De Ziua Europei, Ziua Victoriei și Ziua Independenței, buzoienii l-au celebrat, la Râmnicu Sărat, pe Generalul Nicolae Ciupercă

Evenimentul a avut loc la Casa de cultură „Florica Cristoforeanu” din Râmnicu Sărat și a fost urmat de dezvelirea Monumentului Eroilor, depunere de coroane și un recital susținut de Muzica militară a Garnizoanei Buzău.

 

În ziua de 9 mai, când sărbătorim Ziua Proclamării Independenţei de Stat a României, Victoria Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-Al Doilea Război Mondial şi Ziua Uniunii Europene, Divizia 2 Infanterie „Getica” și Fundația „Mareșal Alexandru Averescu”, în parteneriat cu Primăria Municipiului Râmnicu Sărat, au organizat un simpozion prin care a au marcat cele trei sărbători și a fost evocat generalul de corp de armată Nicolae Ciupercă, fost comandant al Armatei a 2-a, la împlinirea a 140 ani de la nașterea acestuia (20 aprilie 1882).

În deschiderea simpozionului, comandantul Diviziei 2 Infanterie „Getica”, general-maior Ciprian Marin, a subliniat importanța celor trei evenimente celebrate la data de 9 mai, personalitatea lui Nicolae Ciupercă, general de elită al armatei române, născut la Râmnicu Sărat și participant la Războiul de întregire a neamului, sub comanda generalului Averescu, care a contribuit la executarea operațiunilor ofensive din vara anului 1917 și fost comandant al Armatei a 2-a în perioada 12 septembrie 1939 – 22 septembrie 1940 și a condamnat războiul Rusiei împotriva Ucrainei, care a generat cea mai mare criză umanitară din Europa de după cel de-al Doilea Război Mondial.

 

Punte peste generații

 

A urmat o prelegere susținută de eleva Irina Zota de la Liceul de Arte „Margareta Sterian” cu tema Regimentele 9 și 49 în zona Râmnicu Sărat în Primul Război Mondial. Andreea-Cristina Stroe și Ana Suditu, de la Colegiul Național „B.P. Hasdeu” au prezentat lucrări care au avut ca tematică Ziua Proclamării Independenţei de Stat a României, Victoria Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-Al Doilea Război Mondial și Ziua Uniunii Europene și Evocare Generalul Nicolae Ciupercă.

Au mai susținut comunicări științifice specialiști în istorie militară, respectiv, colonel drd. Liviu Corciu, directorul Arhivelor Militare Române – Regimentele 9 și 49 în zona Râmnicu Sărat în Primul Război Mondial, colonel (r.) dr. Mircea Tănase – Ziua Proclamării Independenţei de Stat a României, Victoria Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-Al Doilea Război Mondial și Ziua Uniunii Europene și colonelul (r.) dr. Mihai Goia – Evocare General Nicolae Ciupercă.

Participanții la eveniment au vizionat și filmul reprezentativ „Armata a 2-a / Divizia 2 Infanterie „Getica” – Calea Învingătorilor”, după care, la Cimitirul Eternitatea din Râmnicu Sărat, au participat la dezvelirea Monumentului Eroilor, urmată de un ceremonial militar și religios și depunere de coroane dedicat Zilei de 9 Mai – Proclamarea Independenței de Stat a României, Victoria Coaliției Națiunilor Unite în cel de-Al Doilea Război Mondial și Ziua Uniunii Europene.

 

Mesaje de recunoștință 

 

Cu prilejul evenimentelor organizate la Râmnicu Sărat, comandantul Diviziei 2 Infanterie „Getica”, general-maior Ciprian Marin, prefectul județului Buzău Daniel Marian Țiclea, președintele Consiliului Județean Buzău Petre Emanoil Neagu, primarul municipiului Râmnicu Sărat Sorin Valentin Cârjan și primarul municipiului Buzău Constantin Toma au susținut alocuțiuni, sublinind importanța evenimentelor sărbătorite de români în fiecare an, la data de 9 mai, dar și locul și rolul fostului general râmnicean Nicolae Ciupercă în istoria națională, a Armatei României, a județului Buzău și a municipiului Râmnicu Sărat. Cu toții au adresat mesaje de recunoștință față de eroii neamului și mesaje de pace și solidaritate cu poporul ucrainean, greu încercat de agresiunea Rusiei și au mulțumit râmnicenilor și buzoienilor care în aceste luni au  dovedit că umanitatea nu are frontiere.

Evenimentul s-a încheiat cu un recital susținut de Muzica militară a Garnizoanei Buzău, apreciat deopotrivă de invitați și de râmnicenii care au profitat de vremea frumoasă și au participat în număr mare la evenimentele organizate cu prilejul zilei de 9 mai.

