Restricții la Țintești din cauza SARS-CoV2, ultima decizie a prefectului Silviu Iordache, înainte de a fi demis

9 septembrie 2021 | 0 comentarii |

Premierul Florin Cîțu a anunțat că a aprobat, joi, eliberarea din funcție a 14 prefecți și 28 de subprefecți, după ce, miercuri seară a demis secretarii de stat USR-PLUS.

 

Silviu Iordache

Prefectul de Buzău, Silviu Iordache, pleacă de la Casa Albă, după ce premierul Florin Cîțu a anunțat, după ședința de Guvern de astăzi, că a semnat eliberarea din funcție a 14 prefecți și 28 de subprefecți desemnați de USR-PLUS. Decizia a fost luată după ce, miercuri serară, premierul a demis secretarii de stat ai aceleiași formațiuni politice, ca urmare a demisiei în bloc a miniștrilor foștilor parteneri de guvernare și a semnării de către aceștia, alături de AUR, a unei moțiuni de cenzură împotriva propriului Guvern, din care au susținut că nu mai pot face câtă vreme este condus de Florin Cîțu. Moțiunea a fost citită astăzi în plenul Parlamentului, iar marți ar putea fi dezbătută și supusă votului, iar dacă va fi aprobată, premierul ar putea avea aceeași soartă.

Premierul a precizat tot astăzi, că debarcarea prefecților USR-PLUS nu va fi urmată de numirea altor prefecți înainte de alegerile PNL, iar deocamdată, atribuțiile vor fi preluate de subprefecții PNL, respectiv UDMR, după caz. În același timp a subliniat că Guvernul trebuie să se îngrijească de creșeterea numărului de paturi la ATI și că „trebuie să ne asigurăm că vom face plățile către persoanele din centrele de vaccinare cât mai rapid. Sâmbătă vom avea discuții cu prefecții despre începerea noului an școlar, să vedem cum pregătim”.

 

Ultima decizie a prefectului Iordache, înainte de-și preda atribuțiile, cel mai probabil, subprefectului Marieta Boloș, a fost semnarea deciziei Comitetului Județean pentru Situații de Urgență de impunere a unor restricții eterminate de creșterea numărului de infectări cu SARS-CoV-2 în comuna Țintești, unde după repetatele întâlniri publice privind referendumul de unire cu municipiul Buzău, numărul de persoane confirmate cu noul coronavirus a crescut la 10, iar incidența a ajuns la 2,22 la mia de locuitori.

A fost, totuși, un ultim gest de bunăvoință pe care l-a făcut în calitate de prefect, având în vedere că incidența la Țintești era de miercuri de 2 la mie și, potrivit legii, ar fi trebuit impuse restricții, dar asta ar fi făcut ca Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor, venit la Buzău pentru a susține referendumul promovat de primarul Buzăului, Constantin Toma, să nu se mai fi putut întâlni cu localnicii din Țintești.

 

Potrivit deciziei semnată astăzi de Iordache, în următoarele 2 săptămâni, în localitatea Țintești se restricționează activitatea în baruri, cluburi, săli de jocuri și discoteci, competițiile sportive în spațiile închise sau deschise sunt permise cu participarea publicului până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, cu asigurarea unei distanțe de minimum 1 metru între persoane și pot participa doar persoanele vaccinate sau care prezintă rezultatul negativ al unui test PCR, iar spectacolele sau alte evenimente culturale organizate în aer liber sunt permise cu participarea a cel mult 2.500 de spectatori și cu purtarea măștii de protecție.

Măsurile de mai sus se aplică pentru o perioadă de 14 zile, începând cu data de 9 septembrie, urmând a fi reevaluate la finalul acesteia; în cazul în care incidenţa cumulată a cazurilor la 14 zile va depăşi 3/1.000 de locuitori se vor stabili restricţii suplimentare.

 

În ultimele 24 de ore, potrivit datelor transmise de Direcția de Sănătate Publică Buzău, au fost confirmate pozitiv 17 cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2, în urma efectuării a 392 de teste efectuate.

Din păcate au fost și 2 decese, ale unui pacient în vârstă de 45 de ani, fără comorbidități, confirmat cu SARS-CoV-2 și internat în secția de Boli Infecțioase a SJU Buzău în data de 24 august, a cărui evoluție a fost nefavorabilă și a fost transferat la ATI, unde a și decedat. Al doilea deces a fost al unei paciente de 78 ani din Gura Teghii, cu multimple comorbidități, testată și confirmată cu SARS CoV2 pe baza unui test rapid antigen efectuat de către un echipaj al SAJ Buzău în 28august, care a fost internată pe secția de boli Infecțioase a SJU Buzău, de unde în urma evoluției clinice nefavorabile a fost transferată pe secția ATI o zi mai târziu, iar miercuri, 8 august, a decedată.

La Terapie Intensivă sunt internate la ora actuală 11 persoane diagnosticate cu COVID-19, din care 8 în Spitalul Județean și 3 la Râmnicu Sărat, astfel că mai sunt neocupate doar 2 paturi ATI destinate pacienților afectați de noul coronavirus, la Rm. Sărat.

 


Adaugati un comentariu


 

*