Au sosit primele teste rapide pentru pacienții suspecți de Covid-19 de la UPU Buzău

17 noiembrie 2020 | 0 comentarii |

Testele au fost trimise de la Ministerul sănătății, iar unitatea medicală derulează, în paralel, o procedură pentru achiziția a până la 5.000 de teste.

 

Odată cu aprobarea unui nou ordin al ministrului Sănătății privind procedurile de testare, a intrat în vigoare și prevederea conform căreia pacienții suspecți de Covid-19 care ajung la secțiile de urgențe ale spitalelor, cu simptomatologie medie și gravă, sunt testați cu teste rapide antigen.

Măsura are rolul de a decongestiona Unitățile de Primiri Urgențe (UPU) și a început să fie pusă în aplicare odată cu distribuirea în teritoriu a primelor dispozitive de testare rapidă pentru depistarea virusului SARS-CoV-2.

Un prim lot de 43.000 de teste a fost trimis de Ministerul Sănătății către spitalele din țară, pentru a „decolmata aceste unităţi de primiri urgenţe şi a avea un rezultat rapid pentru cei care se prezintă cu simptomatologie”, după cum a explicat ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.

Astăzi, 600 dintre ele au ajuns și la Spitalul Județean de Urgență (SJU) Buzău. Acestea se adaugă altor 300 de teste pe care spitalul buzoian le achiziționase deja, totodată fiind în derulare procedurile de licitație pentru achiziționarea a până la 5.000 de teste rapide.

 

Testele de detecție a antigenelor SARS-CoV-2 primite azi, precum și cele care vor mai sosi pe parcurs, sunt destinate pacienților cu simptomatologie respiratorie medie și gravă, cu preponderență celor care necesită internare. Aceștia vor fi testați în cadrul UPU, urmând ca medicii să afle rezultatul în decurs de 10-20 de minute, un interval mult mai scurt decât cel necesar realizării testului RT-PCR.

În acest mod, secția UPU nu va mai fi aglomerată de pacienții care trebuie să fie ținuți în izolare până la aflarea rezultatului testării, medicii pot lua în timp mult mai scurt o decizie în privința acestora, în funcție de rezultatul testării rapide. Concomitent cu testul rapid se va face însă și recoltare pentru RT-PCR.

Testele rapide antigen pot indica infecția în faza acută a bolii, chiar și la persoanele asimptomatice, dacă infecția virală este activă. Au o specificitate relativă >97% (optim >99%, pentru evitarea falselor pozitivități), și o sensibilitate >90% în comparație cu un test de referință (RT-PCR).

 

După ce ordinul ordinul nr. 1.819/2020 referitor la noua procedură de testare a fost aprobat, la finele lunii trecute, Departamentul pentru Situații de Urgență a anunțat achiziția a 3 milioane de teste rapide antigen, destinate secțiilor UPU din țară. „Pacienții cu rezultat pozitiv la testul rapid vor fi izolați imediat în zonele Covid; pacienții cu rezultat negativ la testul rapid vor fi menținuți în zona-tampon dacă prezintă simptome care necesită spitalizare; dacă nu necesită spitalizare, acești pacienți vor fi lăsați la domiciliu până la primirea rezultatului RT-PCR. Pentru asimptomatici nu se recomandă la acest moment utilizarea testelor rapide”, prevede ordinul.

Testele trebuie să fie obligatoriu autorizate/aprobate de către organismele de reglementare națională și/sau să fie aprobate pentru utilizare în caz de urgență de către Organizația Mondială a Sănătății, în momentul achiziției.

 

 

 


Adaugati un comentariu


 

*