Vulcanii Noroioși își cresc atractivitatea printr-o finanțare de aproape o sută de milioane de lei

20 august 2020 | 0 comentarii |

Consiliul Județean Buzău a obținut finanțarea pentru modernizarea unui drum județean esențial pentru dezvoltarea turismului din județ, care asigură accesul spre Vulcanii Noroioși, rezervație naturală și obiectiv turistic atractiv la nivel european.

 

Președintele Consiliului Județean, Petre Emanoil Neagu, promitea acum patru ani, că sănătatea, infrastructura și turismul constituie principalele priorități ale mandatului său, iar ceea ce atunci părea mai mult o promisiune de campanie s-a materializat în mare parte, prin investiții masive în aceste domenii.

Buzăul are, întocmai ca România, toate formele de relief, în proporții echilibrate. Iar județul nostru poate și trebuie să devină din ce în ce mai ospitalier, pentru turiștii de oriunde, crede președintele Consiliului Județean.

Iar între promisiunile pe care le-a făcut buzoienilor se numără și refacerea și modernizarea drumului de acces către Vulcanii Noroioși, puternic afectat de alunecările de teren din ultimii ani. Și iată că dorința sa de a pune în valoare această rezervație naturală unică, descoperită acum 150 de ani de un francez care căuta petrol în zona Berca, se materializează prin contractul depus spre finanțare de Consiliul Județean Buzău. Proiectul „Modernizare drumuri județene pentru acces Vulcanii Noroioși DJ 102F km 0+000 – 8+800 și DJ 220A km 0+000 – 5+800, Sătuc – Policiori – Vulcanii Noroioși, județul Buzău” a fost aprobat de Compania Națională de Investiții odată cu lista-sinteză în care acesta a fost inclus.

La rândul lor, liberalii buzoieni subliniază că au susținut importanța strategică a acestor drumuri și au făcut diligențe pe lângă ministrul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, Ion Ștefan, astfel încât Consiliul Județean Buzău și cele 36 de localități aflate pe lista de așteptare pentru repartizarea de fonduri să primească, în cel mai scut timp, banii pentru investiții.

 

Proiectul are o valoare investițională estimată de 96.000.000 lei și reprezintă modernizarea unui drum de de 14,6 km către un obiectivul turistic ce ar putea crește atractivitatea în zonă.

Am primit vestea mult așteptată de noi, dar și de buzoieni și de turiști. Am obținut finanțarea pentru modernizarea drumului ce duce la Vulcanii noroioși. Astfel, vom avea o infrastructură rutieră la nivelul standardelor europene atât pentru locuitorii din zonă, cât și pentru turiștii care vizitează anual Vulcanii noroioși, aproximativ 80.000 persoane/an. Consiliul Județean Buzău va demara licitația de proiectare și execuție pentru ca acest obiectiv să fie realizat într-un timp cât mai scurt”, a declarat Petre Emanoil Neagu, președintele Consiliului Județean Buzău, care subliniază că Buzăul are multe de oferit turiștilor, de la priveliști care îți încântă privirea, la obiective și oameni care îți încântă sufletul. Iar în opinia lui Neagu, modernizarea acestui drum poate dubla numărul de turiști în zonă.

Zona Vulcanilor Noroioși, asemănată de unii cu zona creăusculară, a stărnit imaginația multora dintre cei care au vizitat Pâclele Mari și Pâclele Mici și a dus vestea despre Buzău în lumea întreagă, prin fotografii, filme, clipuri muzicale filmate sau reportaje spectaculoase realizate de români și mai ales de străini în acest areal.

 

Poate cea mai atractivă invitație de a vizita Vulcanii Noroioși de la Pâclele Mari și Pâclele Mici a făcut-o scriitorul Alexandru Odobescu, care-i descrie astfel: „Dacă nu știți și n-ați văzut, să vă spun eu că acolo și-a așternut necuratul cazanele cu smoală clocotită, pe sub pământ gâlgâie și fierbe glodul noroios, mai rece decât gheața, mai negru decât ceața; apoi pe guri căscate, prin tot ocolul acelei văi, fără de scursoare, țâșnește tina în sus când de-o șchioapă, când de un stânjen, și, mai mult, la fiecare gură împrejur, s-a durat mușuroi și bale cătrănite, pe care ucigă-l toaca le scuipă. Din văgăune se scurg năclăite, de-a lungul masivelor, se adună în nămol, se usucă de vânt, se crapă de soare și jilava pe care nu se prinde, Doamne-ferește, nici troscot, nici ciulini”, iar descrierea este perfectă.

Iar acum, turiștii promovează Buzăul și acest peisaj unic prin imagini și filmulețe postate pe rețelele de socializare, care înregistrează milioane de vizualizări. În acest fel, ei pun în evidență frumusețile neștiute și atrag astfel noi și noi vizitatori, mult mai eficient decât ar face-o orice reclamă plătită.

 

Tot în zona Berca, împreună cu Împreună cu Asociația Ținutul Buzăului, Primăria Berca și ADI Ținutul Buzăului, Consiliul Județean a pregătit, în localitatea Sătuc, un punct de vizitare unic în România – „GeoGate – poarta către Ținutul Buzăului!”.  „Va fi un loc unde poți să vezi, să auzi, să miroși și să simți Ținutul Buzăului!”, spune Petre Emanoil Neagu.

Printr-un proiect de revitalizare a turismului buzoian, Consiliul Județean este aproape de finalizarea procesului de modernizare a drumurilor de acces către zonele și obiectivele care așteaptă cu brațele deschise turiștii, unul din pașii importanți ai acestui proiect care va continua în anii următori.

Restaurarea castrului roman de la Pietroasele și realizarea unui muzeu de sit, restaurarea monumentului Fântana lui Mihai, amenajarea Minei de chihlimbar de la Colți, amenajarea accesului către obiectivele turistice din județ sau piste de biciclete în Sărata-Monteoru sunt câteva dintre obiectivele proiectului de valorificare a potențialului turistic al județului Buzău, aprobat în Consiliul Județean și propus spre finanțare prin Programul Operațional Regional.

 

S-a însănătoșit, astfel, și economia județului, prin atragerea mai multor turiști din întreaga țară și din lume. În această perioadă, în care pandemia de Covid-19 a determinat românii să renunțe la vacanțele în străinătate, pensiunile turistice din județ sunt pline ochi. Aceștia descoperă în ținutul Buzăului peisaje și locuri de o frumusețe care-ți taie răsuflarea și le promovează mai bine decât orice reclamă plătită.

În acest mandat de preşedinte al Consiliului Județean Buzău am avut ca prioritate zero modernizarea infrastructurii rutiere din județ şi a infrastructurii de sănătate. Am atras fonduri europene de 80 milioane de euro, dar am pus accent şi pe investițiile din fonduri guvernamentale şi proprii. Toate aceste realizări au creat premisele dezvoltării turismului din județul Buzău, care reprezintă o prioritate pentru mine”, a subliniat Petre Emanoil Neagu, care vrea încă un mandat la șefia Consiliului Județean, pentru a continua aceste investiții.

 


Categorii: Actual, Comunitate, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*