Ziua Națională a Ambulanței, celebrată de salvatorii buzoieni la Târgu Jiu. La mulți ani salvatorilor noștri!

28 iulie 2023 | 0 comentarii |

Un echipaj format din zece reprezentani ai Serviciului Județean de Ambulanță Buzău au marcat, astăzi, alături de colegii lor din toată țara, 117 ani de la înfiinţarea serviciului de ambulanţă din România.

 

Ziua Națională a Ambulanței, celebrată anual pe 28 iulie, a fost celebrată anul acesta, când s-au împlinit 117 ani de existență a Serviciului de Ambulanță din România, la Târgu Jiu. Aproape 600 de salvatori de vieți din toată ţara au venit în orașul lui Brâncuș cu zeci de salvări și entuziasm, pentru a sărbători această zi alături de reprezentanți ai guvernului, ai autorităților locale și a sute de localnici veniți să-i vadă, să-i aplaude și să-i felicite pentru munca lor neobosită, profesionalism și dăruire.

Evenimentele, organizate de Federația Ambulanța din România, împreună cu Sindicatul Ambulanța din Gorj, cu sprijinul Ministerului Sănătății și al autorităților locale, au debutat la ora 10.00, în Piața Prefecturii din Târgu Jiu. La festivitatea de deschidere a Zilei Naționale a Ambulanței, liderul Federației Ambulanța, Gheorghe Chiș, a ținut să precizeze că organizatorii nu s-au speriat de cutremurele apărute la Gorj în acest an și au decis să sărbătorească 117 ani de la înființarea Ambulanței în România, la Târgu-Jiu, subliniind totodată importanța serviciilor de ambulanță în salvarea de vieți, de-a lungul timpului, indiferent de vreme, de vremuri și de dificultăți.

 

Mesajul premierului Marcel Ciolacu a fost transmis de dr. Carmen Orban, consilier de stat, Cancelaria prim-ministrului, care i-a felicitat pe salvatori și le-a urat „La mulți ani”, asigurându-i de toată aprecierea și suținerea șefului guvernului.

Dr. Tiberiu Brădățan, secretar de stat în Ministerul Sănătății, i-a felicitat la rândul său pe salvatori și a oferit fiecărui echipaj, în semn de recunoștință din partea ministrului, câte o Diplomă de Merit și o plachetă aniversară. „Serviciile județene de ambulanță (SAJ) și Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov (SABIF) au un rol esențial în medicina de urgență. Serviciile de ambulanță au, anual, milioane de intervenții. Peste 90% din intervențiile medicale de urgență prespitalicești la nivel național sunt furnizate de SABIF/SAJ-uri. Este nevoie de angajarea unui număr mai mare de medici de urgență în serviciile de ambulanță, precum și de dotarea corespunzătoare cu autospeciale. Guvernul va face tot posibilul pentru a rezolva aceste probleme, astfel încât să se poată acorda populației servicii medicale de calitate, iar presiunea asupra spitalelor să scadă. La mulți ani, salvatori! Mulțumim pentru tot efortul depus și pentru că aveți grijă de noi!”, a transmis ministrul Rafila.

 

La evenimentul de la Târgu Jiu a fost prezent și un echipaj de la Serviciul Județean de Ambulanță Buzău, din care au făcut parte, între alții, dr. Lhuana Zissu, manager, Rodica Corneci, asistenta-șefă, Vasile Dogaru, liderul local al sindicatului Ambulanța.

În lumea noastră agitată și plină de responsabilități, în care timpul trece cu o viteză incredibilă și viața este închinată salvării de vieți omenești, uităm deseori de noi, dar azi, la ceas aniversar, ne oprim pentru câteva momente și privim și către noi. E ziua noastră, Ziua Națională a Ambulanței din România, când ne amintim că, în 1906, o trăsură trasă de cai, reprezenta prima Ambulanță din țara noastră, iar echipajul era format dintr-un vizitiu și un sergent de oraș. Astăzi, cu 117 ani mai târziu, dar credincioși aceleiași devize – «Totodeauna și tuturor, gata pentru ajutor», Ambulanța este reprezentată de oameni care studiază ani de zile pentru a deveni Salvatori și continuă să performeze în fiecare zi, astfel încât semenii noștri să aibă parte de cele mai bune îngrijiri medicale prespitalicești. Astăzi este ziua celor care se străduiesc să fie acolo, în casele oamenilor aflați în suferință, pe stradă, alături de cei care strigă după ajutor și oriunde este nevoie de EI. La mulți ani, nouă! La mulți ani, dragi colegi salvatori!”, a spus, cu prilejul Zilei Naționale a Ambulanței, dr. Lhuana Zissu

 

A urmat un marș festiv, la care peste 40 de ambulanțe, venite din toate colțurile țării, o ambulanţă şalupă medicală (transportată pe platformă) din dotarea SAJ Tulcea şi un autovehicul cap tractor cu semiremorcă au defilat în ţinută de paradă, pe străzile municipiului, cu sirenele și girofarurile pornite.

