Universitățile de Medicină și Farmacie vor să preia responsabilitatea organizării Rezidențiatului

O solicitare în acest sens urmează să fie făcută către Comisia pentru Învăţământ a Senatului, pentru a fi transpusă într-un document legislativ.

 

La începutul acestei luni, Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) de la Cluj-Napoca a găzduit o reuniune ai rectorilor universităților similare care formează alianța G6-UMF. Alianța este formată din UMF-urile în cadrul cărora se organizează anual concurs de Rezidențiat, respectiv UMF Carol Davila din București, UMFST Gheorghe Emil Palade din Târgu Mureș, UMF Grigore T. Popa din Iași, UMF Victor Babeș din Timișoara, UMF Craiova și UMF Iuliu Hațieganu din Cluj, care a fost gazda reuniunii celor 6 rectori.

Întâlnirea a avut loc la Cluj, în virtutea faptului că rectorul UMF Iuliu Hațieganu, prof dr. Anca Buzoianu, este noul președinte ales al alianței formate din cele șase universități de Medicină și Farmacie tradiționale.

Principalul subiect luat în discuție a fost reprezentat de organizarea pregătirii prin rezidențiat a viitorilor medici, dorindu-se astfel să fie stabilit un punct de vedere comun al celor șase rectori, în această privință.

 

S-a căzut astfel e acord că ar fi mai bine ca organizarea examenului de rezidențiat să fie lăsată în seama UMF-urilor, în acest sens fiind necesar ca această responsabilitate să fie trecută de la Ministerul Sănătății, la Ministerul Educației. Președintele alianței G6-UMF, prof dr. Anca Buzoianu, a explicat această propunere prin faptul că „datorită formei specifice de învăţământ, care se adresează doar absolvenţilor din domeniile medicale şi farmaceutice, cât şi faptului că activitatea de pregătire a rezidenţilor este una normată ca activitate didactică pentru cadrele didactice din universităţile de profil, considerăm că organizarea rezidenţiatului, în întregimea sa, de la admitere şi până la examenul de specialitate, trebuie să fie gestionată de către cele şase centre universitare de profil din ţară”.

Cei șase rectori au fost de acord în unanimitate cu acest lucru, ca atare, urmând a fi trimisă o propunere în acest sens către  Comisia pentru Învăţământ a Senatului României, pentru a fi transpusă într-un proiect legislativ.

 

Pe agenda întâlnirii s-au aflat și alte subiecte al căror scop îl reprezintă dezvoltarea de noi proiecte comune pentru promovarea învățământului medical și a intereselor UMF-urilor în peisajul educațional românesc. Astfel, s-a discutat și despre achiziţionarea de către UMF-uri a seturilor de manuale pentru pregătirea concursului naţional de intrare în Rezidenţiat, despre modificarea criteriilor generale de acordare a burselor sociale pentru studenţii şi cursanţii din învăţământul superior de stat, învăţământ cu frecvenţă, precum și despre elaborarea unor proiecte de cercetare comune. Nu în ultimul rând, a fost luată în discuție și revizuirea ordinului de ministru care stabilește criteriile medicale de orientare şcolară şi profesională pentru admiterea la universităţile de Medicină şi Farmacie din România.

Anul trecut, alianța formată din cele 6 universități a solicitat revizuirea bibliografiei pentru Rezidențiat, propunere agreată de Ministerul Sănătății, care a aprobat recent noile tematici și bibliografii, iar acestea vor fi valabile începând cu sesiunea din acest an a examenului. O altă propunere materializată într-un act legislativ deja promulgat de președintele Iohannis se referă la acordarea de indemnizaţii personalului didactic medico-farmaceutic din universităţi.

Rămâne de văzut cum va fi privită și această nouă solicitare care va fi adusă in perioada următoare în atenția autorităților centrale.


Adaugati un comentariu


 

*