Acad. Leon Dănăilă – moment emoționant la lansare cărții „Neuroplasticitatea: Secretul longevității creierului”

23 noiembrie 2023 | 0 comentarii |

Cartea lansată astăzi este mai mult un strigăt decât o șoaptă, care dezvăluie pilonii esențiali ai îmbătrânirii sănătoase și active”, a transmis acad. Leon Dănăilă, subliniind că aceasta este prima sa lucrare adresată publicului larg, redactată într-un stil accesibil, cu gândul și sufletul la sănătatea românilor.

 

Acad. Dr. Leon Danaila

Personalitate remarcabilă a neurochirurgiei româneşti şi mondiale, acad. prof. dr. Leon Dănăilă a marcat joi, 23 noiembrie 2023, la venerabila vârstă de 90 de ani, un moment special în impresionanta sa activitate editorială, care cuprinde peste 60 de cărți și tratate medicale. Cu prilejul lansării cărții Neuroplasticitatea: Secretul longevității creierului, singura sa lucrare dedicată publicului larg, renumitul neurochirurg a anunțat evenimentul pe facebook:

„Dragi prieteni și iubitori ai cunoașterii,

Astăzi marchez un moment special în călătoria mea profesională și personală, pe care, cu inima plină de emoție și recunoștință, vreau să-l împărtășesc cu voi. Este vorba de lansarea noii mele cărți, «Neuroplasticitatea: Secretul longevității creierului», apărută la editura Bookzone. Deși am publicat peste 60 de cărți și tratate medicale, lucrarea proaspăt ieșită din tipar are o însemnătate deosebită: este prima carte care vi se adresează vouă, și nu specialiștilor, scrisă într-un stil accesibil cu gândul la bunăstarea și prețuirea tuturor românilor. Nu este doar rodul a zeci de ani de studii și practică, dar este și o punte între mine și voi, cititorii, care împărtășiți interesul pentru misterul, frumusețea și sănătatea minții umane”, scrie profesorul Leon Dănăilă, pe pagina de socializare.

 

„Această carte este, într-un fel, o datorie de onoare față de toți pacienții și studenții care mi-au traversat viața și m-au învățat la fel de mult pe cât am putut să le ofer eu. Dacă cineva vrea să fie cunoscut după ce moare, trebuie să facă ceva care merită să fie scris, sau ceva care merită să fie citit. După cum a spus Dostoievski, cartea este cel mai solid monument, chiar dacă este făcut din hârtie” – este motto-ul acestei lucrări a acad. prof. dr. Leon Dănăilă.

Amintindu-și că a „pornit pe acest drum într-o familie modestă, unde cărțile erau un lux, renumitul neurochirug spune că a avut de oartea sa curiozitatea și dorința de a-i ajuta pe ceilalți” care l-aughidat spre medicină, o pasiune ce s-a transformat într-o viață dedicată neurochirurgiei și cercetării. Am realizat peste 40000 de operații, toată viața am luptat pentru dreptate, adevăr, sănătate și credință, iar acum vreau să împărtășesc tuturor câte ceva din istoria acestei lupte și din pasiunea mea. Această carte este, într-un fel, o datorie de onoare față de toți pacienții și studenții care mi-au traversat viața și m-au învățat la fel de mult pe cât am putut să le ofer eu. Dacă cineva vrea să fie cunoscut după ce moare, trebuie să facă ceva care merită să fie scris, sau ceva care merită să fie citit. După cum a spus Dostoievski, cartea este cel mai solid monument, chiar dacă este făcut din hârtie”.

 

Cu emoție nedisimulată, Leon Dănăilă menționează că această carte este scrisă cu gândul și sufletul la sănătatea românilor.

„Cartea lansată astăzi este mai mult un strigăt decât o șoaptă, care dezvăluie pilonii esențiali ai îmbătrânirii sănătoase și active. Este o invitație la cunoaștere, la înțelegerea potențialului extraordinar al propriului creier și la descoperirea căilor prin care putem prelungi sănătatea și agilitatea acestuia. Pentru că fiecare dintre noi are puterea de a-și modela creierul și destinul prin alegerile pe care le face în fiecare zi.

Mă simt profund onorat că prin intermediul ei pot atinge acum inimile și mințile a cât mai mulți români și sunt plin de speranță că va fi benefică tuturor celor care se decid să o citească”, a transmis marele neurochirurg pe pagina sa de facebook urmărită de peste 152.000 de admiratori.

Încă de la publicarea anunțului, cartea a stârnit interesul și entuziasmul cititorilor. Mulți dintre aceștia l-au felicitat și au spus cu satisfacție că au reușit să o comande, încă de la primele ore, de la editura Bookzone.

 

Leon Danaila in sala de operatii

Într-o altă postare, profesorul Leon Dănăilă spune că, pentru el, „cea mai mare satisfacție este recuperarea bolnavului. Tot ce am făcut, am făcut pentru oameni, pentru mine viața înseamnă oamenii. Unii fac chirurgie, fiindcă e renumită sau că e bănoasă, dar eu am făcut chirurgie ca să ajut oamenii. Am 90 de ani și încă primesc pacienți la cabinet și intru în sala de operații. Dar, vă mărturisesc, abia aștept să mă duc acasă și să scriu. Să public. Nu e totul să fii chirurg bun, experiența trebuie s-o dai mai departe. De aceea am scris o carte construită în jurul ideii de fericire, o stare prin care omul strălucește la orice vârstă ca un diamant. 

Sper că va fi un instrument valoros pentru toți cei interesați de puterea extraordinară a creierului, indiferent că urmăresc delectarea, reflecția sau contemplarea ideilor expuse ori punerea în practică a pilonilor sănătății: sportul, satisfacțiile, succesele, spiritualitatea, suportul moral, somnul și alimentația”, scrie Leon Dănăilă.

 

Personalitate remarcabilă a neurochirurgiei româneşti şi mondiale, medicul Leon Dănăilă s-a născut pe 1 iulie 1933 la Darabani, în judeţul Botoşani. A absolvit liceul în Dorohoi, iar Facultatea de Medicină, la Iaşi. A lucrat timp de doi ani ca medic stagiar la Spitalul din Comăneşti, un an la Circumscripţia Sanitară din Dărmăneşti, apoi a ocupat prin concurs postul de medic secundar neurochirurg la Clinica de Neurochirurgie de la Spitalul „Gheorghe Marinescu” din Bucureşti. Devine medic specialist neurochirurg în 1966, iar în 1972 obţine titlul de doctor în medicină; în acelaşi an a absolvit şi Facultatea de Filosofie – Psihologie din Bucureşti.

Profesorul Leon Dănăilă este membru titular al Academiei Române din 2004, membru titular al Academiei de Ştiinţe Medicale din 1993, membru al nouă academii din străinătate şi al numeroase societăţi ştiinţifice naţionale şi internaţionale, profesor al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila”, cercetător cu 18 brevete de inventator şi 10 de inovaţii, autor al 62 de cărţi şi tratate de neurochirurgie. Are la activ peste 40.000 de operații și spune că mâncarea sănătoasă, mișcarea, mulțumirea, rugăciunea, somnul și cumpătarea l-au ajutat să-și mențină creierul sănătos și corpul în formă, chiar și la 90 de ani.

 


Adaugati un comentariu


 

*