Ziua Independenței Naționale a României, marcată discret în acest an

După ce ieri s-a celebrat Ziua Europei și Ziua Victoriei asupra Germaniei naziste, România sărbătorește, astăzi, Ziua Independenţei Naţionale, care începând din 2022 se celebrează la data de 10 mai, odată cu Ziua Regalității. 

 

Din 1866 şi până la 30 decembrie 1947, când a abdicat regele Mihai I, în ziua de 10 Mai era sărbătorită cu mult fast, Ziua Națională a României și Ziua Regelui, această dată având semnificații majore pentru independența țării și pentru regalitate.

La în 10/22 Mai, în 1866, prinţul Carol de Hohenzollern-Sigmaringen depunea jurământ în faţa Parlamentului Principatelor Unite, iar la în 10/22 Mai 1877, Senatul proclama Independenţa statului român, conducătorul statului român de la acea vreme, principele Carol I, semnînd proclamaţia de „Independenţă absolută a României”, conferindu-i astfel putere de lege. Cu o zi înainte, actul fusese citit în Parlament, de Mihail Kogălniceanu şi votată de reprezentanţii celor două Camere. Cu acest prilej au avut loc, la Bucureşti, o serie de festivităţi deschise prin 21 de lovituri de tun şi a fost oficiat un Te Deum, la care au asistat domnitorul Carol I, primul ministru, I.C. Brătianu, miniştri, deputaţi, senatori, membrii înaltului cler, înalţi magistraţi ai ţării. În aceeaşi zi a fost instituită prima decoraţie românească – „Steaua României”, pentru recompensarea serviciilor militare şi civile deosebite aduse statului român.

Tot la 10 Mai, în 1881, România era proclamată Regat, iar după 15 ani de domnie, Carol I era încoronat ca Rege al României. Președintele Parlamentului le-a înmânat regelui Carol I şi reginei Elisabeta coroanele făurite din oţelul unui tun cucerit de la turci în timpul Războiului de Independenţă.

 

După instaurarea comunismului, Ziua Independenței României a fost sărbătorită la 23 August, iar după 1990 a fost marcată la 9 Mai, odată cu Ziua Victoriei asupra Germaniei naziste și Ziua Europei.

În urma unei inițiative legislative a 57 de deputaţi şi senatori liberali, care în expunerea de motive subliniau că „restabilirea adevărului istoric şi reluarea tradiţiei istorice din anii 1866-1947, când era sărbătorită ziua de 10 mai drept Zi Naţională a României, reprezintă unul dintre cele mai importante motive. În toată această perioadă, ziua de 10 mai a fost sărbătorită până când regimul comunist a denaturat faptul istoric şi a anulat această celebrare, instaurând ulterior 23 august drept zi naţională”. Proiectul de lege a fost adoptat de Senat la 22 decembrie 2016 şi de Camera Deputaţilor la 9 iunie 2021, iar din 2022, Ziua Independenței Naționale a României se sărbătorește la 10 Mai.

 

Anul acesta, Ziua Independenței Naționale a României este sărbătorită „discret”… Pe 10 Mai, la București, MApN a anunțat organizarea unei ceremonii la Monumentul Eroilor din fața Academiei Militare, la care va participa secretarului de stat și șef al Departamentului pentru relația cu Parlamentul și calitatea vieții personalului, Eduard Bachide. Ceremonii militare și religioase de depuneri de coroane și jerbe de flori vor avea loc și în municipiile reședință de județ și localitățile unde sunt monumente dedicate evenimentului, în colaborare cu autoritățile locale.

Proclamarea independenţei de stat a reprezentat încununarea eforturilor politice și diplomatice întreprinse în acei ani pentru emanciparea României de sub suzeranitatea otomană. La 10 mai 1877, moțiunea adoptată de Adunarea Deputaților și Senat a devenit lege prin promulgarea ei de domnitorul Carol I, consfințind în mod oficial apariția noului stat independent. Independenţa astfel proclamată a fost consacrată şi apărată pe câmpul de luptă, prin eroismul și sacrificiile armatei române care, în perioada aprilie 1877-februarie 1878, a contribuit decisiv la războiul purtat împotriva Imperiului Otoman. Prin semnarea Tratatului de la Berlin, în iulie 1878, independența de stat a României  a fost recunoscută oficial, consolidând astfel drumul spre făurirea și desăvârșirea statului unitar român și evoluția spre modernizare a țării noastre”, tranmite MApN.

Pe pagina de socializare a MApN, această zi este marcată prin promovarea unui film al lui Sergiu Nicolaescu și comemorarea unui erou care și-a pierdut viața la 10 mai, în teatrele de operații.

 

Garnizoana Buzău a sărbătorit Ziua Independenței Naționale la Râmnicu Sărat, la Monumentul Eroilor din Cimitirul Eternitatea, unde a a avut loc o ceremonie militară și religioasă, în cadrul căreia a fost prezentată semnificația acestei zile pentru România, urmată de o slujbă de pomenire oficiată de un sobor de preoți în memoria eroilor căzuți pentru eliberarea națională.

Evenimentul s-a desfășurat cu mult mai puțin fast decât anul trecut, când tot la Râmnicu Sărat a avut loc un simpozion de amploare, dedicat evenimentelor celebrate în aceste zile și a fost evocat generalul Nicolae Ciupercă, general de elită al armatei române, născut la Râmnicu Sărat, participant la Războiul de întregire a neamului, sub comanda generalului Averescu, rămas în memoria colectivă și în istoria naţională datorită calităţilor şi faptelor ostăşeşti, fiind recunoscut şi pentru simţul onoarei şi curajul militar dovedit de-a lungul carierei militare.

La evenimentul din acst an au participat reprezentanți ai autorităților locale și județene, ai societății civile, cadre militare în activitate, retragere și rezervă, precum și elevi ai școlilor și liceelor din municipiul Râmnicu Sărat care au depus flori la mormintele eroilor care au luptat pentru independența României.

Activitatea s-a încheiat cu un program de cântece de fanfară susținut de Muzica militară a Garnizoanei Buzău.

 

Galerie FOTO

 


Categorii: Actual, Eveniment, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*