A început goana după carne de miel și alte produse pentru Paște. Medicii ne spun la ce trebuie să fim atenți

6 aprilie 2023 | 0 comentarii |

În pieţe şi supermarketuri e agitaţie, toată lumea vrea să pună pe masa de Paște bunătăți tradiționale. Oamenii sunt mai atenţi la buget ca niciodată, pentru că totul costă dublu faţă de anul trecut, dar medicii le atrag atenția să fie atenți și la calitatea produselor cumpărate. 

 

Mai sunt doar câteva zile până la Paște, iar buzoienii au început să-și cumpere carne de miel și alte produse tradiționale cu care să întâmpine Sărbătorile Înverii Domnului. Și-au făcut liste lungi de cumpărături și au luat cu asalt piețele și supermarketurile, dar sunt extrem de atenți la preţurile care le cam taie din avânt. Carnea de miel, nelipsită de pe masa de sărbătoare, costă aproximativ 40 de lei kilogramul, ouăle și-au dublat prețul față de anul trecut, iar trufandalele au prețuri de lux, așa că mulți cumpără mai puțin sau se mai gândesc ce să cumpere și ce să mai taie de pe listă.

Tradiția creștină spune că mielul de Paşte este simbolul Domnului Iisus Hristos, care s-a jertfit pentru oameni şi pentru iertarea păcatelor acestora şi a murit pe cruce precum un miel nevinovat, iar tradiția datează din secolul VII. Carnea de miel, nelipsită de pe mesele de Paşte ale creştinilor, ar putea lipsi, anul acesta, din multe case, pentru că o să fie cel mai scump Paşte, de foarte multă vreme. Unele preţuri sunt justificate, altele reprezintă speculă, mai ales că vorbim despre peste 60% dintre români care trăiesc cu venitul minim pe economie. Va fi cu cel puţin 60% mai scump un coş pentru Paşte decât anul trecut, crede Dragoș Frumosu, Sindalmenta.

 

Scumpirile sunt justificate din cauza cheltuielilor tot mai mari, spun comercianţii, care spun însă că nu s-a diminuat semnificativ cererea, față de anul trecut, dar s-a schimbat categoria clienților, în sensul că au dispărut cei vârstnici care cereau de obicei miei mai mici și mai ieftini și s-au înmulțit clienții cu un anumit statut social, care cer calitate bună și cantitate mai mare.

Specialiştii cred că preţurile ar putea să crească şi mai mult pe măsură ce se apropie sărbătorile, dar ar putea scăde în ultimele zile înante de Paște, pentru că fermierii nu-și pot permite să rămână cu mieii tăiați, nevânduți. În același timp, medicii veterinari atrag atenția că, dacă este prea ieftină, undeva sub 45-50 de lei la carcasă, oamenii trebuie să-și pună întrebări în legătură cu carnea de miel, pentru că s-ar putea să lipsească ceva din lanțul de la fermă până la client.

La Buzău s-a dat startul vânzării produselor specifice Sărbătorilor Pascale, iar crescătorii de oi au început să-și aducă marfa în cea mai mare piaţă din oraş. „Pentru comercializarea mieilor am amenajat un sector special. Am primit un 12 cereri de la crescătorii de oi din comunele aflate în apropierea municipiului Buzău. Avem spaţiul pregătit, au început să vină o parte din ei, dar majoritatea probabil vor veni în săptămâna premergătoare Paștelui”, spune Elena Ivan, director SC Pieţe, Târguri şi Oboare Buzău.

 

Sacrificarea mieilor a început în abatoarele din judeţ, iar aproape 10.000 de miei au fost deja sacrificaţi pentru a onora comenzile de pe piaţa externă şi pentru piaţa internă, inclusiv pentru supermarketuri. Preţurile de vânzare au variat, până acum, în jur de 17-19 lei/ kg în viu şi până la 40 lei/ kg carnea de miel în supermarket.

Peste 16.000 de capete de tineret ovin au plecat către centre de colectare, în viu, urmând să fie îmbarcate pe vase, cu destinaţie ţările arabe. Au început, însă, şi sacrificările la nivelul abatoarelor, iar carnea a peste 9.000 de capete ajuns în lanţurile de supermarketuri pe care le găsim şi în municipiul Buzău. Deci, miei din gospodăriile și fermele de pe raza judeţului au ajuns şi în supermarket”, spune Iulian Moca, purtător de cuvânt DSVSA Buzău, care estimează că în jur de 25.000 de miei vor fi sacrificați înainte de Paște, în județul Buzău.

Inspectorii DSVSA au anunţat că vor intensifica, în această perioadă, controalele la crescătorii de ori, dar mai ales în pieţe, magazine şi abatoarele din judeţ unde echipe mixte DSVSA-DSP-OPC vor verifica „la sânge” condițiile în care sunt depozitate și se vând carnea de miel şi produsele specifice perioadei de sărbători, pentru a se asigura că sunt îndeplinite condiţiile de calitate, de temperatură, depozitare și desfacere.

 

La nivel național, inspectorii Autorității Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) au descoperit deja primele nereguli, în cadrul acțiunilor de control desfășurate înaintea Sărbătorilor Pascale și au aplicat amenzi usturătoare, atât crescătorilor cât și transportatorilor și medicilor veterinari care au eliberat actele.

