112 ani de misiuni de urgență și milioane de vieți salvate. La mulți ani, Ambulanța!

28 iulie 2018 | 0 comentarii |

Cetatea Unirii a fost gazda celei de-a VI-a ediții a Zilei Naţionale a Ambulanţei din România, care pentru prima s-a desfășurat în afara Capitalei. Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea și secretarul de stat Raed Arafat au fost prezenți la eveniment.

 

45 de echipaje de Ambulanță din toată ţara au fost prezente în Cetatea Unirii – Alba Iulia, pentru a celebra Ziua Națională a Ambulanței din România, marcată, în fiecare an, la 28 iulie, dată la care, în anul 1906, a apărut prima „Salvare” în Bucureşti, la iniţiativa profesorului Nicolae Minovici.

La împlinirea celor 112 ani de luptă contra-cronometru pentru salvarea de vieți, fiind anul Centenarului, este pentru prima dată când Ziua Națională a Ambulanței se sărbătorește în afara Capitalei. Salvatorii au dorit astfel să marcheze ziua lor la Alba Iulia, orașul unde s-a consfințit înfăptuirea Marii Uniri, acum 100 de ani. Sub sloganul „Totdeauna și tuturor, gata pentru ajutor”,  Asociația Serviciilor de Ambulanță din România și Federația Națională Sindicală „Ambulanța” din România au organizat un eveniment grandios.

După intonarea imnului României și cel al Ambulanței și câteva discursuri ale invitaților care i-au felicitat pe ambulanțieri pentru efortul pe care îl depun zilnic pentru a salva cât mai multe vieți și le-au urat „La mulți ani!”, a urmat o paradă demnă de Centenar.

La festivitățile prilejuite de Ziua Ambulanței au fost prezenţi ministrul Sănătății, Sorina Pintea, secretarul de Stat Raed Arafat – șeful Departamentului pentru Situații de Urgență din MAI, secretarul de stat în MS Cristian Grasu, manageri ai serviciilor judeţene însoţiţi de echipaje din subordine, autorități locale, politicieni. Flota națională a Serviciilor Publice de Ambulanță s-a prezentat la eveniment cu toate cele cinci tipuri de mașini, dar mai ales „cu sentimentul datoriei împlinite și cu speranța într-un viitor mai bun ”, așa cum a subliniat Gheorghe Chiș, liderul național al sindicatului Ambulața.

 

De la Buzău, opt reprezentanți ai Serviciului de Ambulanță Județean s-au aflat la Alba Iulia, în ținută de gală, iar împreună cu colegii lor din întreaga țară și alături de autorități au sărbătorit Ziua Națională a Ambulanței.

Pentru noi, buzoienii, această zi are o semnificație deosebită, Ambulanța din Romania fiind înființată de profesorul râmnicean Nicolae Minovici. Anul acesta, sărbătoarea noastră este dublată de împlinirea a 100 de ani de existență a României Mari, așa că vorbim și de emoții pe măsură. Special pentru aceasta ocazie, participanții la eveniment poartă costume de gală, iar pe mașini au fost montate stegulețe cu drapelul național și un afiș cu simbolul Centenarului,  pe care scrie «112 ani de existență – La mulți ani Ambulanța! –  Totdeauna și tuturor, gata pentru ajutor!». Medicii, asistenţii medicali şi ambulanţierii serviciului nostru de urgenţă acţionează cu promptitudine şi profesionalism la toate solicitările, acordând ajutor medical cu dăruire şi empatie oamenilor aflați în suferinţă, în orice condiţii de vreme, 24 de ore din 24, indiferent de starea socială, economică, familială, vârstă şi atitudinea pacienţilor, a precizat dr. Lhuana Zissu, managerul Serviciului de Ambulanță Județean Buzău, subliniind că un rol important pentru buna desfășurare a activitălor de salvare îl au și dispecerii și personalul tehnic, precum și buna colaborare cu echipajele speciale ale ISU-SMURD, jandarmilor și spitalelor.

La ceas aniversar, șefa SAJ Buzău le-a urat colegilor salvatori din întreaga țară „putere de muncă, rezistență fizică și psihică fără de care misiunile de salvare în urgență nu sunt posibile, eficiență în misiunea de salvare de vieți pe care și-au însușit-o odată cu alegerea acestei profesii. «La Mulți Ani!» celor care lucrează zi și noapte în serviciul semenilor, alături de colegii din toate structurile din sistemul integrat pentru situatii de urgență. Totodată, le dorim tuturor semenilor noştri multă sănătate şi o viaţă de calitate, asigurându-i că respectam principiul care ne călăuzește încă de la ânființarea acestui serviciu de urgență – «Totdeauna şi tuturor, gata pentru ajutor!»”, a transmis dr. Lhuana Zissu.

