45 de cazuri de stenoză aortică, rezolvate minim invaziv la Spitalul Universitar

23 octombrie 2019 | 0 comentarii |

„Echipa inimii”, care efectuează de un an și jumătate aceste intervenții, și-a propus ca numărul acestora să ajungă la 50 până la sfârșitul anului.

 

Viața a două paciente de 75 de ani a fost salvată de echipa de specialiști de la Spitalul Universitar de Urgență București (SUUB) care aplică, de un an și jumătate, procedura minim invazivă TAVI, în cazul pacienților cu stenoză aortică în cazul cărora nu se poate interveni chirurgical. Este vorba de persoane vârstnice sau pacienți a căror stare de sănătate nu permite o intervenție clasică, alternativa fiind intervenția minim invazivă.

Programul național de tratament intervențional al pacienților cu stenoza aortică strânsă, declarați inoperabili”, a fost demarat la SUUB în urmă cu un an și jumătate, moment de la care misiunea efectuării intervențiilor de implantare a valvelor aortice pe cale minim invazivă a revenit „Echipei inimii”, coordonată de dr. Dragoș Vinereanu. Din echipă mai fac parte medicul cardiolog intervenționist Cristian Udroiu medicii cardiologi cu ultraspecializare în ecografie Andreea Ciobanu, Sorina Mihăilă, Ștefania Magda și medici ATI Cristina Tudor și Mihaela Agapie. Echipa este completată de conf. dr. Cătălin Constantin Badiu și dr. Alexandru Vasilescu, medici primari chirurgie cardiovasculară, și asistenții medicali Mihai Ioniță, Costin Niță, Camelia Stoica, Dana Paraschivu.

 

Aceștia au efectuat până în prezent 45 de astfel de intervenții minim invazive, două dintre ele realizate zilele acestea.  Dr. Cristian Udroiu a explicat în ce constă această procedură și de ce este recomandată în cazul pacienților vârstnici cu probleme stenoză aortică.

Procedura se adresează pacienților vârstnici, peste 75 de ani, cu stenoză aortică strânsă, cu risc chirurgical mare. Aceasta constă în implantarea în locul valvei native a unei valve biologice. Procedura este minim-invazivă și presupune, așadar, introducerea unui cateter într-o arteră, în zona inghinală. Cateterul este ghidat spre inimă și poziționat în deschiderea valvei aortice. Pe acest cateter se culisează valva nouă care este premontată pe un balonaș. Balonul este umflat ușor pentru a deschide și poziționa noua valvă. Odată valva fixată, balonul este dezumflat și cateterul este scos”, a declarat acesta.

 

La rândul său , dr. Dragoș Vinereanu spune că echipa pe care o coordonează și-a propus ca, până la sfârșitul anului, numărul intervențiilor de acest tip să ajungă la 50.

Într-un an și jumătate, de când a început Programul național de tratament intervențional al pacienților cu stenoza aortică strânsă, declarați inoperabili, am făcut 45 de proceduri TAVI. Scopul nostru este de a ajunge la 50 de pacienți pe an, iar capacitatea spitalului – mă refer aici la săli de operație, personal, interventioniști, ATI-ști, cardiologi, chirurgi – ne permite să atingem această cifră”, a precizat coordonatorul echipei medicale.

Referindu-se la avantajele acestei proceduri față de intervenția chirurgicală clasică, acesta spune că intervențiile minim-invazive presupun nu doar incizii mici și dureri mai puține pentru pacient, dar și mai puține zile de spitalizare. Astfel, pacientul se recuperează mai repede și, la scurt timp după intervenție, își poate relua activitățile profesionale și familiale. Costul unei astfel de intervenții se ridică la aproximativ 120.000 de lei, iar în câteva spitale private se practică încă din 2016, însă pacienții asigurați beneficiază de gratuitate în spitalele publice, operația fiind decontată integral de Casa de Asigurări de Sănătate.

 


Categorii: Actual, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*