Escapadele în mijlocul naturii, vitale pentru sănătate
Specialiștii susțin că ar trebui să alocăm săptămânal cel puțin două ore timpului petrecut în natură, sugerând și medicilor să facă astfel de recomandări.
Beneficiile mișcării în aer liber au devenit deja de necontestat, acestea fiind confirmate de nenumărate cercetări. În același timp, constiuie una dintre principalele recomandări făcute de medici pentru evitarea multor probleme de sănătate datorate sedentarismului, cum ar fi obezitatea, diabetul, afecțiunile cardiovasculare.
Lista beneficiilor mișcării în aer liber este mult mai lungă, iar anul trecut, o filială a Serviciului Naţional de Sănătate Britanic a devenit prima organizaţie care a început să prescrie pacienţilor plimbări în natură.
Între timp, un nou studiu a stabilit că o simplă escapadă în mijlocul naturii, fără a face eforturi fizice deosebite, este suficientă pentru stimularea stării de bine a organismului, atât din punct de vedere fizic, cât și psihic.
Cercetarea a avut ca principal obiectiv stabilirea unei perioade minime de timp necesare unei astfel de escapade pentru ca rezultatele să fie cele enumerate mai sus, stabilindu-se astfel că oamenii au nevoie cel puțin de două ore petrecute săptămânal în natură, pentru a avea parte de aceste beneficii pentru sănătate.
Studiul, publicat în revista Scientific Reports, arată că persoanele care petrec cel puţin 120 de minute pe săptămână în natură au o probabilitate semnificativ mai mare de a avea o stare de sănătate bună şi de a fi echilibrate din punct de vedere psihologic, în comparaţie cu cei care nu ies deloc în natură în timpul unei săptămâni obişnuite.
Simpla plimbare prin pădure, o priveliște admirată preț de câteva minute, interacțiunea cu natura reduc stresul și tensiunea arterială, spun cercetătorii britanici. Specialiștii susțin că nu contează dacă cele două ore sunt petrecute într-o singură vizită sau de-a lungul mai multor vizite în natură.
Autorii studiului mai arată că limita celor 120 de minute se aplică atât bărbaţilor cât şi femeilor, persoanelor tinere precum şi celor în vârstă, din diferite grupuri etnice şi ocupaţionale, atât celor care trăiesc în zone sărace cât şi bogate, dar şi celor cu afecţiuni cronice sau cu dizabilităţi.
„Se ştie că a petrece timp în aer liber, în natură, poate fi benefic pentru sănătatea şi bunăstarea oamenilor, dar până acum nu am putut spune care este limita de timp necesară. Două ore pe săptămână este un ţel realist pentru mulţi oameni, având în vedere că poate fi realizat pe toată durata week-end-ului, pentru a obţine beneficii. Cele mai multe dintre ieşirile în natură la care se referă această cercetare au avut loc la doar 3 kilometri de casă, iar vizitarea chiar şi a spaţiilor verzi din zonele urbane pare să fie un lucru benefic”, a explicat profesorul Mat White, autorul principal al studiului. Acesta a mai adăugat că rezultatul cercetării pe care a coordonat-o oferă un sprijin preţios personalului medical în a face recomandări care includ timp petrecut în natură pentru a stimula starea de sănătate şi de bine a organismului, în mod similar cu recomandările referitoare la activitatea fizică săptămânală.