Ministerul Sănătății va deconta în continuare tratamentele pacienților transplantați la Viena

Ministrul Sănătății le-a dat asigurări că își vor continua tratamentul post-transplant la AKH. Tot astăzi, Sorina Pintea a spus că Unifarm primește încă 2.500 de doze de imunoglobulină. 

 

După cum se știe, primul transplant pulmonar din România a fost efectuat cu două saptămâni în urmă, iar cel de-al doilea, acum două zile. Până acum, singurele speranțe ale pacienților români care necestitau o astfel de intervenție chirurgicală erau legate de clinicile din străinătate, în mod special de clinica AKH din Viena. Deși România avea un centru acreditat pentru transplant pulmonar, prima operație de acest gen a întârziat timp de câțiva ani. Între timp, o serie de pacienți din țară au beneficiat de transplant pulmonar în străinătate, în baza unor acorduri pe care autoritățile naționale le-au încheiat cu clinicile respective și cu Eurotransplant.

Protocoalele, în cazul operațiilor din această categorie, recomandă ca monitotizarea și tratamentul post-transplant să fie făcute în cadrul aceluiași centru în care a fost efectuat și transplantul, astfel că pacienții români care au beneficiat de transplant pulmonar la Viena au beneficiat până acum de decontarea tratamentului în străinătate, după ce au trecut cu bine de operația de transplant. La un moment dat, clinica austriacă a refuzat să mai primească români pentru astfel de intervenții, din cauza datoriilor acumulate de România în decontarea acestor proceduri.

 

Gheorghe Cernatoiu

Mai mult, o serie de modificări aduse ordinului de ministru care prevedea decontarea procedurilor medicale privind transplantul pulmonar de către statul român la clinica AKH din Viena, pacienţilor care au făcut transplant pulmonar la această unitate medicală, a făcut ca decontarea acestor tratamente de către stat să nu mai fie posibilă. Acest fapt a stârnit nemulțumire și îngrijorare în rândul pacienților, care nu își pot permite să suporte pe cont propriu astfel de cheltuieli.

Subiectul a fost tema principală a unei întâlniri pe care reprezentanții pacienților aflați în această situație au avut-o cu ministrul Sănătății, Sorina Pintea. După discuție, pacienții s-au declarat optimiști, după ce au primit promisiuni din partea ministrului că vor beneficia în continuare de tratament decontat la clinica AKH, dacă acolo au fost transplantați. Gheorghe Cernătoiu a declarat, după discuțiile cu Sorina Pintea, că aceasta a dat asigurări că „în decurs de maxim două luni ni se vor rezolva problemele în ceea ce priveşte medicaţia imunosupresoare, continuarea controalelor la clinica AKH din Viena –  unde am făcut transplantul – şi modificarea Ordinului 50 care nu mai este în conformitate cu problemele de ordin actual. Din toate asigurările primite din partea doamnei ministru, vom continua tratamentul în străinătate”.

 

Ministrul Sănătății le-a mai dat asigurări pacienților că datoriile mai vechi pe care statul român le avea la clinica din Austria au fost plătite, și astfel nu vor mai exista probleme nici din această direcție.

Până când problema decontării acestor tratamente va fi rezolvată, în termenul de cel mult două luni, despre care a vorbit ministrul, pacienților li s-a oferit o variantă alternativă, aceea a formularului E112.

„Ni s-a dat o soluţie temporară, de a merge pe formularul E112 până la modificarea ordinului. Ştiu că pe formularul E112 nu se mai poate merge dacă statul român are datorii la clinica respectivă. Acum am înţeles că datoriile au fost plătite, aşa ni s-a spus, și nu vor mai fi probleme. Mai mult decât atât, cei care va trebui să meargă zilele viitoare la tratament, cu siguranţă au deja toate aprobările necesare”, a mai precizat Cernătoiu, reprezentantul pacienților transplantați la Viena.

 

Sorina Pintea

La rândul său, ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a confirmat că „este necesară modificarea Ordinului care reglementează modul de decontare a tratamentelor în străinătate. Ordinul 50  nu a mai fost modificat din anul 2004 și trebuie actualizat astfel încât să răspundă nevoilor de astăzi ale pacienților. Pacienții care au beneficiat de transplant pulmonar în străinătate trebuie să își poată continua tratamentele și monitorizarea în clinicile în care a fost realizat transplantul. Până la modificarea legislativă, pentru asigurarea tratamentului posttransplant,  CNAS care va deconta cheltuielile prin formularul S2/E112”, a declarat ministrul Sănătății, în timpul discuțiilor.

Sorina Pintea a mai spus că este necesară o reorganizare a Agenției Naționale de Transplant, în sensul transparentizării activității și  a procedurilor de transplant. Faptul că în ultima perioadă au fost efectuate mai multe prelevări de organe pentru transplant este un semn că se poate. E foarte important că România a început transplantul de plămân. Am discutat și cu cei de la Eurotransplant și putem relua negocierile pentru că avem pacienți mulți pe listele de așteptare, a mai spus ministrul.

 

Tot astăzi, Sorina Pintea a anunțat că vor sosi în țară alte 2.500 de doze de imunoglobulină, iar alte 9000 vor veni în cursul acestei luni. „Din cele 3.800 de doze care au intrat pe mecanism sunt cam 850 în depozitele Unifarm. O să intre în cursul zilei de azi încă 2500 de fiole, iar pe mecanism vor intra încă 9000 de fiole la mijlocul lunii mai. Pe avize, la solicitarea spitalelor, s-au dat aproximativ câte 2000 de fiole, nu putem spune că n-am avut grijă de pacienţi, urmând ca după aceea să se rezolve procedural toate celelalte lucruri”, a declarat ministrul Sănătăţii..

Dozele care ajung astăzi în ţară au fost achiziţionate prin Unifarm, de la producători din Uniunea Europeană, după ce ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declanşat Mencanismul European de Protecţie Civilă, la puţin timp după preluarea mandatului.

 

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*