 

Cu prilejul evenimentului de la Alba Iulia, ministrul Sănătății, Sorina Pintea, li s-a adresat salvatorilor pe un ton prietenos, felicitându-i pentru ceea ce fac și promițându-le că atâta timp cât va îndeplini această funcție va face tot ce-i stă în putință pentru a-i sprijini în munca lor. „Suntem într-un an special, anul Centenar, și Ambulanța împlinește un număr special de ani -112 ani de existență. Ne aflăm într-un loc încărcat de istorie și semnificație. Astăzi, omul Sorina Pintea, ministrul Sorina Pintea dorește să vă felicite pentru această aniversare și să vă mulțumească dumneavoastră, salvatorilor noștri. Munca în urgență este extrem de dificilă, iar cea în urgența prespitalicească una foarte grea. Sunteți contra cronometru și la datorie atunci când mulți dintre noi ne-am terminat demult activitatea. Din punctul meu de vedere, serviciile de ambulanță trebuie să funcționeze perfect. Dacă alții au voie să greșească, aici fiecare greșeală sau întârziere poate să însemne diminuarea șanselor la supraviețuire. Sunt conștientă de responsabilitatea care apasă pe umerii dumneavoastră și vreau să vă asigur că în mine veți avea un susținător și un partener de dialog și sper că în aceste luni am demonstrat că acestea nu sunt lozinci, ci cuvinte reale. Vreau să le mulțumesc și celor de la SMURD, colegii și prietenii voștri. Este nevoie de unitate și eficiență în acest domeniu de activitate și cred că putem să îndeplinim aceste deziderate. Vreau să mulțumesc, pentru implicare civică și devotament, și celor peste 3000 de voluntari din cadrul programului «Există un erou», pe care ne gândim să-l extindem. Acești elevi, liceeni, studenți, mame, tați, angajați, directori, manageri, jandarmi formați în prim ajutor care au ajuns în primele minute de impact și au acționat în timpul de aur, acel timp atât de prețios pentru cineva aflat într-o situație de urgență. Vă felicit! În încheiere permiteți-mi să vă mulțumesc, încă o dată pentru efortul și activitatea depuse și să îmi exprim convingerea că împreună, uniți, vom putea să slujim interesele pacienților noștri. La mulți ani, Ambulanța!”, le-a transmis ministrul Sănătății, Sorina Pintea.

 

La rândul său, secretarul de Stat Raed Arafat, șeful DSU, a subliniat căanul Centenarului ne dă prilejul să privim spre trecut și să învățăm, să trăim prezentul și să evaluăm, să privim viitorul și să vedem cum putem ajunge să deservim populația exact la nivelul la care se așteaptă de la Serviciile de Urgență din România. Istoria Serviciului de Ambulanță este una lungă, foarte veche, din care avem de învățat. Cu siguranță, dacă e să comparăm unde suntem astăzi, unde am fost acum 10 ani, multe s-au realizat dar nu suficient, încă mai avem multe de făcut. Astăzi este o zi extrem de importantă pentru noi, pentru că sărbătorim un serviciu care are o tradiție și, bineînțeles, asigurăm populția că suntem prezenți, alături de ceilalți colegi de la pompieri, care asigură echipajele SMURD, colegii de la UPU care primesc pacineții pe care-i aduceți și care și ei asigură o parte din echipajele SMURD. Este vorba despre o echipă, o echipă mare care, recent, în 2014, s-a hotărât să fie și coordonată integrat sub Departamentul pentru Situații de Urgență, o datorie dificilă pentru cei care lucrăm în acest departament, dar împreună cu Ministerul Sănătății, sunt convins că vom merge mai departe și la mai bine” a declarat dr. Raed Arafat.

Punctând faptul că sistemul de urgență n-ar fi același fără voluntari, șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă a menționat că „voluntarii aduc o valoare în plus. Voluntarii aduc o empatie în plus, ei sunt o pepinieră din care putem, în viitor, să recrutăm în rândul serviciilor noastre”, urându-le tuturor salvatorilor „La mulți ani!”.

