SCJU Oradea a inaugurat primul laborator robotizat dintr-un spital public din România

16 mai 2022 | 0 comentarii |

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) din Oradea a inaugurat primul laborator de analize medicale robotizat din sistemul public de sănătate din România, realizat printr-un proiect european.

 

Cel mai modern laborator de analize medicale din sistemul public de sănătate a fost inaugurat sâmbătă, la Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) Oradea. Realizat deasupra Unității de Primiri Urgențe a unității medicale, la etajul I, proiectul este unic în sistemul public de sănătate din țara noastră.

Managerul spitalului a subliniat că investițiile europene masive atrase în infrastructura medicală din Oradea au fost facilitate și de autoritățile locale, care alături de ministerelor Sănătății și Dezvoltării, alături de managementul spitalului au contrinuit la modernizarea sistemului medical orădean. „Din fericire am avut ocazii multe să accesăm și proiecte transfrontaliere, din care, o parte se încheie astăzi cu inaugurarea laboratorului de analize medicale.’’, a precizat, în deschiderea evenimentului, managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) Oradea, dr. Gheorghe Carp. Acesta a menționat că, pe lângă laboratorul automatizat inaugurat în weekend, din fonduri europene au fost finanţate și alte proiecte importante, precum amenajarea spaţiului (4 milioane de lei), achiziţia unui aparat angio CT de peste 8 milioane de lei, amenajarea spaţiului pentru medicină nucleară (1,5 milioane de lei) şi achiziţia unui aparat Spect CT de 3,4 milioane lei, precum şi dotarea secţiei UPU cu un computer tomograf foarte performant (cu 128 de slice-uri), în valoare de 2 milioane de lei.

 

Ministrul Sănătății, prof. univ.dr. Alexandru Rafila, a vorbit despre necesitatea dotării mai multor spitale din țară cu aparatură modernă și performantă și a felicitat conducerea unității medicale orădene pentru investițiile masive realizate în ultimii doi ani în infrastructura medicală.

E bine să aducem toate laboratoarele din principalele orașe ale țării, și din cele mai mici dacă se poate, la standarde de calitate care să permită diagnosticul rapid și corect al pacienților. Cred că dezvoltarea zonei de microbiologie va fi esențială în perioada următoare și fac un apel la d-voastră, ca manageri de spitale, să țineți cont de acest lucru. Trebuie să controlăm două probleme majore de sănătate publică și astea se pot realiza doar prin laboratoare de microbiologie profesionalizate; mă refer la multirezistența bacteriilor la antibiotic și la control infecțiilor asociate asistenței medicale sau nosocomiale. Este un laborator bine organizat și mai ales bine dotat, care are o capacitate de lucru foarte, foarte mare. Aceste facilităţi ar putea fi partajate de spitale aflate în apropiere, pentru a furniza servicii, mai ales că laboratorul funcţionează în regim de permanenţă, analizele fiind realizate pe tot parcursul zilei, al nopţii, în weekend, oricând. Este foarte important ca un astfel de laborator să-și menţină permanent funcţională capacitatea de investigare a pacienţilor. Vă felicit, domnule director, pentru abnegație, perseverență și pentru continuitate”, a declarat ministrul Sănătăţii, prof. univ. dr. Alexandru Rafila.

 

Un alt aspect foarte important subliniat de ministrul Sănătății a fost profesionalizarea personalului medical, referindu-se în principal la medicii de laborator şi la cei care au absolvit, mai de curând, specialitatea microbiologie medicală.

Ministrul a afirmat că laboratorul este extrem de important pentru investigaţiile de biochimie, hematologie, imunologie, de microbiologie a bolilor infecţioase, a rezistenţei bacteriilor la antibiotice, precum şi pentru controlul bolilor nosocomiale, „o problemă de sănătate publică pe care noi încă nu am rezolvat-o”.

Ca să poţi să rezolvi astfel de probleme trebuie să ai la bază laboratorul. Acesta este cel care generează informaţiile de care au nevoie biologii, clinicienii, să ţină acest lucruri sub control, să prescrie corect antibiotice, este o problemă la care lucrăm. Avem în desfăşurare un proiect pilot în cinci spitale din ţară şi sper ca la final, anul viitor, să venim cu ghidurile de bună practică în controlul infecţiilor şi combaterea rezistenţei la antibiotice”, a mai spus ministrul Rafila.

 

Și ministrul Cseke Attila a vorbit despre descentralizarea sistemului sanitar, un proces care a permis spitalului din Oradea să se dezvolte și să devină performant. Acesta a menționat și importanța programului interreg RO-HU care a adus plusvaloare infrastructurii medicale orădene

Acest program interreg România- Ungaria, chiar dacă nu are o valoare, privită în ansamblu, foarte mare, este gestionat de ministerul pe care astăzi îl conduc și a adus pe această zonă de graniță, în cele patru județe din România și patru din Ungaria, pe infrastructura sanitară, investiții frumoase, care poate nu puteau fi făcute din alte fonduri naționale sau europene și care, evident, aduc o plusvaloare. Cifrele arată că în actualul exercițiu financiar pe interreg România-Ungaria, din cele 100 de proiecte finanțate în cele 4 județe din țara noastră, beneficiarii din județul Bihor au 46 de proiecte câștigate. Este meritul celor care s-au implicat, indiferent dacă au fost autorități locale sau județene ori societatea civilă, oameni care au știut să profite de această posibilitate și acum vom culege cu toții roadele”, a declarant ministrul Dezvoltării, Cseke Attila.

 

Noul laborator dispune de o linie de analize medicale automatizată care va deservi Spitalul Județean și alte unități medicale din oraș, dar poate ajuta și alte spitale din zonă. Este prevăzut cu un sistem de transport rapid al probelor între secții și laborator, implementându-se totodată soluții informatice care să permită furnizarea cât mai rapidă a rezultatelor. 31 de departamente ale spitalului au fost dotate cu echipamente speciale, în acest sens. Eficientizarea laboratorului de analize medicale înseamnă reducerea timpului necesar transportului şi pregătirii probelor pentru analize, eliminarea erorilor în identificarea probelor, evitarea contaminării personalului medical și degrevarea de activități recurente, dar şi scăderea costurilor cu până la 30%.

Noul laborator va deservi, deocamdată, cele două spitale mari din municipiu, Spitalul Judeţean şi Spitalul Municipal, dar şi celelalte unităţi medicale de stat din Oradea sau din judeţ, la solicitare.

 

La eveniment au participat, pe lângă conducerea unității medicale și personalul medical, ministrul Sănătății – prof. univ. dr. Alexandru Rafila, ministrul Dezvoltării, lucrărilor publice și administrației – Cseke Attila, prefectul județului Bihor – Dumitru Țiplea, viceprimarul municipiului Oradea – Arina Moș, alți reprezentanți ai autorităților locale și județene, precum și manageri de spitale din mai multe județe ale țării.

Contractul de finanţare pentru realizarea laboratorului de analize medicale robotizat a fost semnat în 22 noiembrie 2019, în cadrul proiectului ROHU-357 „Cooperarea pentru standarde înalte de asistenţă medicală în prevenirea, identificarea timpurie şi tratamentul eficient al bolilor în Euroregiunea Bihor-Hajdo Bihar”. Din valoarea totală de 3 milioane de euro, două milioane de euro au revenit acestui laborator.

 

Sursă foto: Primăria Oradea


Adaugati un comentariu


 

*