A crescut numărul pacienților cu arsuri care ajung la SJU Buzău. Dr. Alexandru Varga, despre managementul arsurilor

22 noiembrie 2023 | 0 comentarii |

Jarul din sobă și neglijența oamenilor care ard „tot ce nu le mai este de folos, inclusiv produse inflamabile”, sunt principalele cauze care duc la creșterea numărului pacienților cu arsuri care ajung la spital.

 

Toamna și iarna se produc cele mai multe accidente în urma cărora oamenii se ajung la spital cu arsuri, mai ales în mediul rural. Făcând abstracție de marile arsuri, care se produc în urma unor explozii sau incendii majore, arsurile sunt printre cele mai frecvente accidente casnice în perioada anotimpului rece. Unele arsuri sunt minore și pot fi tratate cu ușurință la domiciliu, dar altele reprezintă o urgență medicală și necesită îngrijire medicală specializată, putând pune în pericol viața pacientului.

La Spitalul Județean de Urgență (SJU) Buzău, numărul pacienților cu arsuri este mare în această perioadă.

În ultima lună, incidența arsurilor a crescut, dar putem spune că este sezonieră. Cei mai mulți pacienți sunt din mediul rural, unde oamenii nu au sisteme sigure de încălzire, iar soba clasică le poate cauza uneori mari probleme. O altă categorie de pacienți cu arsuri, tot din mediul rural, este a celor care își fac curat în curte și incendiază gunoaiele. Ajung la noi, pe secție, foarte mulți oameni care ard cam tot ce găsesc prin curte, inclusiv produse inflamabile care explodează. Mai sunt și cei care se ard cu borhot când își fac țuica în gospodrie. Sunt situații frecvente cu care ne confruntăm în perioada toamnă-iarnă, anual”, explică dr. Alexandru Varga, medic primar Chirurgie Plastică şi Reparatorie, șef secție Chirurgie Plastică, SJU Buzău, într-un interviu transmis de Biroul de presă al unității medicale, prin care se dorește conștientizarea populației asupra riscurilor arsurilor și a primului ajutor.

 

Ce este arsura și de câte tipuri poate fi?

 

Dr. Alexandru Varga: ,,Arsura se definește ca fiind prima urgență medico-chirurgicală a unui pacient, evident corelată cu suprafața și profunzimea ei. Cu cât suprafața este mai mare, cu atât gravitatea situației crește, exponențial. Trebuie să luăm în calcul că o arsură profundă aduce un mare prejudiciu pacientului, în ceea ce privește speranța de supraviețuire. Arsurile, teoretic, se împart în trei mai grupe, iar grupa a doua are, la rândul ei, două subgrupe. Aavem arsura de gradul I (cea mai ușoară), arsura de gradul II care se subîmparte în IIA și IIB și arsura de gradul III (cea mai severă). În funcție de această încadrare, avem posibilitatea de a trata, potrivit protocoalelor de tratament în funcție de suprafața și gravitatea arsurii. Cel mai important lucru de știut în cazul în care ne confruntăm cu arsură este că într-o arsură mare, pacientul suferă o mare pierdere de apă, organismul încearcă să compenseze arsura, zona lezată, și în felul acesta își dislocă și mobilizează capacități mari de apă și electroliți pentru a compensa arsura și pierderile de la nivelul plăgii noi, deci trebuie să le compensăm. De aceea, insist și spun tuturor pacienților care se ard pe o suprafață mare de 10% – poate că lumea nu știe ce înseamnă 10%, orientativ putem lua 1% palma – este obligatoriu să vină la spital, în favoarea lui, evident. Asta, pentru a putea compensa pierderile și, ulterior, vindecarea să fie una cât mai simplă și mai facilă”.

 

Semne și simptome care indică gravitatea unei arsuri

 

Rolul chirurgului plastician în tratamentul pacienților cu arsuri este esențial, din momentul zero, adică al examenului clinic, în faza inițială de terapie, după externare, și apoi, pe termen lung, în cazul pacienților cu arsuri grave – la care vindecarea se face cu cicatrici retractile, segmente amputate sau alte dizabilități -, pentru îmbunătățirea funcției sau aspectului estetic al zonei afectate.

Dr. Alexandru Varga: ,,Arsura, în cel mai grav mod al ei – undeva la 40% cu o profunzime a întregului derm, gradul III de care spuneam mai devreme – amenință viața! Noi mai calculăm de foarte multe ori indicele prognostic pentru fiecare pacient, în care luăm în calcul și suprafața de arsură și adâncimea ei, dar și vârsta pacientului și alte comorbidități asociate, alte boli ale pacientului. Acestea pot fi boli care contribuie la un prognostic nefast (diabetul, hipertensiunea). Toate acestea se cumulează și se face acest indice prognostic. Dacă un pacient are și alte boli în plus, de dorit ar fi să se prezinte la spital, pentru că noi îl putem ajuta”.

 

Cum intervenim în cazul unei arsuri?

 

Știm cu toții, încă din școala primară, că intervenia imediată este esențială în cazul oricărui accident și acordarea primului-ajutor corespunzător și la timp poate face, uneori, diferența între viață și moarte. Și în cazul arsurilor sunt câteva reguli pe care ar trebui să le știm cu toții, pentru a le aplica înainte de a ajunge la medic.