A urmat o demonstrație a implicării unui voluntar într-un accident de motocicletă și colaborarea lui cu specialiștii pe care i-a chemat și cărora le-a oferit informații prețioase despre victimă, scurtând astfel timpul de intervenție.

 

Cu același prilej, președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Răzvan Vulcănescu, a transmis că nu vom şti niciodată cu exactitate câte milioane de vieţi au fost salvate de serviciile de ambulanţă în peste un secol de funcţionare, dar ştim că dacă ne uităm la datele sintetice dintr-un singur an al unui singur serviciu judeţean vom fi uimiţi de dimensiunea activităţii acestuia” .

Președintele CNAS a dat ca exemplu activitatea salvatorilor din Bucureşti şi Ilfov, unde „ambulanţele străbat anual circa 6 milioane de kilometri pentru a răspunde neîntrerupt celor peste trei sferturi de milion de solicitări de ajutor medical. De aceea astăzi, la ceas aniversar, se cuvine să-i omagiem pe acei eroi anonimi ai secolului XXI, îmbrăcaţi în uniforma specifică salvatorilor medicali, care consumă din vieţile lor, într-un ritm epuizant, pentru a prelungi vieţile celorlalţi, şi să remarcăm cât de actuală rămâne şi acum deviza serviciului înfiinţat de Dr. Minovici: «Totdeauna si tuturor, gata pentru ajutor! ».

Ziua Națională a Ambulanței 2018 s-a încheiat cu un marș festiv al unei coloanei formată din 45 de ambulanţe (câte o mașină din fiecare serviciu de ambulanţă judeţean şi Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov, o ambulanţă şalupă medicală (transportată pe platformă) din dotarea SAJ Tulcea şi un autobuz supraetajat pentru personalul echipat în ţinuta de paradă, fiecare purtând steagul serviciului de ambulanţă pe care îl reprezintă.

Ulterior, echipajele au acordat, în diverse locații din Alba Iulia, consultaţii medicale gratuite (EKG, glicemie, tensiune) localnicilor şi turiştilor care au solicitat acest lucru.

 

Prima „Salvare” din România a apărut în Bucureşti, la iniţiativa profesorului Nicolae Minovici, la 28 iulie 1906. „Societatea de Salvare din Bucureşti”, aşa cum se numea atunci, avea drept sediu o clădire veche de pe cheiul Dâmboviței și îşi desfăşura activitatea sub deviza „Totdeauna şi tuturor, gata pentru ajutor!”, sub directa îndrumare a profesorului Minovici. Primul echipaj era format din vizitiu şi sergent de oraş, instruiți de profesor.

Începând din 1907, Salvarea a funcţionat regulat, România devenind, astfel, al treilea stat din Europa, după Olanda şi Austria, cu un astfel de serviciu. Tot în 1907, dr. Minovici a început pregătirea practică în salvare a studenţilor din anii terminali ai Facultăţii de Medicină, astfel că, în 1908, echipajul ambulanţei era format din medici interni şi sanitari.

În 1912, în Bucureşti au fost aduse, de la Paris, primele ambulanţe de tip auto. Profesorul Nicolae Minovici a teoretizat, pentru prima dată în lume, „împingerea actului medical calificat la locul accidentului”, în anul 1931.

Spitalul de Urgenţă a fost înfiinţat în 1943, în localul salvării din Bucureşti, moment ce a marcat apariţia primului sistem integrat de asistenţă medicală de urgenţă: Salvarea şi Spitalul de Urgenţă. În 1992, s-a înfiinţat prima şcoală de Ambulanţieri şi Operatori Registratori de Urgenţă din România, iar în 1995 au apărut Serviciile Judeţene de Ambulanţă şi cel al Municipiului Bucureşti, în subordinea Ministerului Sănătăţii, prin Direcţiile Judeţene de Sănătate Publică. În 2001 a început dotarea cu ambulanţe moderne, iar în 2003-2005 a fost introdus în România sistemul de apel unic de urgenţă 112. În perioada 2006-2007 s-a făcut trecerea la sistemul integrat de astăzi, iar în 2012, a început înfiinţarea, la nivel naţional, a dispeceratelor integrate ISU-SAJ şi demararea managementului integrat al situaţiilor de urgenţă.

La 6 martie 2015, preşedintele Klaus Iohannis a promulgat Legea nr. 22/2015 privind instituirea zilei de 28 iulie drept Ziua Naţională a Ambulanţei din România.

 

GALERIE FOTO


Adaugati un comentariu


 

*