OAMGMAMR primeste cereri pentru eliberarea cardului profesional european

2 februarie 2016 | 0 comentarii |

Cardul este necesar asistentilor medicali care doresc sa lucreze in alte tari din Uniunea Europeana, acestia putand benedicia totodata de consultanta si asistenta din partea OAMGMAMR, pentru intocmirera dosarului electronic.

 

asistente spitalLa nivelul Unuinii Europene s-au instituit noi reguli privind facilitarea liberei circulatii a asistentilor medicali generalisti, moasa si asistent medical, incepand cu 18 ianuarie 2016 devenind obligatorie detinerea unui card profesional european pentru asistentii care vor sa lucreze in alte state membre decat tara de origine. Regula se refera si la asistentii medicali din Romania care vor sa profeseze in clinici din strainatate, pe langa documentele necesare, acestia avand nevoie de acum si de acest card progesional european. La nivel national, autoritatea abilitata sa emita acest instrument este Ordinul Asistentilor Medicali Generalisti, Moaselor si Asistentilor Medicali din Romania, organizatie care a anuntat ca primeste cereri din partea asistentilor medicali pentru eliberarea acesturui instrument necesar celor care doresc sa profeseze intr-o clinica din strainatate.

Taxa de emitere a cardului este de 200 de lei, iar incepand de la 1 februarie, OAMGMAMR acorda, prin filialele sale, si consultanta si asistenta in intocmirera dosarului electronic necesar solicitantilor.

 

asistenta transfrontalieraCardul profesional european este o procedura electronica pe care asistentii medicali  o pot utiliza pentru a obtine recunoasterea calificarilor profesionale in alta tara din UE. Procedura este mai usoara, mai rapida si mai transparenta decat metodele traditionale de recunoastere a calificarilor profesionale, solicitantii putand urmari on-line evolutia cererii lor si putand reutiliza documente incarcate deja pentru a depune cereri noi in alte tari.

Instrumentul nu este insa un card propriu-zis, asa cum este cadrul de sanatate, de exemplu, ci doar dovada electronica a faptului ca detinatorul a trecut cu succes de verificarile administrative si ca i-au fost recunoscute calificarile profesionale in tara in care doreste sa lucreze sau ca indeplineste conditiile necesare pentru a presta temporar servicii in tara respectiva.

Atunci cand i se aproba cererea, va putea genera un certificat in format PDF, care va include si un numar de referinta pe care viitorul angajator il poate utiliza pentru a verifica on-line validitatea certificatului.

 

raniti salon colectivReamintim ca, de la inceputul acestui an, au intrat in vigoare noi prevederi legislative privind profesiile de asistent medical si de moasa, conform carora controlul si supravegherea exercitarii acestor profesii sunt realizate de Ministerul Sanatatii si de catre Ordinul Asistentilor Medicali Generalisti, Moaselor si Asistentilor Medicali din Romania.

O alta modificare importanta se refera la autoritatea abilitata sa elibereze documentele necesare recunoasterii calificarii, pentru asistentii sau moasele care doresc sa lucreze in alte state ale UE. Daca pana la data de 15 decembrie a anului trecut, cererile in acest sens erau adresate directiilor de sanatate publica, incepand din 4 ianuarie 2016, aceste documente se depun la filialele judetene ori ale municipiului Bucuresti a OAMGMAMR, la care solicitantul este membru. In cazul in care solicitantul nu este membru al acestui ordin, cererea si documentele necesare se vor depune la filiala pe a carui raza teritoriala isi are domiciliul.

Documentele de recunoastere vor fi intocmite la nivelul structurii nationale a Ordinului, iar in termen de 30 de zile de la inregistrarea dosarului complet, vor fi ridicate de catre solicitanti de la filiala judeteana la care acestia au depus cererea, personal sau de catre un imputernicit prin procura notariala.

 


Adaugati un comentariu


 

*