Ministrul Sănătății nu exclude reinstituirea unor restricții, în cazul creșterii numărului de infectări cu noul coronavirus

23 martie 2022 | 0 comentarii |

Pe de altă parte, șeful CNCAV a anunțat că pregătește transferul integral al activității de vaccinare anti-COVID către medicina primară, medical, logistic și comunicațional. 

 

Numărul zilnic al infectărilor cu virusul SARS-COV2 se menține de mai bine de o săptămână în jurul a 5.000 de cazuri noi pe zi în România, după ridicarea tuturor restricțiilor. În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 4.521 cazuri noi de persoane infectate, din care 552 sunt ale sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 90 de zile după prima infectare. Pe lângă cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 302 de persoane au fost reconfirmate pozitiv.

În spitale, 2.783 de persoane cu COVID-19 sunt internate pe secții, iar la ATI sunt 431 de pacienți infectați, la care boala s-a agravat, 385 dintre ei fiind nevaccinați.

Din totalul pacienților internați, 213 sunt minori, 210 fiind internați în secții, cu 8 mai mult decât în ziua anterioară și 3 la ATI, cu 1 mai mult decât în ziua anterioară.

Autoritățile de sănătate pubică din țara noastră sunt însă atente la ceea ce se întâmplă în alte țări, unde numărul de noi infectări a început să crească. În Italia, spre exemplu, numărul cazurilor noi de COVID s-a triplat de luni până marţi, când s-au înregistrat 96.365 de noi infecţii (luni erau 32 573), potrivit Ministerului Sănătăţii din peninsulă. Ultima dată când numărul noilor infecţii se apropia de 100.000 a fost pe 8 februarie.

 

Alexandru Rafila

În  cazul în care va continua să crească numărul de noi infectări cu noul coronavirus, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, nu exclude reinstituirea unor restricții, dar spune că stabilirea acestora „depășește competența și puterea” ministerului pe care-l conduce. El reiterează însă recomandările de a se purta masca de protecție în spațiile închise, aglomerate sau în mijloacele de transport în comun, de a se păstra distanța și de a se respecta măsurile de igienă personală, asupra cărora a insistat după încetarea stării de alertă, exprimându-și speranța că românii vor da dovadă de responsabilitate individuală.

El a reamintit că propunerea Ministrului Sănătății a fost „de ridicare etapizată a acestor restricţii”, care ar fi controlat poate mai bine numărul de cazuri, coniderând că „utilizarea măştii în spaţiile interioare şi mijloacele de transport în comun ar fi fost un lucru bun, pentru că ar fi încetinit transmiterea. Noi acum ne aflăm din nou la o rată de reproducere a infecţiei în jur de unu şi probabil să depăşim şi această cifră, deci ne aşteptăm la un trend ascendent. Important e să ţinem sub control, încât această creştere să nu devină îngrijorătoare”, a declarat Alexandru Rafila la un post central de televiziune.

 

Pe de altă parte, medicul Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății și președintele Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), a anunțat astăzi că se lucrează pentru transferul activității de vaccinare de la CNCAV către medicii de familie, pe trei sectoare: medical, logistic și comunicațional, menționând că numai arhiva letrică are peste 12.000 de documente.

Pregătim transferul platformei #ROVACCINARE, precum și al conturilor de pe rețelele sociale, organizăm pentru predare arhiva în format de hârtie și electronic (estimăm că vom avea 100 de volume în format fizic plus 10 GB de informație), inventariem echipamentele IT și de comunicație pentru transfer, facem demersurile tehnice pentru închiderea call-center-ului și a adreselor de email. Urmează decizii legate de aspectele medicale”, a scris Andrei Baciu pe pagina sa de Facebook.

Președintele CNCAV a menționat că obiectivul este să se facă un transfer profesionist, care să permită vaccinarea fără probleme a tuturor celor care vor în continuare să facă acest lucru, subliniind că planul de tranziție nu va interfera în niciun fel cu menținerea capacității medicale, organizatorice și de comunicare pentru vaccinarea împotriva COVID-19.

 


Adaugati un comentariu


 

*