Rezultate peste așteptări ale campaniei de vaccinare la Buzău

2 august 2018 | 0 comentarii |

În unele situații, rata vaccinării a crescut cu peste 50 la sută, părinții din comunitățile vizate au început să devină chiar interesați să-și vaccineze copiii și nimeni nu a cerut recompense.

 

Campania „door to door”, de informare și educare a părinților cu privire la vaccinare, precum și de creștere a gradului de vaccinare în rândul comunităților vulnerabile s-a dovedit una eficientă în județul Buzău. După mai puțin de o săptămână de când reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP), împreună cu medicii de familie și asistenții comunitari , sprijiniți de autoritățile locale și mai ales de reprezentanții cultelor religioase s-au implicat, împreună, în această campanie, rezultatele s-au dovedit de-a dreptul spectaculoase.

Oamenii s-a dovedit receptivi, în momentul în care li s-au explicat riscurile pe care le au copiii lor dacă rămân nevaccinați, ca și ceilalți membri ai comunității, care ar intra în contact cu cineva care ar avea o boală contagioasă. Campania de informare din ușă în ușă, mai exact din partă-n poartă, s-a dovedit foarte eficientă. Oamenii s-au dovedit deschiși, au vrut să afle cum îi ajută pe copiii lor vaccinurile și care sunt riscurile nevaccinării, au vrut să știe și care sunt potențialele efecte adverse ale unui vaccin, iar după ce s-au convins că beneficiile evidente, au început să devină interesați să-și vaccineze copiii. Sute de copiii au fost vaccinați în aceste zile la punctele special amenajate”, a explicat Cristina Ungureanu, directorul DSP Buzău, într-o conferință de presă organizată astăzi, la sediul instituției.

 

O contribuție substanțială în mobilizarea părinților și a copiilor s-a dovedit a fi cea a cultelor religioase din care fac parte cei mai mulți dintre locuitorii comunităților în care s-a desfășurat campania de informare și vaccinare „door to door”, așa cum au precizat reprezentanții DSP Buzău. „La reușita campaniei și-au adus o contribuție importantă reprezentanții comunităților locale și cei ai bisericilor advnetistă și penticostală, din care fac parte majoritatea celor cărora ne-am adresat și cărora trebuie să le mulțumim că ne-au ajutat foarte mult la mobilizare și, probabil, și la încrederea care ne-a fost acordată. Se dovedește, încă o dată, că o acțiune concertată, în care se implică toți factorii responsabili, dă rezultate mai bune decât una individualizată”, a mai spus directorul DSP, menționând că trebuie subliniat că nimeni nu a încercat să ceară sau măcar să întrebe dacă li se oferă ceva în schimbul acceptului de a-și imuniza copiii.

Cristina Ungureanu a subliniat că din felul în care au reacționat părinții în urma acestei campanieii „am înțeles că mulți dintre ei nu erau informați, nu știau care sunt beneficiile vaccinului și nici riscurile lipsei acestuia, de aceea refuzau sau neglijau imunizarea copiilor. A fost un efort uriaș, am participat la campaniile de informare și apoi la sesiunile de vaccinare împreună cu medicii de familie, asistenții lor medicali, asistenții sociali și asistenții comunitari din fiecare comunitate, de dimineața până seara, dar a meritat, avem cazuri în care rata de imunizare a crescut cu peste 50%”.

 

O analiză succintă a situației a fost prezentată de epidemiologul șef al DSP Buzău, dr. Carmen Scântei, care a precizat că au fost vaccinați împotruva rujeolei, rubeolei șioreionului în special copiii cu vârste mai mici de 7 ani, dar și cei de până la 18 ani care nu beneficiaseră de acest vaccin la timp.

