 5 săli de operație, realizat integral din sticlă pentru minimizarea riscului de infecții;

• Infrastructură modernă: saloane de 1-2 paturi, grup sanitar propriu.

 

Un nou proiect – primul campus medical din România

 

Reprezentanții Dăruiește Viață speră acum ca autoritățile să administreze spitalul astfel încât „să vedem o creștere a calității serviciilor medicale, în care pacientul chiar să conteze și în care oamenii să fie salvați” și să permită asociației să demareze un nou proiect.

„Tot ce s-a făcut până acum a fost greu, dar cred că greul abia urmează. De mâine, spunem «noi facem un campus medical», pentru că avem nevoie să mutăm toate specialităţile Spitalului „Marie Curie” în spaţii noi, să construim spaţii de training, de cercetare, să facem un hotel pentru părinţi şi copii. Noi nu ne oprim aici, iar pe voi vă rugăm să ne susţineţi în continuare. Suntem 350.000 de oameni, suntem peste 8.000 de companii şi avem nevoie să rămânem împreună, să aducem alături de noi şi statul român în acest proiect de ţară”, a spcificat Carmen Uscatu, care se așteaptă ca schibarea să aibă loc „încet, cu multă rezistență, cu mult training, cu multă educație, dar vom face asta, pentru că ne dorim să schimbăm povești”.

 

O palmă dată de români, politicienilor

 

Până acum, primul gând al unui părinte, când copilul primea un diagnostic atât de cumplit, era să își ducă copilul în străinătate. Acum avem străinătatea aici, la noi, în România. Este o uriașă palmă pe care poporul român o dă politicienilor care, în 30 de ani nu au reușit să facă ce am reușit noi, împreună. E o imensă rază de speranță pentru noi toți și un punct de pornire și pentru politicieni, să se apuce și ei de treabă”, a punctat Paula Herlo, președinte onorific al Asociației „Dăruiește Viață”.

Artiștii care au susținut proiectul au fost cam de aceeași părere.

Pentru mine, 1 decembrie e azi, 24 noiembrie. Sunt sătul de felul în care, 30 de ani, am auzit vorbele goale ale unității românilor. Pare că țara asta, de la 1918 încoace, tot încearcă să se unească. Au reușit să ne dezbine. Acest proiect, pentru mine, ca cetățean, reprezintă mai mult semnificația unității”, a afirmat Tudor Chirilă.

„De multe ori ți se zice că votul contează, că fiecare lucru mărunt pe care îl faci contează. Acum chiar am avut satisfacția să constat că un gest mic al meu a contat și, uite, s-a întâmplat”, a spus Pavel Bartoș.

 


Adaugati un comentariu


 

*