Complicatiile pulmonare ii readuc in spitale pe tinerii din Colectiv

9 noiembrie 2015 | 0 comentarii |

Medicii fac un nou apel catre cei care aparent au scapat teferi din incendiu, sa se prezinte de urgenta la medic, pentru un control, intrucat exista riscul de a fi fost intoxicati cu o mixtura periculoasa de gaze si alte substante toxice.

 

Spitalul Grigore Alexandrescu

Spitalul Grigore Alexandrescu

Din pacate, pe langa numarul oficial de victime inregistrat in urma incendiului de la clubul Colectiv, medicii au inceput sa consemneze si multe cazuri de persoane care, desi au scapat tefere sau cu arsuri superficiale ce nu au necesitat siptalizare, au inceput sa acuze probleme severe de natura pulmonara.

Avertismentul medicilor a fost lansat inca din primele zile dupa tragedia din Capitala, dupa ce s-a stabilit ca majoritatea victimelor din spital inhalasera un amestec foarte periculos de fum si substante toxice, amestec cu care specialistii nu s-au mai intalnit pana acum si ale carui efecte nu sunt inca pe deplin cunosacute. Apelul a fost facut public prin mass media si raspandit prin intermediul retelelor de socializare, medicii sfatuindu-i sa se prezinte la un control pe toti cei care fusesera in acea seara in club si reusisera sa scape teferi sau se alesesera cu arsuri ori leziuni superficiale ce nu au necesitat spitalizare si ingrijiri medicale speciale. Medicii spun ca, desi starea persoanelor respectiva pare normala, este posibil ca efectul inhalarii gazelor toxice sa se resimta in timp, dand nastere la complicatii grave.

 

tuberculozaSe pare ca multi dintre supreviatuitorii tragediei nu au luat in considerare acest avertisment, iar zilele acestea, previziunile medicilor au inceput sa se adevereasca.

Profesorul Dan Enescu, managerul spitalului de copii Grigore Alexandrescu, a declarat ca la unitatea medicala au inceput sa se prezinte tot mai multi adolescenti cu probleme pulmonare.

Acestia declara ca au fost in clubul Colectiv in acea seara si au reusit sa se salveze la timp, inainte ca incinta sa fie cuprinsa de flacari. Unii dintre ei au scapat fara nicio zgarietura, altii s-au ales cu arsuri superficiale care nu au necesitat ingrijiri medicale speciale, iar in seara respectiva s-au intors fiecare la casele lor. Desi nu au resimtit niciun fel de simptom, sufetisera totusi intoxicatii dupa ce au inhalat amesteful nociv de fum si gaze, iar acest lucru a inceput sa se resimta in zilele urmatoare, dand nastere unor complicatii pulmonare.

 

Prof. dr. Dan Enescu

Prof. dr. Dan Enescu

Managerul de la Grigore Alexandrescu spuna ca astfel de cazuri sunt tot mai frecvente in ultimele zile si ca pacientii care se prezinta la spital cu probleme de acest gen sunt tratati in regim de urgenta. „Vin in continuare, de acasa, adolescenti care in momentul respectiv au avut arsuri superficiale sau nu au avut nimic si vin acum cu complicatii pulmonare pe care noi le tratam de urgenta. Daca niste copii sanatosi, care au avut poate o arsura de unu la suta, ceva insignifiant, si dupa cinci zile se prezinta la spital cu traheobronsita si cu tulburari grave de arbore traheobronsic, ce se intampla cu cei care au 30 – 40 – 70 – 80 la suta arsuri? Tocmai asta e particularitatea cazului. Noi nu cunoastem modalitatea de a contracara, ci doar de a sustine ceea ce s-a intamplat in clipa producerii accidentului. Stim ca este un accident atipic, adica s-a produs in 12 secunde, si ca, practic, cand au venit pompierii nu au avut ce sa stinga. S-a transformat acea incinta intr-o camera de gazare cu o mixtura in care in permanenta mai apar alte substante pe care care, pe fiecare in parte, poate ca le-am putea contracara, dar impreuna nu stie nimeni ce se poate face cu ele”, a declarat medicul Dan Enescu, reinnoind apelul facut catre supravietuitori, de a se prezenta la un control medical, chiar daca nu resimt nicio problema de sanatate.

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*