Romania gazduieste in premiera Congresul International de Chirurgie Endoscopica

Manifestarea nu este organizata intamplator la Bucuresti, Asociatia Europeana de Chirurgie Endoscopica intentionand sa dezvolte si in Estul Europei tehnicile avansate ale acestei discipline medicale.

 

conferinta congres farmacistiIn aceste zile este in desfasurare la Bucuresti un eveniment international organizat pentru prima oara in Romania, eveniment ce reuneste peste 1.500 de specialisti din domeniul chirurgiei minim invazive. Este vorba de Congresul International al Asociatiei Europene de Chirurgie Endoscopica, manifestare ce se desfasoara in perioada 3-6 iunie la Palatul Parlamentului. Tema aleasa pentru aceasta editie a congresului este „Dincolo de limitele chirurgiei endoscopice”, motto-ul ales avand un dublu sens. In primul rand este vorba de dezbaterile pe tema celor mai noi tehnici folosite in domeniu, tehnici menite sa largeasca aria interventiilor minim invazive, iar in al doilea rand, mesajul se refera si la intentia organizatorilor de a extinde aria de influenta a acestor tehnici avansate si catre zona de Est a Europei. In acest sens, Romania nu a fost aleasa intamplator pentru a fi gazda congresului, un studiu recent efectuat de Asociatia Europeana de Chirurgie Endoscopica relevand faptul ca sistemul medical de la noi, desi dispune de o baza materiala, nu se afla din punct de vedere educational la nivelul asteptat, existand o limitare importanta in aplicarea tehnicilor minim invazive pentru boli mai complicate, situatie in care pacientii sunt operati in continuare prin tehnici clasice, desi ar exista posibilitatea unor interventii minim invazive.

 

Dr Catalin Copaescu

Dr Catalin Copaescu

Studiul a mai relevat si ca in randul specialistilor romani exista interes pentru a deprinde aceste tehnici, iar congresul organizat zilele acestea la Bucuresti se doreste a fi si o sansa acordata acestora pentru a avansa. Presedintele congresului este medicul roman Catalin Copaescu, care a declarat cu ocazia deschiderii lucrarilor ca „organizarea unui eveniment de asemenea amploare in Romania este dovada ca interesele de extindere a chirurgiei endoscopice s-au suprapus cu preocuparile chirurgilor romani de a dezvolta aceste tehnici avansate si cu posibilitatile lor de a le asimila. Eu vad congresul ca pe o sansa de progres major a chirurgiei laparoscopice si robotice in Romania, a chirurgiei minim invazive video-asistate. Este o onoare pentru tara noastra sa fie gazda unui astfel de eveniment intrucat, in final, cei care vor avea de castigat pe deplin de acest avans profesional al colegilor romani sunt pacientii. Acestia vor beneficia de ceea ce inseamna chirurgie moderna asa cum beneficiaza si pacientii din centrul si vestul Europei”.

 

curs chirurgie laparoscopicaLa congres sunt prezenti peste 1.500 de specialisti din intreaga lume care utilizeaza tehnici minim invazive pentru diagnostic si tratament si care, in premiera pentru evenimentele similare organizate pana acum de Asociatia Europeana de Chirurgie Endoscopica, participa la cinci cursuri de antrenament pe porci anesteziati, ocazie cu care au sansa de a efectua rezectii si proceduri foarte sofisticate cu ajutorul ultimei tehnologii de endoscopie, sa se instruiasca pe tehnica tridimensionala si pe tehnica de fluorescenta – vizualizarea structurilor vasculare dincolo de tesuturile aparente cu ajutorul unor aparate de perceptie a infrarosului si a unor substante introduse in vasele pacientului, stiind astfel mai bine daca tesutul respectiv se va vindeca in parametrii asteptati sau nu.

Discutiile stiintifice se vor axa in principal pe aspecte referitoare la tumorile de colon, intrucat numarul cazurilor de acest gen a crescut foarte mult in ultima perioada, un interes major fiind reprezentat de cancerul colorectal. Totodata, o atentie deosebita va fi acordata dezvoltarii fara precedent a tehnicilor video-asistate si robotice, in domeniul chirurgiei minim invazive.

 

operatie laparoscopicaIn Romania, aproximativ 30 la suta din pacientii care necesita interventii chirurgicale sunt operati prin metoda chirurgiei endoscopice, la acest capitol tara noastra situandu-se mult in urma tarilor din Vest, acolo unde interventiile chirurgicale de acest gen au o pondere cuprinsa intre 60 si 80 la suta. O explicatie a decalajului atat de mare existent intre ponderea mai redusa  pe care o au operatiile endoscopice in Romania, comparariv cu statele din Vestul Europei, ar putea fi si problemele materiale legate se sustinerea materiala a dotarilor si specializarilor necesare. Fiind vorba de o specialitate dependenta de tehnologie si de sisteme computerizate care se afla intr-o continua schimbare, sistemul sanitar romanesc are serioase probleme in a sustine financiar dotarile si specializarea medicilor. Aceasta, cu toate ca majoritatea spitalelor importante din Romania  detin echipamente specifice chirurgiei minim invazive, dar ajung in situatia de a nu dispune de fondurile necesare achizitionarii de instrumente si dispozitive ce se impun ca urmare a schimbarilor tehnologice frecvente. Totodata, nivelul de pregatire a medicilor care efectueaza astfel de operatii trebuie sa se perfectioneze continuu, iar aceasta ar presupune alte cheltuieli pe care unitatile spitalicesti nu le pot suporta.


Categorii: Actual, Dezbateri, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*