Sanatatea din boabele de struguri

12 septembrie 2015 | 0 comentarii |

Desi multi se feresc sa manance struguri pe saturate, convinsi ca au milte calorii, macar un ciorchine pe zi si un pahar de must, in aceasta perioada, sunt extrem de benefice.

 

struguri (2)Fara indoiala, strugurii sunt considerati fructele-vedeta ale toamnei si, cum sezonul lor abia a inceput, se cuvine sa reamintim care sunt beneficiile pe care consumul lor il are pentru sanatate.

Dupa portocale, strugurii sunt cele mai apreciate fructe de pe planeta, iar asta nu numai pentru ca din ei se obtine licoarea zeilor, vinul, ci si datorita gustului placut si numeroaselor beneficii pe care aceste fructe le aduc organismului.

Strugurii sunt foarte bogati in fibre si minerale, drept pentru care sunt un veritabil laxativ. Datorita acestui lucru, ei au proprietati puternic purificatoare, diuretice si depurative, fiind recomandati in special persoanelor care sufera de constipatie si balonare sau celor care vor sa urmeze o cura de detoxifiere.

Strugurii fac parte din categoria celor mai energetice fructe, avand un aport de 72 kilocalorii la suta de grame, aproape cat smochinele, dar mai putin decat bananele. Continutul bogat in glucide este foarte bine asimilat de organism, multumita prezentei vitaminei B, ceea ce duce la o functionare corecta a sistemului muscular si nervos. Strugurii constituie un furnizor important de tonus, de aceea sunt recomandati in alimentatia copiilor si sportivilor.

 

struguri (1)Totodata, strugurii stimuleaza functionarea ficatului, iar cei negri aduc un plus de sanatate inimii, datorita  polifenolilor care previn formarea cheagurilor de sange.

Strugurii trebuie consumati cu tot cu coaja pentru a avea efectele terapeutice scontate, intrucat in coaja si in micul strat gelatinos dintre ea si pulpa fructului se afla cele mai valoroase substante sub aspect terapeutic. Mai mult, pentru a profita din plin de valoarea acestui fruct, este bine sa mestecam si samburii, care contin un ulei gras ce reduce colesterolul si mentine sanatatea vaselor de sange.

Zaharul din struguri este asimilat foarte usor de organism, trecand direct in sange, la scurt timp dupa ingerare. Asa se explica de ce un consum de struguri proaspeti sau de must are un efect reconfortant asupra persoanelor obosite sau a celor slabite.

Strugurii conservati pastreaza sub 10 la suta din proprietatile curative ale celor proaspeti, iar vinul, sub 6 la suta, asa ca cei care decid sa urmeze o cura cu struguri trebuie sa stie ca nimic nu substituie calitatile unui strugure proapat.

 

struguri (3)Actiunea de vitaminizare se datoreaza continutului de  vitamine A, B1, B2, B6, K, PP. Actiunea de mineralizare a organismului se datoreaza continutului boabelor si mustului in diferite substante minerale  precum potasiu, fosfor, fier, calciu, magneziu etc. Sarurile de calciu si fosfor participa la formarea scheletului, cele de magneziu la formarea muschilor, iar cele de fier la formarea hemoglobinei din sange. De aceea o cura de struguri proaspeti nu trebuie cu niciun chip ratata in aceasta perioada.

Sucul proaspat de struguri este o excelenta solutie demachianta si de reintinerire a pielii, avand un efect vitaminizant, usor racoritor si calmant. Este  recomandat atat pentru tenul normal, cat si pentru cel gras si cel iritat.

De asemenea, cojile care raman de la stoarcerea strugurilor reprezinta, din punct de vedere medicinal, cea mai activa parte a strugurilor. In coaja se gasesc taninurile, substante cu efecte astringent, cicatrizant si antiseptic asupra pielii. Acestea se aplica direct pe fata si se lasa timp de 20-30 de minute. Constituie un remediu redutabil pentru tratarea tenului cu pori mari si a dermatozelor usoare.

 


Categorii: Actual, Lifestyle

Adaugati un comentariu


 

*