Ministrul Sanatatii promite reinfiintarea centrelor de donare in spitale

26 august 2014 | 1 comentariu |

Nicolae Banicioiu a declarat ca in aceste zile a inteles ca „sangele apa nu se face”, adica rudele celor care au nevoie de transfuzii in spitale vor fi primele care vor dona, la nevoie.

 

Banicioiu donareNumarul donatorilor care s-au prezentat la centrele de transfuzii a fost, in numai trei zile, de 7.315, cu 38,73% mai multi decat inaintea lansarii campaniei, a anuntat ieri, ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, printr-un comunicat de presa, in care a dat asigurari si ca va continua campania de donare de sange demarata in urma cu o saptamana.

Numarul mare de donatori a fost pentru noi un semnal ca e nevoie sa reinfiintam centrele de donare in spitale. Romanii au dovedit ca sangele apa nu se face. Le multumesc de asemenea colegilor mei, ministrii cabinetului Ponta, care s-au alaturat acestei campanii. Am incredere ca acest gest civic va deveni unul constant, astfel incat multe vieti sa poata fi salvate. In numai 3 zile am reusit sa avem in centrele de donare de trei ori mai multi donatori decat in zile obisnuite”, a declarat ministrul Banicioiu.

In Buzau, numarul donatorilor s-a dublat in aceste zile. Primii care s-au oferit sa doneze sange sunt cei care raspund de fiecare data cand exista o solicitare, adica militarii, politistii si jandarmii, dar si oamenii simpli, impresionati de faptul ca spitalele nu au cu ce face transfuzii, iar medicii sunt nevoiti sa amane operatiile.  Incepand de ieri, la ruga mintea prefectului Maria Buleandra, salariatii Prefecturii si ci ai institutiilor deconcentrate au inceput la randul lor sa merga la Centrul de Transfuzii.

 

Militarii buzoieni au donat sange

Militarii buzoieni au donat sange

Persoanele care vor sa vina in ajutorul celor a caror viata poate depinde de o transfuzie, se pot prezenta la sediile centrelor de transfuzii sau la spitalele unde se colecteaza sange, cu actul de identitate, si vor completa un chestionar. Dupa  examenul clinic si in functie de rezultatul analizelor, li se comunica daca pot sau nu sa doneze sange.

Pentru a fi eligibili la donare, cei care se prezinta la centrele de transfuzii trebuie sa  aiba varsta cuprinsa intre 18 si 60 de ani, greutate peste 50 kg, pulsul regulat (60 -100 batai/minut), tensiune arteriala sistolica intre 100 si 180 mmHg, sa nu fi suferit in ultimele sase luni interventii chirurgicale, sa nu fi consumat grasimi sau bauturi alcoolice cu cel putin 48 de ore inaintea donarii, sa nu fi fost sub tratament pentru diferite afectiuni (hipertensiune, boli de inima, boli renale, boli psihice, boli hepatice, boli endocrine) si mai ales sa nu aiba sau sa fi avut: hepatita (de orice tip), TBC, sifilis, malarie, epilepsie si alte boli neurologice, boli psihice, tuberculoza, ulcer, diabet zaharat, boli de inima, boli de piele (psoriazis,vitiligo).

Ministrul Sanatatii a anuntat, inca de saptamana trecuta, ca va reinfiinta centrele de donare din marile spitale, inchise acum trei ani, incepand cu Spitalul Fundeni, in septembrie, si continuand cu Spitalul Universitar si Bagdasar, pana la sfarsitul acestui an.


Categorii: Actual, Stiri

Comentarii (1)

  1. Mugurel Rosca spune:

    Nu sa promita, asa ca de fiecare data. Sa faca. Maine chiar. Au inchis spitale fara discernamant, de parca sanatatea era pentru medicii corupti, nu pentru populatia din care fac si ei parte, din care fac parte copii lor, parintii lor. Fratilor, cu totii avem nevoie de sanatate, de spitale, pentru ca toti avem pe cineva drag. Macar sanatatea si educatia sa fie puse la punct in tara asta. Atat.

Adaugati un comentariu


 

*