Premierul Dăncilă promite un set de măsuri pentru persoanele cu dizabilități

26 februarie 2018 | 0 comentarii |

După gafa impardonabilă făcută față de persoanele afectate de autism, premierul încearcă să „dreagă busuiocul” printr-o serie de măsuri care ar trebui să rezolve problemele pacienților cu autism, cu boli rare, cu sindrom Down și ale nevăzătorilor.

 

Viorica Dancila

Premierul Viorica Dăncilă încearcă să își repare gafă făcută în urmă cu mai bine de o săptămână, atunci când i-a numit „autiști” pe europarlamentarii care ar dezinforma Uniunea Europeană cu privire la situația din România, prezentând-o într-o lumină nefavorabilă, când în țară lucrurile ar sta cu totul altfel. Declarația sa a stârnit o serie de proteste din partea organizațiilor reprezentantive ale pacienților cu autism, iar scuzele prezentate ulterior de actualul prim-ministru nu au avut darul să stingă revolta total îndreptățită a părinților copiilor care suferă de această afecțiune. Viorica Dăncilă s-a arătat apoi dispusă să discute cu reprezentanții acestor asociații și să rezolve problemele reclamate de aceștia, o primă întâlnire de acest gen având loc zilele trecute, la palatul Victoria.

Premierul a răspuns astfel unei petiții cu peste 14.000 de semnături pe care părinții copiilor cu autism o lansaseră în urmă cu două săptămâni, înainte ca premierul Dăncilă să facă gafa sus-amintită. Petiția a fost inițiată de Federaţia pentru Drepturi şi Resurse pentru persoanele din spectrul autist, ai cărei reprezentanți solicitau astfel măsuri punctuale pentru sprijinirea ONG-urilor care funcţionează ca centre de terapie pentru copiii şi adulţii cu autism, dar şi măsuri generale care să crească accesul la servicii,  precum și decontarea serviciilor psihologice pentru toţi copiii care au nevoie de psihoterapie şi consiliere.

 

Dacă nu ar fi avut acea exprimare nefericită referitoare la persoanele cu autism, nu se știe dacă Viorica Dăncilă ar fi acordat atât de prompt atenție acestei petiții, însă pentru a-și demonstra bunele intenții a inițiat acest dialog cu reprezentanții persoanelor cu tulburări din spectrul autist. Mai mult, premierul a anunțat că își va îndrepta atenția și în direcția altor categorii de persoane cu dizabilități, intenționând adoptarea unui plan de măsuri în sprijinul acestora.

„Am vorbit cu asociaţiile pentru autism, am văzut problemele pe care le întâmpină. În următoarea perioadă voi avea întâlniri şi cu alte asociaţii, mă refer la copiii cu sindrom Down, la bolile rare, la nevăzători, astfel încât după ce am ascultat toate problemele referitoare la fiecare aspect să pot veni cu soluţii. Nu am venit încă cu soluţii. Vreau să văd ce se întâmplă, unde au nevoie de sprijin ca să pot să vin cu o soluţie într-un pachet care să cuprindă toate aceste aspecte”, a declarat permierul la finalul primei întâlniri din această serie, la care au mai participat ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, şi ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici.

 

Ana Dragu (sursa: Facebook)

Reprezentanţii asociaţiilor i-au prezentat premierului problemele legate de finanţarea terapiilor de care au nevoie copiii şi adulţii afectaţi de tulburări din spectrul autist, precum şi a centrelor şi asociaţiilor care le apără drepturile. De asemenea, s-a discutat și despre asigurarea de servicii integrate de sănătate, educaţie şi asistenţă socială şi despre necesitatea înfiinţării unei baze de date naţionale privind persoanele afectate de tulburări din spectrul autist şi serviciile de care au nevoie.

Ana Dragu, vicepreşedintele Federaţiei pentru Drepturi şi Resurse pentru persoanele din spectrul autist, a declarat la rându său, că „întâlnirea pe care am avut-o, a fost ca urmare a unei petiţii pe care noi, părinții copiilor cu autism, am lansat-o în urmă cu două săptămâni şi care are în jur de 14 mii de semnături. Am cerut nişte măsuri punctuale pentru sprijinirea ONG-urilor care funcţionează ca centre de terapie pentru copiii şi adulţii cu autism, dar şi măsuri generale care să crească accesul la servicii, la decontarea serviciilor psihologice pentru toţi copiii care au nevoie de psihoterapie şi consiliere. Am fost întâmpinaţi, în primul rând, cu scuze şi cu promisiunea fermă că fiecare punct din documentul nostru de poziţie va fi analizat şi se vor căuta soluţii”.

 


Adaugati un comentariu


 

*