 

Generalul Nicolae Ciupercă

 

Generalul de corp de armată Nicolae Ciupercă s-a născut la Râmnicu-Sărat și a absolvit Școala Fiilor de Militari din Iași. General de elită al armatei române, el ocupă un loc distinct în panteonul personalităţilor Armatei Române: a participat la Războiul de întregire a neamului, sub comanda generalului Averescu, contribuind la executarea operațiunilor ofensive din vara anului 1917, a fost comandant al Armatei a 2-a, în perioada 12 septembrie 1939 – 22 septembrie 1940, iar în memoria colectivă și în istoria naţională este păstrat datorită calităţilor şi faptelor ostăşeşti, fiind recunoscut şi pentru simţul onoarei şi curajul militar dovedit de-a lungul carierei militare.

În timpul războiului și în întreaga sa carieră militară, generalul Nicolae Ciupercă s-a distins ca un „ofițer capabil, laborios și conștiincios”, cu „simțul onoarei și curajul militar cerut de cariera sa”, ca un „om de caracter”, „inteligent și cu o judecată admirabilă”, ,,exemplu de probitate sufletească, demn cu superiorii și părintesc cu inferiorii”, ,,element de reală valoare”, ,,de o modestie care aproape nu se mai întâlnește la nimeni în vremurile noastre” după cum l-au caracterizat șefii ierarhici de-a lungul îndelungatei sale cariere militare. În timpul retragerii din Basarabia (iulie 1940) a dovedit ,,multă hotărâre și energie”, intervenind pentru ,,redresarea comandanților, fie pentru ridicarea materialului și aducerea lui la Prut”, după cum aprecia generalul Constantin Ilasievici, comandantul Grupului de armate nr. 1.

 

Context

 

Ziua Victoriei: La 9 mai 1945 a fost semnat, la cartierul general sovietic din Berlin, actul de capitulare necondiţionată a Germaniei naziste, care a marcat astfel sfârșitul, în Europa, al celei mai mari și mai sângeroase conflagrații mondiale din toate timpurile – Al Doilea Război Mondial.

Ziua Europei: De la declaraţia din 9 mai 1950 a ministrului de Externe al Franţei, Robert Schuman, considerată a fi piatra de temelie a Uniunii Europene, ţările europene şi-au concentrat energiile către stabilirea unei noi forme de cooperare politică, menită să înlăture posibilitatea izbucnirii unui nou război între națiunile Europei. Un an mai târziu, a fost semnat Tratatul de la Paris, care prevedea crearea Comunității Europene a Cărbunelui și Oțelului, devenită ulterior parte a Uniunii Europene.

Ziua Independenței: Pentru România, 9 mai are şi o a treia semnificaţie, fiind ziua în care, în 1877, Mihail Kogălniceanu rostea, în plenul Adunării Deputaţilor, Declaraţia de Independenţă a României, act care consfinţea înscrierea definitivă a ţării pe harta Europei. Afirmarea neatârnării României avea să fie împlinită apoi, de către Armată, pe câmpurile de bătălie de la Griviţa, Smârdan şi alte redute cucerite cu sânge şi sacrificii.

Apel la pace și solidaritate

 

Ziua Europei 2022 este umbrită de războiul din Ucraina, astfel că prin evenimentele dedicate acestei zile subliniază atașamentul UE pentru pace și pentru valori universale precum libertatea și democrația, unitatea și solidaritatea. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a transmis că invazia Rusiei asupra Ucrainei ne reamintește de ce sărbătorim Ziua Europei. Este ziua în care s-a născut o Europă pașnică și prosperă. 72 de ani mai târziu, Europa este unită în solidaritate cu prietenii noștri ucraineni, care aspiră la un viitor al libertății. Un viitor european”.

În România, Reprezentanța Comisiei Europene a lansat expoziția „Chipurile solidarității”, prin care fotojurnaliștii Bogdan Buda, Alex Nicodim, Sabin Cirstoveanu, Adriana Neagoe, Paul Ursachi, Ilona Andrei, Casian Mitu, Silviu Filip, George Călin și Octav Ganea ilustrează solidaritatea românilor cu persoanele care au părăsit Ucraina în urma invaziei ruse, grija și căldura cu care cetăţenii ucranieni au fost primiți de români în orașele de graniță, în centrele de refugiați și în casele lor. Poveştile spuse prin intermediul fotografiilor vor putea fi urmărite de publicul larg, timp de o lună, în spaţii de tip outdoor  – la metrou, Aeroportul Otopeni, cât şi online.

 

Gaelerie foto: sursă – Divizia 2 Infanterie Getica

 

 


Adaugati un comentariu


 

*