„Vineri, la sfârșitul acestei săptămâni de campanie, vom ști cu exactitate care a fost rata de succes. Putem spune însă că până astăzi, la prânz, avem o situație extrem de mulțumitoare la vaccinarea cu ROR (împotriva rujeolei, oreionului și rubeolei), în condițiile în care, după cum se știe, avem peste 420 de cazuri de rujeolă confirmată la copii și aproape 70 de cazuri la adulți în județ. Spre exemplu, în cartierul Simileasca din Buzău, unde era o rată a imunizării de 22,6%, s-a ajuns la 72,36%. Cea mai spectaculoasă creștere s-a înregistrat la pacienții aflați în evidențele doamnei doctor Dragușin, unde rata vaccinării era de 14%, iar acum s-a ajuns la 71,09%. Și la doamna doctor Savastița, unde erau vaccinați mai puțin de 34% dintre copiii eligibili, avem acum o rată a vaccinării de 75,56%. Cu rezultate foarte bune s-a desfășurat și campania de la Maxenu, unde de la 22,7% s-a ajuns la 78,58%. Ceva mai slabe au fost rezultatele la Ciuta, unde de la 7,69% avem 32,72% și la Râmnicelu, unde rata imunizării a crescut de la 12,44% la 19,81%. În aceste două comunități, foarte mulți dintre părinți sunt plecați împreună cu copiii, din localitate, fie la muncă în țară, fie în străinătate, așa că va fi necesară o nouă campanie când se vor întoarce acasă”, a detaliat dr. Carmen Scântei, menționând că s-a profitat de această ocazie și pentru a se recupera restanțierii la alte vaccinuri din Planul Național de Imunizare.

 

Reamintim că Ministerul Sănătății, în colaborare cu UNICEF și Organizația Mondială a Sănătății au demarat, la jumătatea lunii trecute, o campanie națională de recuperare vaccinală, care a debutat în județul Bacău, unde se înregistrează una din cele mai scăzute rate de imunizare din țară.

La una dintre acțiunile care au avut loc în această zonă, la care a participat și ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a fost prezentă și o delegație a Direcției de Sănătate Publică Buzău, care după o întâlnire cu ministrul a participat la activitățile de vaccinare în orașul Buhuși. În urma acestei experiențe, directorul DSP Buzău, Cristina Ungureanu, a decis demararea unei acțiuni similare și în județul Buzău.

Așa cum a subliniat și doamna ministru, dacă există voință și mobilizare corespunzătoare, se pot obține rezultate frumoase. Desigur, nu trebuie să meargă de fiecare dată ministrul sau directorul DSP să convingă părinții despre avantajele imunizării copiilor în cazul bolilor contagioase prevenibile prin vaccinare. Considerăm însă că această campanie va avea efecte ulterioare, pentru că mulți părinți ne-au întrebat unde și cum pot beneficia în continuare de imunizare, după încheierea acestei campanii. Li s-a explicat că medicilor de familie la care sunt înscriși li se pot adresa cu toată încrederea, atunci când copiii lor împlinesc o vârstă eligibilă pentru a beneficia de un anumit vaccin și s-au arătat mulțumiți”, a precizat directorul DSP Buzău.

 

Cristina Ungureanu a subliniat că rezultatele mulțumitoare obținute în cadrul acestei campanii demonstrează că astfel de acțiuni sunt necesare. A decis chiar că o astfel de activitate va avea loc în curând, la Râmnicelu, unde în perioada 8-12 august se vor desfășura anumite evenimente religioase, la care se estimează că vor fi prezente aproximativ 1.000 de persoane. Reprezentanții DSP au fost invitați să participe, pentru a continua campania de informare și imunizare, așa că vor profita de această oportunitate, în speranța că se va reuși și în această comunitate creșterea ratei imunizării.

Ni s-a oferit posibilitatea ca în cadrul evenimentelor care vor avea loc în această comunitate să desfășurăm o nouă campanie de informare și imunizare, la Râmnicelu, unde din mai până în octombrie, mulți părinți sunt plecați împreună cu copiii, la muncă în țară sau în străinătate. Am discutat cu pastorul din localitate, ni se oferă posibilitatea să-i infomăm pe cei prezenți la eveniment, să le prezentăm și un filmuleț despre vaccinuri, să le explicăm de ce este importantă imunizarea și sper să reușim să convingem cât mai mulți părinți că vaccinându-și copiii și-i protejează de boli grave”, a mai spus directorul DSP.

 

Galerie FOTO (sursă DSP Buzău):


Adaugati un comentariu


 

*