Legea nr. 22/2015 privind instituirea zilei de 28 iulie ca Zi Naţională a Ambulanţei din România, publicată în Monitorul Oficial la 10 martie 2015, acordă posibilitatea autorităţilor publice centrale şi locale, ONG-urilor, muzeelor şi reprezentanţelor României în străinătate să organizeze evenimente dedicate rolului şi meritelor serviciului român de ambulanţă în salvarea de vieţi omeneşti, sub coordonarea Ministerului Sănătăţii.

După ora 13.00, atenția salvatorilor s-a îndreptat către localnici, cărora le-au oferit, timp de mai bine de o oră, consultaţii medicale gratuite, le-au măsurat tensiunea și glicemia și le-au îmnânat steguleţe, flyere, afişe aniversare, etc. și le-au oferit sfaturi anticaniculă.

Sursa foto: Muzeul Minovici

Ziua Națională a Ambulanței nu a fost aleasă întamplator pe 28 iulie. Prima „Salvare” (Societatea de Salvare din București) a apărut la 28 iulie 1906, la inițiativa privată a prof. dr. Nicolae Minovici, la București. „Echipajul” era format dintr-un vizitiu și sergenți de oraș. Este cea mai mare „operă socială” a profesorului Minovoci, pe care o va conduce timp de 35 de ani, până la moartea sa.

De la 1 august 1907, Salvarea a început să aibă o activitate permanentă, personalul fiind „întregit” prin prezența studenților mediciniști din anii terminali. Prin această inițiativă, România devenea a-3-a țară din Europa care avea un Serviciu de Ambulanță, după Olanda și Austria.

În 1912 au fost aduse de la Paris primele ambulanțe de tip auto, iar în 1931, profesorul Nicolae Minovici ia în considerare, pentru prima data în lume, „împingerea actului medical calificat la locul accidentului”.

În 1934 apare primul Spital de Urgență în localul Savarii din București, iar în anul 1948, Salvarea este naționalizată și devine Stația de Salvare a Municipiului București.

 

Sursa foto: Muzeul Minovici

În 1992, s-a înfiinţat, în cadrul Serviciului de Ambulanţă al Municipiului Bucureşti, prima şcoală de Ambulanţieri şi Operatori Registratori de Urgenţă din România, iar în 1995 au apărut Serviciile Judeţene de Ambulanţă şi Serviciul de Ambulanţă al Municipiului Bucureşti, aflate în subordinea Ministerului Sănătăţii Publice, prin Direcţiile Judeţene de Sănătate Publică. Accesarea serviciilor de urgenţă se realiza prin apelarea numărului gratuit 961.

În 2001 a început dotarea cu ambulanțe moderne, printr-un program susținut și finanțat de Banca Mondială.

Între anii 2003 și 2005, numărul unic de urgență 112 a fost introdus în România și a permis interconectarea tuturor serviciilor de intervenție, precum ambulanță, pompieri, poliție, jandarmi, etc. În perioada 2006-2007 a avut loc trecerea la sistemul integrat din prezent, iar în 2012 a început înfiinţarea, la nivel naţional, a dispeceratelor integrate ISU-SAJ şi demararea managementului integrat al situaţiilor de urgenţă.

 

Sursa foto: Muzeul Minovici

 

*Prof. Nicolae Minovici s-a născut  pe 23 octombrie 1868, la Râmnicu Sărat, fiind al șaptelea fiu al unei familii cu 13 copii și frate al medicului legist, Prof. Mina Minovici și a chimistului de renume mondial Ștefan Minovici.  

În anul 1898, Nicolae Minovici a obținut titlul de doctor în medicină, după care și-a continuat studiile la Berlin între 1899-1901, unde a lucrat la Institutul de Anatomie Patologică și Spitalul „Moabit”.  

A ales să practice aceeași specialitate ca și fratele său mai mare, medicina legală, iar după definitivarea studiilor s-a întors în țară și a înființat, în 1906, prima Societate de Salvare din Balcani, o societate care s-a întreținut din venituri proprii timp de 30 de ani. Tot el este întemeietorul Spitalului de Urgență din București, dar și al primului muzeu etnografic din România – Muzeul de Artă Populară Prof. Nicolae Minovici din București.

Doctorul Minovici și-a donat casa, o fermă și colecția de artă populară, Primăriei București, în 1934. Către finalul vieții și-a donat toate economiile bănești asociațiilor care se ocupau de copii abandonați sau orfani. În anul ieșirii la pensie a fost numit președinte al Colegiului Medical din România, iar pe 26 iunie 1941, a murit.

 

De ziua lor, noi facem o reverență adâncă și le mulțumim salvatorilor de la Ambulanță că există, că sunt mereu la datorie și salvează vieți!

„La mulți ani cu sănătate!”

 


Adaugati un comentariu


 

*