300 de români au fost salvați anul acesta prin transplant

26 noiembrie 2023 | 0 comentarii |

De la începutul anului și până acum, medicii români au prelevat organe de la 80 de donatori reali în moarte cerebrală și au salvat 300 de vieți prin transplant, 15 dintre acestea fiind copii.

 

În perioada 24-26 noiembrie, Agenția Națională de Transplant (ANT), sprijinită de Ministerul Sănătăţii (MS), a organizat, la București, cea de-a doua ediție din acest an a Reuniunii Naționale a coordonatorilor de transplant şi persoanelor responsabile cu identificarea potenţialilor donatori (KDP), cu tema „Transplantul printr-o perspectivă europeană”, în format hibrid. „Conferința a beneficiat de participarea și contribuția tuturor colegilor din familia sistemului de transplant din toată ţara, de la factori de decizie, la execuție, ANT recunoscând importantul rol în această activitate deosebit de sensibilă”, transmite ANT.

În deschiderea evenimentului, dr. Guenadiy Vatachki, directorul executiv al Agenţiei Naţionale de Transplant, a prezentat agenda de lucru și a subliniat că „donarea de organe înseamnă viață, iar fără donatori, fără acordul familiilor pacienților aflați în moarte cerebrală de a dona organele și țesuturile rudelor lor, nu pot fi realizate intervențiile de transplant salvatoare pentru alți pacienți aflați în suferință, pe listele de așteptare”.

 

Cu prilejul evenimentului, ANT a încheiat un nou protocol de colaborare internațională, cu l’Agence de la biomédecine (ABM) din Franța, în prezența Ambasadorului Franţei în România, Nicolas Warnery, care a declarat că acest protocol reprezintă o nouă ilustrare a colaborării în domeniul sănătăţii între România și Franța în domeniul transplantului de organe, care este „foarte sensibil” din punct de vedere terapeutic, chirurgical, etic şi „foarte delicat” din punct de vedere juridic şi logistic.

Protocolul va sprijini adoptarea, de către partea română, a celor mai bune practici și standarde internaționale în identificarea de donatori, alocarea grefelor și îngrijirea pacienților care au beneficiat de transplant”, precizează conducerea ANT, care menționează că îşi „continuă colaborarea cu instituțiile similare din străinătate, respectiv cu Agenţiile de Transplant din Republica Moldova şi Republica Bulgaria, această cooperare ducând la un număr de importuri de organe, precum și apartenența la platforma europeană FOEDUS de schimb de organe”.

 

Laura Petcu, director general DGIMP din cadrul Ministerului Sănătăţii, a adus în prim-plan proiectele Europene în sănătate, cu accent pe Proiectul SIPOCA 696, în care este implicată și Agenția Națională de Transplant și al cărui scop este eficientizarea activităţii de transplant, prin crearea de ghiduri, calcularea precisă a costurilor activității de transplant şi modernizarea Registrului Naţional de Transplant, Componenta C7 din cadrul PNRR, precum și în cadrul POS 7 – MIPE.

Prezent la eveniment, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a precizat că „Registrul Naţional de Transplant, care permite, în primul rând, cunoaşterea situaţiei celor care au nevoie de transplant, pe de o parte, şi situaţia ofertei pentru aceşti oameni pe de altă parte, este aproape finalizat şi lucrul ăsta este extrem de important, pentru că oferă transparenţă şi predictibilitate pentru oameni: știu despre ce este vorba, ştiu că sunt acolo şi că nu există înţelegeri oculte”.

Ministrul Rafila a afirmat că există „suficient spaţiu să schimbăm lucrurile cu voinţă administrativă, politică, dacă vreţi, cu participarea dumneavoastră profesională şi cu parteneriate solide cu agenţii similare”, iar „dacă va fi nevoie să facem modificări legislative, le vom face, dar în primul rând lumea trebuie să fie informată apropo de transplant, de utilitatea donării, iar numărul de donatori trebuie să fie mai mare decât cel care este acum”.

În acest context, prof. dr. Gabriel Oniscu a vorbit despre „Donarea și transplantul din perspectivă europeană”, iar Denisa Dan, consultatnt în proiecte europene, a prezentat „Sistem integrat de management al donării şi transplantului – proiect finanţat din fonduri europene”

 

În cadrul sesiunii ştiinţifice „Posibile obstacole în finalizarea donării de organe de ladonorul aflat în moarte cerebrală, mai mulți specialiști cu experiență în prelevarea de organe au prezentat lucrări tehnice specifice donatorului în moarte cerebrală. 

Astfel, prof. dr. Ioana Grințescu, KDP național, a prezentat lucrarea „Mecanisme şi posibile soluţii terapeutice în edemul pulmonar neurogen la donorul aflat în moarte cerebrală”, conf. dr. Liliana Mirea, KDP Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti a vorbit despre „Terapia vasopresoare multimodală la donorul aflat în moarte cerebrală”, dr. Liviu Țiganiuc, medic primar ATI, Spitalul Floreasca, a explicat „Cum punem diagnosticul de moarte cerebrală la pacientul cu hipernatremie?”,  iar medicul buzoian Costin Minoiu, specialist în radiologie intervențională, Spitalul Floreasca, a prezentat „Rolul imagisticii în diagnosticul morţii cerebrale”.

 

Coordonatorii regionali şi intraspitaliceşti și-au prezentat raportul de activitate pe anul în curs, au subliniat rolul coordonatorului de transplant și au prezentat cazuri clinice și dificultăți cu care s-au confruntat, dar au venit și cu propuneri de îmbunătățire a activității. Între coordonatorii care au avut intervenmții s-au numărat as. univ. dr. Andrei Leşan – coordonator naţional, conf. dr. Carmen Pantiş – coordonator regional Timiş, dr. Raluca Neagu-Movilă – coordonator regional Iași, dr. Oana Pitea – coordonator regional Mureş, dr. Victor Zota – coordonator regional Bucureşti, as. med. Petru Cotrău – coordonator intraspitalicesc SCJU Bihor, dr. Anca Rotaru – coordonator intraspitalicesc SCU Prof. Dr. N. Oblu, Iaşi, dr. Marius Prăzaru – coordonator regional Constanţa.

La eveniment a fost prezent și dr. Adrian Zoican, coordonator de transplant Spitalul Județean de Urgență Buzău.

ANT îşi propune în continuare dezvoltarea activității de transplant, prin consolidarea și dezvoltarea capacității rețelei naționale în domeniu, prin creşterea numărului donatorilor și îmbunătățirea și asigurarea transparenței activității de transplant. 

De la începutul anului 2023 şi până în prezent, în România au fost 80 de donatori reali în moarte cerebrală (tot anul trecut au fost 85), iar în această perioadă au fost efectuate 300 de transplanturi, din care 15 pediatrice.

Mulțumim echipelor de coordonatori de transplant şi KDP pentru implicarea, munca şi efortul deosebit depuse și vă asigurăm că în continuare vom veghea pentru ca resorturile acestui mecanism complicat să funcționeze corespunzător! Mulţumim pentru munca şi efortul depus, tuturor acestor oameni deosebiţi, care au contribuit la salvarea bolnavilor pentru care transplantul reprezenta ultima şansă la viaţă”, a sublinit dr. Guenadiy Vatachki, directorul executiv al ANT.

 

Sursă foto: ANT

 


Adaugati un comentariu


 

*