România a rămas fără singurul centru de transplant pulmonar

Înființat după multe scandaluri la spitalul Sfânta Maria din Capitală, centrului i-a expirat acreditarea în prima parte a lunii martie, iar reprezentanții săi nu au mai solicitat prelungirea acesteia.

 

Vlad Voiculescu si Gabriela Firea

Precedentul mandat de ministru al Sănătății al lui Vlad Voiculescu a fost marcat, printre altele, și de scandalul legat de acreditarea spitalului Sfânta Maria din Capitală, ca centru de transplant pulmonar. Pe de o parte, ministrul susținea că unitatea nu îndeplinește condițiile necesare acreditării, în timp ce managerul Narcis Copcă și primarul general al Capitalei de la acea vreme, Gabriela Firea, susțineau contrariul, scandalul fiind marcat de momente jenante cum ar fi acuzațiile la adresa ministrului, legate de implicarea sa în traficul de organe sau amenințarea cu plângerea penală adresată de managerul spitalului Sfânta Maria specialiștilor internaționali ai Eurotransplant solicitați de Vlad Voiculescu să facă un audit la unitatea medicală.

În cele din urmă, centrul a fost acreditat, devenind astfel primul centru de transplant din România specializat în transplantul pulmonar. În urmă cu trei ani, aici a fost efectuat primul transplant pulmonar din România,  premieră însoțită de un alt schimbe replici acide între fostul și actualul ministrul al Sănătății și Gabriela Firea, care deținea în continuare funcția de primar general.

Cu timpul, ecourile scandalului s-au stins, iar premiera din luna aprilie a anului 2018 a fost urmată de alte transplanturi similare. În total, până la acest moment au fost efectuate 8 transplanturi la centrul de la Sfânta Maria, însă doi dintre pacienții operați au decedat între timp.

 

În cadrul conferinței săptămânale de presă susținute la solicitarea premierului Florin Cîțu, ministrul Vlad Voiculescu a readus în discuție subiectul legat de centrul de transplant de la Sfânta Maria, anunțând că acesta nu își mai poate desfășura activitatea, întrucât acreditarea pe care o obținuse a expirat pe 9 martie, iar reprezentanții unității medicale nu au făcut niciun demers pentru prelungirea acesteia. În consecință, la acest moment nu se mai face transplant pulmonar în România, revenindu-se la situația din perioada scandalurilor mai-sus amintite, când pacienții care aveau nevoie de  o astfel de intervenție nu se puteau opera decât în străinătate. „Pacienţii români care au nevoie de transplant pulmonar nu mai pot fi transplantaţi în România. În România, centrul de transplant al Spitalului Clinic Sfânta Maria din Bucureşti era singura unitate din ţară acreditată pentru a efectua transplanturi pulmonare. A pierdut acreditarea, care i-a expirat pe data de 9 martie şi spitalul nu a mai cerut prelungirea acesteia”, a declarat ministrul Sănătății.

 

Vlad Voiculescu

În această situație, Vlad Voiculescu a mai precizat că a fost încheiat un acord între România și Italia privind transplantul pulmonar, în baza căruia pacienții români pot fi operați în 10 centre din Italia, pentru astfel de intervenții. Conform acestui acord, anual, cinci pacienți români pot fi transplantați în unul din cele 10 centre din Italia. Totodată, ministrul a mai precizat că se poartă discuții în acest sens și cu un centru de transplant pulmonar din Franța, discuții inițiate încă de anul trecut, cu ocazia unei vizite aici a fostului ministru, Victor Costache.

Avem discuţii avansate cu un centru de transplant din Franţa, pentru a primi pacienţi români cu recomandare de transplant pulmonar. De asemenea, purtăm discuții pentru a trimite şi pentru a primi echipe de medici specialişti pentru pregătirea centrului de transplant sau pentru pregătirea unor centre de transplant pulmonar aici, în România. Este clar, aşa cum era şi în 2016, că trebuie să dezvoltăm aici capacitatea de a avea transplant pulmonar, capacitatea de a efectuat transplant pulmonar. Ne-am dori să avem medici în ţară care să poată să efectueze în mod autonom această procedură chirurgicală. Mai ales ne-am dori să avem pneumologi talentaţi şi antrenaţi în a diagnostica pacienţii şi a-i îngriji înainte şi mai ales după transplantul pulmonar”, a declarat Vlad Voiculescu.


Adaugati un comentariu


 

*