Dr. Alexandru Varga: ,,În primul rând, trebuie îndepărtat elementul care a produs arsura, dacă este doar o arsură de contact, repede răcită cu apă rece, sub jet de apă rece. Dacă cineva ia foc, hainele trebuie stinse. Dacă hainele sunt din material sintetic, acela înmagazinează căldura, se topește pe piele și duce către un grad ridicat al arsurii, către gradul III, de cele mai multe ori. Hainele arse trebuie îndepărtate neapărat, de multe ori se întâmplă se se lipească de piele și să nu mai poată fi îndepărtate decât cu piele cu tot, ceea ce este foarte grav. În orice situație ne-am afla, pacientul trebuie să îndepărteze sursa de căldură excesivă – că este apă fiartă, că este foc, că este flacără, că este contact cu un obiect fierbinte – și răcit organismul cât de repede se poate. Soluția la îndemână pentru toată lumea este apa rece, indiferent forma sau factorul agresor, că este arsură chimică, trebuie spălată cu apă până se diluează, că este o arsură termică, trebuie racită”.

 

Tratamentul chirurgical al arsurilor

 

Dr. Alexandru Varga: ,,În tratamentul chirurgical, reducem un pic spectrul și ajungem doar la discuția arsurilor IIB și III, faza mai gravă a arsurii, în care, de cele mai multe ori, pacientul, după o arsură profundă, se pricopsește cu o escară, albă sau neagră, rămâne o piele albă ca foaia de hârtie sau neagră, ambele sunt escare și ambele sunt manifestate prin lipsa fluxului vascular la acel nivel. Teoretic, țesutul afectat este complet distrus, nu mai este vascularizat și nu poate trăi. Vorbim despre acel țesut de care noi trebuie să scăpăm, pe care îl îndepărtăm, până când ajungem într-un plan profund, sângeros. Îndepărtarea se face cu un electrodermatom, luăm felii succesive, până când găsim primul strat sângerând, viabil, încercând să nu intrăm prea mult în grăsime sau să ajungem la oase. Situația în care avem un membru ars complet, singura variantă este amputația. Să nu ne gândim însă atât de departe, oamenii se confruntă cel mai frecvent cu arsuri de grad IIB și chiar  III pe care, odată introduse în spital, le putem corecta prin echilibru electrolitic și chirurgical, cu îndepărtarea țesutului ars. În cazul în care în urma țesutului ars îndepărtat nu găsim un strat viabil, care să mai fi rămas ceva din derm, care să genereze la rândul lui o cicatrice, un nou derm, suntem ogligați să grefăm. Luăm o bucată de piele, efectuăm un transplant liber de piele, din alte zone viabile, care nu au fost afectate de arsură, apoi transplantăm, în funcție de suprafață. Recuperarea ține foarte mult de pacient, dacă este un pacient vârstnic, dacă este un pacient tarat sau este tânăr. Resursa fizică și capacitatea de recuperare a pacientului depind întotdeauna de diagnostic și indicele prognostic: dacă este un pacient tânăr și nu are vreo boală asociată care să îl țină pe loc, se recuperează repede”.

 

Complicații ale arsurilor

 

Pacient ars cu borhot (foto arhiva SB)

Dr. Alexandru Varga: ,,Vorbind de starea critică a unui pacient cu arsuri, foarte important este să fie evaluată arsura căilor aeriene. Un pacient ars ce prezintă arsură de căi aeriene are un prognostic nefavorabil. De cele mai multe ori, arsurile de căi aeriene pot duce către sufocarea pacientului, iar noi, medicii chirurgi plasticieni, să nu ne dăm seama. De aceea, o evaluare ORL este obligatorie întotdeauna. Trebuie vizualizate căile aeriene, pentru că edemul ce se cantonează la nivelul lor poate astupa traheea și aerul să nu mai ajungă în plămâni, ceea ce duce la decesul pacientului. În ceea ce privește primul ajutor, trebuie întotdeauna evaluată la urgențe situația căilor aeriene și, dacă este cazul, pacientul trebuie intubat.

În cazul copiilor, tratamentul arsurilor este diferit de cel al adulților. Sunt alte formule de reechilibrare, un copil are o suprafață mare de evaporare, pierderile sunt mult mai mari pe o arsura mică, față de un adult, de aceea copiii cu arsuri îi trimitem către spitale de copii, cum este Spitalul Grigore Alexandrescu, secția Chirurgie Plastică. În principiu, rămân însă aceleași sfaturi ca în cazul adulților”.

 

Recomandări pentru populație 

 

Dr. Alexandru Varga: ,,Înainte de a ajunge la spital, foarte important este ca pacientul să se îndepărteze de sursa de căldură, oricare ar fi ea și să aplice apă rece pe arsură. În niciun caz nu se vor aplica gălbenușuri de ou, varză pisată sau orice alte leacuri! Pasul numărul 2, prezentarea la spital, iar de aici, lăsat pe mâna specialiștilor șă-și facă treaba mai departe. Dacă este o situație gravă, echipe complexe (de terapie intensivă, dacă este nevoie) gestionează cazul. Dacă situația este mai gravă, pacientul se transferă. În arsurile pe o suprafață de peste 40%, pacienții trebuie trimiși către centrele de arși sau chiar în afara țării, dacă situația o impune. Situațiile de sub 40% sunt foarte bine manageriate de noi, și după statisticile noastre, în ultimii 3 ani, nu am mai avut niciun deces prin arsură, ceea ce consider o victorie a secției de Chirurgie Plastică. Sunt foarte multe internări, aproximativ 80 de arsuri pe sezonul rece. Sunt situații complexe dar sunt manageriate corespunzător și, de aceea, recomand oamenilor să nu neglijeze arsura. O arsură neglijată, ținută acasă, se aprofundează, o arsură netratată în timp util sapă, se aprofundează și tratamentul este mult mai greu. Chiar dacă îndepărtăm în zonele profunde, și chiar dacă grefăm, patul pe care grefăm nu mai este la fel de bun, repet, este necesară prezentarea la spital”. 

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*