Zaharul, mai periculos decat sarea, pentru sanatatea inimii

21 septembrie 2014 | 0 comentarii |

Conform unui studiu recent, o cantitate sporita de zahar in sangea afecteaza o zona a creierului care determina cresterea pulsului si a tensiunii arteriale.

 

zaharIn prezent, „inamicul public numarul 1” pentru sanatatea inimii este considerata a fi sarea, un consum excesiv de sare fiind de fiecare data sinonim cu aparitia hipertensiunii arteriale si de aici, toate problemele ce rezulta din aceasta afectiune. Studii recente efectuate de un grup de cercetatori amaricani au relevat insa faptul ca in alimentatie exista un alt ingredient, mult mai periculos decat sarea, pentru sanatatea inimii, ingredient folosit pe scara la fel de larga. Este vorba despre zahar, in special cel rafinat, care in ultimul timp este tot mai putin recomandat in alimentatie, fiind considerat respondsabil si pentru aparitia altor probleme de sanatate cum ar fi diabetul sau obezitatea.

Mai nou, s-a stabilit ca zaharul este si un inamic reductabil al inimii, prin faptul ca prezenta sa in sange peste limitele normale afecteaza o zona a creierului ce determina cresterea pulsului si a tensiunii arteriale. Cercetatorii din New York si Kansas sustin veridicitatea concluziilor studiului si pe baza unei alte cercetari recente, la care au participat 8.670 de francezi adulti, la care nu s-a descoperit nicio legatura intre consumul de sare si hipertensiunea arteriala.

 

Desi expertii recomanda ca populatia sa consume mai putina sare, reducand aportul zilnic la maximum o lingurita, avertizand ca aceasta creste riscul unui atac vascular cerebral cu 25 la suta si ar fi responsabila pentru trei milioane de decese anual, la nivel mondial, cercetatorii americani sustin ca zaharul ar putea fi adevaratul factor cauzator de hipertensiune. Acest lucru este sustinut de analizarea datelor obtinute in urma mai multor studii la scara larga, care sugereaza ca zaharul are o legatura mult mai pregnanta cu hipertensiunea decat sodiul din sare, iar incurajarea populatiei sa reduca aportul de zahar, nu de sare, ar putea fi o strategie nutritionala mai buna pentru controlarea tensiunii arteriale.

Expertii americani cred ca nivelurile ridicate de zahar din sange afecteaza o zona a creierului numita hipotalamus, care duce la o crestere a pulsului si a tensiunii arteriale. In plus, organismul produce, din cauza zaharului, mai multa insulina, un hormon care poate duce, de asemenea, la o crestere a ritmului cardiac.

 

Dr. James DiNicolantonio

Dr. James DiNicolantonio

James DiNicolantonio, coordonatorul studiului si cercetator in domeniul bolilor cardiovasculare la Saint Luke’s Mid America Heart Institute din Kansas City, contrazice si parerile expertilor care spun ca o scadere a consumului de sare va duce la o scadere a incidentei obezitatii si bolilor cardiace. „Noi susţinem opusul acestei teorii. O reducere a consumului de sare poate avea ca efect un aport crescut de alimente procesate si bogate in zaharuri, crescand astfel riscul de diabet, obezitate si boli cardiovasculare”, spune DiNicolantonio.

Motivele acestei corelatii invers proportionale sunt complicate, dar cercetatorii cred ca un nivel scazut de sare in alimentatie duce la cresterea concentratiei anumitor grasimi in sange. Medicul Aseem Malhotra, cardiolog si director stiintific al Action on Sugar, o organizatie guvernamentala care cerceteaza efectele zaharului asupra sanatatii, spune ca riscurile ridicate ale consumului de zahar asupra sanatatii au fost subestimate pana in prezent.

 


Categorii: Actual, Medici, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*