Printr-un comunicat remis miercuri, ANSVSA informează că, pe 3 aprilie, a fost identificat în trafic, în județul Tulcea, un transport ilegal de tineret ovin. Dintre cei 91 de miei aflați în autoutilitară, doar 74 aveau documente sanitare veterinare de însoțire, așa s-a dispus ca mieii care nu prezentau elemente de identificare să fie expediați „într-o ferma de colectare, în vederea eutanasierii, iar cadavrele au fost dirijate către o unitate de incinerare, conform, prevederilor în vigoare”, transmite ANSVSA

În același timp, transportatorul a fost amendat cu 1.200 de lei, iar în urma anchetei care a urmat, proprietarul mieilor, originar din Sibiu, a fost amendat cu 1.500 de lei, iar medicul veterinar care a emis formularele de mișcare pentru transport în alte condiții decât cele prevăzute de legislația în vigoare a fost sancționat contravențional cu 12.000 de lei și s-a propus analiza activității acestuia în Comisia de Deontologie și Litigii din cadrul Colegiului Medicilor Veterinari din Sibiu.

 

În județul Arad a fost identificat un vehicul care transporta ilegal 5.231,7 kg de pește, (crap, somn, chefal) provenit din Italia. Lipsa lotizării produselor și neconcordanța între cantitatea găsită și documentele prezentate (din cele 5.231,7 kg numai 2.598,5 kg aveau documente) au făcut imposibilă stabilirea trasabilității mărfii. În consecință, s-a luat măsura dirijării întregii cantități la o unitate autorizată, în vederea neutralizării, iar transportatorul a fost amendat cu suma de 12.000 de lei.

ANSVSA face apel la toți transportatorii și medicii veterinari de liberă practică să respecte legislația în privința identificării și transportului animalelor.

Inspectorii sanitari veterinari și pentru siguranța alimentelor au intensificat în aceasta perioada atât controalele în trafic, cât și pe cele în unitățile comerciale și nu vor tolera nicio abatere de la normele legislative”, subliniază ANSVSA.

 

Specialiștii în sănătate publică sfătuiesc românii să fie atenți atunci când cumpără carne de miel pe care o vor pune pe masa de Paște. Deși este foarte bună și sănătoasă, trebuie să fim foarte atenți și atunci când o cumpărăm.

Primul lucru de care trebuie să ținem cont este să ne asigurăm că achiziționăm carnea din locuri autorizate, sub supraveghere sanitar-venerinară. Când alegem mielul este important sa fim atenți la greutatea acestuia, chiar dacă luăm doar o jumătate de miel sau chiar mai puțin. Este foarte important ca mielul să aibă peste 10 kilograme întreg, pentru că, în caz contrar, carnea va avea o valoare crescută de acid uric, care poate duce la apariția gutei sau a altor afecțiuni medicale grave.

De semenea, trebuie urmărită culoarea cărnii, să nu fie carcasa vânătă, pentru că acesta este un indiciu că nu este o carne foarte proaspătă. Carnea proaspătă este rozalie și nu roșie. În plus, carnea trebuie să fie elastică şi să nu prezinte suprafeţe lipicioase şi urât mirositoare.

 

Se recomandă să fie carcasa întreagă, inclusiv cu cap, iar diferența dintre ied și miel se poate vedea la unele detalii, cum ar fi capul, dar cel mai sigur la coadă, din moment ce mielul are coada lungă și iedul coada scurtă.

Carnea trebuie să aibă aplicată ștampila de control sanitar-veterinar și să nu aibă noduli, iar mielul să fie întreg, întrucât se mai practică vânzarea de oaie, dar mai mică, comercianții respectivi pretinzând că în schimb că este miel, mai ales când este vândută pe părți.

De semenea, este foarte bine să știm că organele se alterează mai ușor decât carnea, de aceea este important să le mirosim.

Carnea de miel ajuns la greutatea optimă este bogată în proteine, acizi grași (Omega 3 și Omega 6), dar și vitamine foarte importante pentru a avea un metabolism sănătos (B1, B2, B5, B6, B10 și biotină).

 

Supermarket

În cazul peștelui, la cumpărare este bine să verificaţi dacă prezintă solzi care se desprind uşor, corpul este acoperit cu mucus urât mirositor, branhiile sunt de culoare cenuşie sau brună, caz în care peştele este alterat. Peştele proaspăt trebuie păstrat şi expus la comercializare în vase cu gheaţă, fiind parţial acoperit de aceasta.

Evitaţi să cumpăraţi ouă a căror coajă este crăpată, murdară sau spartă. La spargere, ouăle nu trebuie să prezinte albuşul tulbure sau amestecat cu gălbenuşul. Verificaţi data dura valabilităţii minimale, care este înscrisă pe ambalaj, în cazul ouălor ambalate, sau pe afiş împreună cu alte informaţii precum categoria de calitate.

Vopseaua de ouă se recomandă să fie cumpărată numai din locuri autorizate și doar după verificarea datei de valabilitate. Atenţie! La vopsirea ouălor nu se va utiliza vopsea tipografică sau pentru textile, care sunt toxice şi prezintă pericol pentru sănătate, în special pentru ficat.

Produsele de patiserie neambalate trebuie consumate în 24 de ore de la data fabricaţiei. Dacă mâncaţi produse de patiserie expirate riscaţi să faceţi o intoxicaţie alimentară și puteți ajunge să aveți nevoie de spitalizare.

Vinul va fi cumpărat doar din locuri autorizate, nu vă lăsaţi „ademeniţi” de vânzătorii din pieţe care vând produsele în recipiente PET refolosite. Este necesar să verificaţi şi etanşeitatea recipientelor. Când aceasta nu există, gustul băuturii se modifică. Vinul care prezintă depuneri nu trebuie consumat.


Adaugati un comentariu


 

*