Noi primisiuni privind Centrele de Mari Arși, la 8 ani de la incendiul de la Colectiv
Ministrul Sănătății spune că lucrurile s-au schimbat în cei opt ani cât a trecut de la tragedia de la Clubul Colectiv și promite că în 2025, cele trei centre de la Timișoara, Târgu Mureș și Spitalul „Grigore Alexandrescu” din București vor fi gata.
S-au împlinit 8 ani de la incendiul devastator de la Clubul Colectiv din Capitală, iar centrele de mari arși, promise de miniștrii Sănătății din 2014 încoace, sunt tot inexistente, iar mulți dintre pacienții cu arsuri grave sunt trimiși, în continuare, în străinătate. În urmă cu două luni, când în urma unei explozii la o stație GPL din Crevedia au fost răniți 58 de oameni, mulți dintre ei cu arsuri grave, 12 pacienți au fost transferați în străinătate, pentru a putea fi tratați.
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, susține însă că „lucrurile s-au schimbat faţă de acum 8 ani, cel puţin pentru oamenii cu bună credinţă şi care văd cum sunt trataţi pacienţii arşi în România în momentul de faţă. Avem personal antrenat, e clar ca lucrurile s-au schimbat, inclusiv procedurile pentru transfer, pentru că, după incidentul de la Crevedia, în 24 ore toţi cei care nu puteau fi preluaţi de spitalele din ţară au fost transferaţi în străinătate”, a declarat ministrul Sănătății, la TVR Info, menționînd că anul acesta au fost transferați în străinătate 19 pacienți cu arsuri grave.
Rafila spune că se lucrează la toate cele trei centre de mari arşi ale căror proiecte erau „înghețate” în 2021, când a venit el în Guvern, iar finanțarea se „pierduse”, fiind incluse în exerciţiul financiar 2014-2020 finanţat de Banca Mondială. „Am reluat foarte rapid negocierile cu Banca Mondială și am reuşit să găsim acolo înţelegere. Lucrările se desfăşoară accelerat la Timişoara, unde deja de câteva luni se construieşte. A început să se construiască şi la spitalul Grigore Alexandrescu, unde va fi un centru de mari arşi pentru copii, şi încă unul la Târgu Mureş – vom semna contractul în cursul acestui an, iar finalizarea lor va fi în prima parte a anului 2025. Probabil că vor fi primele mari investiţii în sănătate care vor fi gata în prima jumătate a anului 2025”, a afirmat Alexandru Rafila.
La Centrul de mari Arși de la Spitalul Clinic Județean de Urgență „Pius Brînzeu” Timișoara, lucrările de construcție au început în iunie, dar sunt tot la stadiul de fundație. La Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București, abia zilele acestea a început demolarea clădirilor vechi, pentru a elibera terenul pe care se va construi noua secție de Arși. La SCJU „Pius Brînzeu” din Târgu Mureș, Centrul de Mari Arși este tot pe hârtie, dar ministrul susține că toate cele trei proiecte vor fi finalizate în prima jumătate a anului 2025.
Întrebat care ar fi necesităţile României, care are 10.000 de mari arşi pe an, ministrul Alexandru Rafila a declarat că „nicio ţară nu poate să facă centre de mari arşi care aşteaptă să se întâmple un incident major ca să fie internaţi pacienţii. Cu cele încă vreo 20 şi ceva de paturi ajungem la 60 de paturi, este o situaţie acceptabilă care poate să gestioneze această situaţie”.
Potrivit ministrului, odată cu darea în folosință a celor trei centre, România va avea 60 de paturi pentru mari arşi, ceea ce în opinia sa este „o situaţie acceptabilă”, care va aduce România aproape de media europeană.
De asemenea, ministrul Sănătății susține că este nevoie de o campanie de informare, care să ajute populația să conștientizeze riscurile la incendii și astfel să se reducă numărul accidentelor şi incidentelor în urma cărora rezultă mari arşi.