Dezbatere publică privind prevenţia şi depistarea precoce a Diabetului zaharat

29 iulie 2023 | 0 comentarii |

Ministerul Sănătății a anunțat că organizează o dezbatere publică privind proiectul de act normativ prin care se elaborează Planul național de prevenție a Diabetului zaharat.

 

Dezbaterea publică va avea loc miercuri, 2 august 2023, de la ora 14.00, în sistem de videoconferință, iar solicitările de înscriere la dezbatere trebuie trimise prin e-mail până la data de 1 august 2023, la ora 17.00. Cei care doresc să ia cuvântul vor trimite propunerile, în format electronic, word, pe adresa mihaela.oancea@ms.ro, cu specificarea articolului sau articolelor din proiectul de act normativ la care se face referire.

Înscrierea participanților la dezbaterea în sistem videoconferință se va face în ordinea în care a fost primită solicitarea de participare la adresa de e-mail mai sus menționată, dar nu mai mult 100 de persoane, întrucât timpul alocat de platforma Webex pentru dezbatere este de 50 de minute, cu posibilitate de reconectare. Luarea cuvântului se va face în ordinea în care a fost făcută înscrierea iar timpul alocat fiecărui vorbitor va fi de 3 minute”, menționeaz MS.

 

Prevederile proiectului

 

Subiectul dezbaterii este un proiect de ordonanță a Guvernului elaborat de Ministerul Sănătății, care modifică şi completează Legea nr. 249/2020 privind prevenţia şi depistarea precoce a diabetului, care prevede crearea unui Program național de prevenție a diabetului, însă autorii proiectului de act normativ consideră că actul normativ necesită îmbunătățiri.

„Pentru a nu perturba mecanismele organizatorice și financiare ale sistemului de sănătate, propunem înlocuirea sintagmei «Program național de prevenție a diabetului» cu sintagma «Plan național de prevenție a diabetului zaharat»“, se arată în nota de fundamentare a proiectului.

Crearea unui plan național ar ajuta la integrarea tuturor serviciilor medicale și conexe acordate pacienților în scopul prevenirii și depistării precoce a diabetului zaharat și la îmbunătăţirea și creșterea predictibilității procesului decizional, precum și creşterea eficacităţii, eficienţei şi transparenţei fondurilor publice alocate pentru prevenirea și depistarea preoce a diabetului zaharat, se menționează în document.

De asemenea, un astfel de instrument ar consolida responsabilitățile instituţionale în derularea și finanțarea intervențiilor de sănătate destinate prevenirii și depistării precoce a diabetului zaharat și ar asigura o abordare unitară pentru monitorizarea rezultatelor obținute în domeniul prevenției, pe pe baza unor indicatori.

 

În prezent, activitățile și serviciile medicale acordate pacienților în scopul prevenirii și depistării diabetului zaharat sunt parte integrantă a unor programe naționale de sănătate (Programul naţional de evaluare şi promovare a sănătăţii şi educaţie pentru sănătate finanțat din bugetul Ministerului Sănătății și Programul naţional de diabet zaharat finanțat din bugetul Fondului national unic de asigurări sociale de sănătate – FNUASS).

În plus, pachetul de servicii medicale de bază din asistența medicală primară și asistența medicală de specialitate clinică și paraclinică, finanțat din FNUASS, include alte servicii pentru pacienți, iar asistenţa medicală comunitară și cea preventivă din colectivităţile de copii preşcolari, școlari și studenți sunt finanțate de bugetul de stat.

Proiectul de act normativ clarifică și măsurile de prevenire și depistare precoce a diabetului zaharat, care sunt definite drept ansamblul intervențiilor asupra factorilor cu efect nefavorabil sănătății efectuate în scopul reducerii riscurilor de apariție a afecțiunii, dizabilitate sau deces determinate de această boală.

 

Astfel, în funcție de momentul intervenției, măsurile pot fi încadrate în patru categorii:

• prevenția primordială a diabetului zaharat este adaptarea strategiilor în faza de toleranță normală la glucoză pentru a opri apariția factorilor de risc;

• prevenţia primară înseamnă totalitatea intervențiilor efectuate în scopul contracarării riscului de îmbolnăvire prin diabet zaharat;

• prevenţia secundară include strategiile care sunt realizate după ce diabetul zaharat a fost detectat pentru a preveni sau întârzia dezvoltarea complicaţiilor cronice ale bolii;

• prevenţia terţiară se realizează în stadiul în care s-au instalat deja complicaţii, cu scopul de a preveni progresia acestora.

 

Planul va include măsuri pentru a determina adoptarea şi menţinerea de către populaţie a unui stil de viaţă sănătos şi responsabil, pentru asigurarea accesului persoanelor la servicii medicale acordate în scopul depistării precoce a diabetului zaharat, precum și pentru asigurarea cadrului normativ şi instituţional astfel încât orice persoană diagnosticată cu o formă de diabet zaharat să beneficieze de servicii medicale, servicii conexe actului medical, educație terapeutică, tratament farmacologic, dispozitive medicale și altele asemenea în conformitate cu prevederile legale în vigoare.

Depistat în stadiu incipient, diabetul zaharat poate fi ţinut sub control fără medicaţie, cu dietă adecvată şi activitate fizică zilnică.

Programul național de diabet zaharat este cel mai mare program curativ din România derulat de Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS), cu peste 800.000 de pacienți tratați în fiecare an. Programul a început în 1999 și este finanțat din FNUASS.

 


Adaugati un comentariu


 

*