Scapa de virusi, fara medicamente!

16 februarie 2013 | 0 comentarii |

Nutritionistii recomanda consumul a cat mai multe fructe si legume, pentru ca vitaminele si mineralele pe care acestea le contin intaresc sistemul imunitar, facand astfel organismul puternic in fata virusurilor si a microbilor.

 

Cautam alimente sanatoase pentru proprietatile lor benefice, dar cu toate acestea exista superalimente pe care le ocolim, pentru ca ignoram uriasele lor calitati nutritionale. Ce inseamna un superaliment? Trebuie sa respecte cateva conditii: sa fie accesibile, sa aiba gust bun, sa contina minerale si vitamine si sa fie cat mai curate din punct de vedere biologic.

Este necesara, desigur, si o igiena stricta, fara de care alimentatia nu va putea face fata virusilor si microbilor, de una singura. Medicii ne sfatuiesc sa ne spalam cat mai des pe maini si sa spalam bine fructele si legumele pe care le consumam, iar in aceasta perioada, in care numarul virozelor respiratorii inregistreaza o crestere alarmanta, sunt necesare cateva reguki de protectie in plus: consumarea de multe lichide, evitarea aglomeratiilor, imbracaminte corespunzatoare si, la nevoie, izolarea la domiciliu.

In ceea ce priveste lista cu „superalimente”, aceasta nu contine doar somon, afine si migdale. Este recomandat ca mesele principale ale zilei sa contina alimente bogate in vitamine si nutrienti, intre care se numara si patru alimente ale caror beneficii pentru sanatate vi le prezentam astazi.

 

Fasolea boabe este un aliment foarte bogat in proteine, fibre si carbohidrati. Contine cantitati importante de molibden, implicat in procesul de detoxifiere, si are un indice glicemic scazut. Produce inhibitori de alfa-amilaza care ajuta la reglarea depozitelor de grasime din organism.

Fasolea alba este bogata in magneziu, un mineral esential pentru mentinerea unei stari optime de sanatate, dar si in acid folic, fier si poatasiu, fiind ideala pentru persoanele care sufera de boli de inima. Previne hipertensiunea arteriala, infarctul sau accidentul vascular cerebral si ajuta la imbunatatirea nivelului colesterolului si la prevenirea constipatiei.

Fasolea boabe de culoare rosie este o sursa valoroasa de vitamine A, C, E, K, PP, vitaminele din complexul B si de minerale (potasiu, seleniu, calciu, fier). Doua lingurite de fasole rosie ofera de patru ori mai multe fibre decat o felie de paine integrala. In plus, s-a constatat ca la consumatorii de fasole rosie, riscul de a face cancer de colon, de san sau de a suferi de o boala cardiaca este redus.

Fasolea neagra isi ia culoarea de la o substanta numita antocianina, aceeasi flavanoida pe care o regasim in legume si fructe considerate vedete in privinta beneficiilir pentru sanatate: varza, afine si coacaze. Este foarte bogata in antioxidanti, care intarzie procesul de imbatranire, accelereaza refacerea celulelor, ajuta sistemul imunitar sa lupte cu bolile si asigura un ten frumos.

 

Lintea contine proteine si fibre care asigura o senzatie de satietate de durata. Consumata zilnic, lintea reduce riscul imbolnavirii sistemului cardiovascular si ajuta la normalizarea tensiunii arteriale. Avand un continut foarte scazut de grasimi, este indicata in alimentatia persoanelor supraponderale.

Lintea face parte din familia leguminoaselor, alaturi de soia, naut, mazare si fasole. In alimentatie folosim semintele plantei cu acest nume.

In ierarhia vegetalelor cu cel mai mare continut de proteine gasim lintea pe locul 3, dupa canepa si soia. Calitatea mentionata face ca lintea sa se inscrie intre preferintele vegetarienilor, cu atat mai mult cu cat se poate combina in multe mancaruri savuroase, cu orez sau legume. Populatia asiatica si mediteraneana o consuma cu predilectie.

Pe langa continutul ridicat de fibre si de proteine, lintea mai are in componenta sa fier, calciu, vitamina B, carbohidrati, fosfor, magneziu, acid folic, iar grasimi – in cantitate foarte mica. Lintea nu contine colesterol.

Consumand lintea in combinatie cu cereale – orez sau mei – obtinem ce se numeste o „proteina completa, ceea ce inseamna ca oferim organismului nostru proteinele pe care le poate procura exclusiv din alimentatie (o parte dintre proteinele umane necesare sunt produse de organism, restul trebuie furnizate prin dieta).

Datorita anti-nutrientilor pe care ii contine, lintea nu trebuie consumata in stare cruda, negatita (anti-nutrientii inhiba absorbtia si metabolizarea nutrientilor din alimente).

 

Varza rosie este un superaliment care abunda in nutrienti, pe nedrept ocolit.  Contine un pigment natural, antocianinele, care actioneaza nu doar ca  puternici antioxidanti, dar au si efecte antiinflamatoare, care protejeaza organismul de bolile cardiovasculare si ajuta la scaderea nivelului zaharului in sange. Este bogata in vitamine si are foarte putine calorii. Fiind bogata in vitamina K, tine oasele sanatoase si reduce riscul de fracturi, iar Vitamina C pe care o contine creste imunitatea, previne imbatranirea prematura si tine pielea frumoasa. Varza rosie constituie o sursa de fibre si este foarte bogata in antioxidanti, ajutand la remineralizarea si revitalizarea organismului. Consumul de varza rosie combate radicalii liberi si cancerul cu succes, creste imunitatea, pastreaza oasele sanatoase, fiind recomandata pentru prevenirea afectiunilor cardiovasculare si pentru sanatatea sistemului digestic. Daca doriti sa slabiti, este bine sa includeti in dieta salata de varza rosie, cu ajutorul careia se mentine silueta.

 Combinand varza rosie cu alte legume, adaugand suc de lamaie sau otet basamic sau pregatind sosuri usoare cu iaurt si mustar, se pot prepara salate foarte delicioase si foarte sanatoase.

 

Spanacul este o importanta sursa de fier, previne imbatranirea sistemului cardiovascular, incetineste imbatranirea creierului si este benefic pentru sistemul osos. Contine luteina, care previne atacurile de cord si curata arterele de grasimi. Plin de minerale si vitamine, spanacul este o leguma accesibila, care se gaseste practic in tot timpul anului, fie proaspat, din aprilie pana tarziu in octombrie, fie congelat in perioada rece a anului. Perfect in dietele vegetariene, in cele care urmaresc scaderea in greutate, in dietele de detoxifiere si nelipsit dintr-o alimentatie sanatoasa, spanacul poate fi consumat crud sau preparat, sub forma de piureuri, salate, mancaruri calde sau reci. Este foarte bogat in vitaminele A, E, B1, C si K, in minerale precum fier, magneziu, calciu, potasiu, in fibre alimentare si acid folic.

Nutritionistii avertizeaza insa ca prin fierbere, spanacul isi pierde din  principiile sale active. De aceea, in scop terapeutic, se recomanda sa se consume proaspat si crud, in salate sau sub forma de suc. Spanacul crud stimuleaza activitatea inimii, previne infectia gingiilor, stimuleaza cresterea la copii, reechilibreaza si fortifica organismul, vindeca anemia, oboseala si depresia nervoasa, face adevarate minuni in diabetul zaharat si astmul bronsic.


Adaugati un comentariu


 

*