România rămâne „fruntașa” Europei la numărul de mame minore

9 mai 2022 | 0 comentarii |

O treime dintre fetele din UE care au născut la vârste mai mici de 15 ani, în 2020, sunt din România, iar apropae jumătate dintre mămicile românce sunt minore.

 

La 15 ani de la aderarea la Uniunea Europeană, România rămâne codașă între țările europene la procentul din PIB alocat sănătății și are cele mai puține investiții în toate domeniile, dar ocupă locuri fruntașe la sărăcie, așa că nu e de mirare că mulți români au luat calea străinătății și la noi au rămas preponderent pensionarii, iar natalitatea scade în fiecare an. Cu mai puțin de 5% din numărul total de nașteri din Uniunea Europeană în 2020, România are, însă, 44,44% dintre fetele care au născut înainte de a împlini 15 ani, astfel că țara noastră ocupă primul loc în Uniunea Europeană la acest capitol, potrivit ultimelor date publicate de Eurostat.

În cifre absolute, dintre cele 1.645 de fete cu vârsta între 10 și 15 ani, devenite mame în 2020 în statele membre, 731 sunt românce. Aproape 30% din mamele minore (sub 18 ani) din UE provin din țara noastră (8.276 din 29.505, la nivelul întregii Uniuni Europene), subliniază Organizația „Salvați Copiii”, care trage astfel un semnal de alarmă privind lipsa de implicare a autorităților în educarea tinerei generații și la lipsa posibilitățile acestor fete de a-i crește și de a-i educa pe acești copii.

 

Județele fruntașe la nașterile copiilor proveniți din mame cu vârsta sub 15 ani sunt Mureș (63 de mame cu vârsta sub 15 ani), Bihor (52) și Dolj (52). Acestea sunt urmate de Brașov (40), Argeș (29), Sibiu (28), Bacău (26), Constanța (24), Satu Mare (23) și Dâmbovița (22 de fete sub 15 ani au devenit mame în 2020).

La polul opus se găsesc județele Gorj (4 mame cu vârsta sub 15 ani), Mehedinți, Tulcea și Brăila (câte 6 nașteri la vârsta sub 15 ani), Vâlcea, Neamț, Botoșani, Sălaj, Maramureș și Bistrița-Năsăud (cu câte 7 fete devenite mame înainte de 15 ani, în 2020).

Nici județul Buzău nu stă prea bine la acest capitol, în atenția DGASPC intrând, anul trecut, 52 de minore gravide, iar șase dintre ele, împreună cu nou-născuții, au beneficiat de găzduire în Centrul Maternal. În primul trimestru al acestui an, DGASPC Buzău a avut în atenție 5 gravide și 19 mame minore.

La Maternitatea Spitalului Județean Buzău, 31 de copile au născut până la jumătatea lunii mai a acestui an, cea mai tânără mămică având doar 13 ani.

Cele mai multe dintre mamele copii cu copii sunt din zonele rurale defavorizate, recurg la auto-medicaţie în timpul sarcinii și nu ajung la medic pentru monitorizarea adecvatӑ a sarcinii, mai arată Salvați Copiii România, care citând datele Federației Naționale a Asociațiilor Medicilor de Familie subliniază că 53% din localitățile din România nu au deloc medic de familie sau nu au suficienți medici de familie.

 

Gabriela Alexandrescu

Pentru a contribui la reducerea mortalității infantile, organizația Salvați Copiii desfășoară, anual, cu ajutorul unor medici voluntari și a studenților la Medicină, campanii de screening și educație în zonele defavorizate. Anul acesta, proiectul „Sănătate pentru fiecare comunitate. Caravana de control pentru fetele și femeile din zonele rurale”, derulat cu Asociației Caravana cu Medici, vizează un număr de aproximativ 2.500 de fete și femei vulnerabile din zonele rurale defavorizate din zone rurale, în județele Brașov, Iași și Constanța. Astfel, sunt asigurate servicii integrate (medicale, sociale, educaționale) la nivel local pentru mame, gravide, gravide minore și copii până în 5 ani, care primesc suport socio-medical, prin facilitarea accesului la servicii de sănătate, de planificare familială și asistență pediatrică. „Accesul la servicii medicale și la educație pentru sănătate este vital pentru sănătatea mamei și a nou-născutului. Din păcate, România rămâne o țară a disparităților sociale, iar populația vulnerabilă, în special copiii și femeile gravide, se confruntă cu situații de marginalizare. De aceea Salvați Copiii România merge în comunități și asigură asistență medicală gravidelor”, a explicat Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România, care a anunțat extinderea programului „Sănătatea mamei și a copilului” și în zonele rurale din Timiș, prin facilitarea accesului la controale, analize si ecografii gratuite oferote la Maternitatea Odobescu din Timișoara, în cadrul unui parteneriat semnat cu medici de specialitate.

 

Programul a debutat în județul Constanța, în zilele de 7-8 mai. Aproximativ 700 de fete și femei vulnerabile din județ au beneficiat astfel de servicii socio-medicale și educație medicală în cadrul proiectului derulat de Salvați Copiii, destinat fetelor și femeilor vulnerabile în zonele rurale. Fetele și femeile vulnerabile din comunitățile vizate au fost consultate gratuit și au beneficiat de analize medicale, de ecografii abdominale, de sân și transvaginale, de informare cu privire la sănătatea în timpul sarcinii și îngrijirea nou-născutului.

Printre obiectivele caravanei se numără: îmbunătățirea stării de sănătate pentru fete și femei în timpul sarcinii și reducerea cazurilor de mortalitate infantilă; sprijin material, prin oferirea „kit-ului gravidei” participantelor la caravanele medicale; informarea fetelor și femeilor vulnerabile din comunități ruralecu ajutorul a 3 videoclipuri educaționale cu privire la sănătatea în timpul sarcinii; crearea de parteneriate cu instituțiile relevante la nivel local și național pentru găsirea de soluții în vederea asigurării accesului la servicii socio-medicale de calitate pentru gravidele din zonele rurale defavorizate și prevenirea sarcinilor.

Până în prezent, Salvați Copiii România a lucrat în 64 de comunități rurale defavorizate, din 16 județe, cu 74.880 de mame, gravide și copii până în 5 ani.

 

Sursă foto: Salvati Copiii

 


Adaugati un comentariu


 

*