Angajații TESA din Spitalul Județean Buzău protestează la Ministerul Sănătății

12 decembrie 2023 | 0 comentarii |

Alături de colegii lor din toată țara, 50 de reprezentanți ai personalului TESA din cel mai mare spital din județul Buzău au mers la București, pentru a protesta, timp de două ore, în fața Ministerului Sănătății. 

 

După aproape două săptămâni  de protest în curtea Spitalului Județean de Urgență (SJU) Buzău, în care au cerut guvernanților să le recunoască munca și să le crească salariile, dar fără vreun rezultat, câteva zeci de angajați ai unității medicale au mers, astăzi, în Capitală, pentru a protesta alături de colegii lor din majoritatea spitalelor din țară, în cadrul unui amplu miting de protest organizat de Uniunea Naţională a Sindicatelor TESA din Sănătate în fața Ministerului Sănătății, între orele 12.30-14.30.

Protestul sindical de la București se organizează după câteva săptămâni de proteste la spitalele din întreaga țară și este o consecință a nedreptăților din sistemul public de sănătate din România, unde de 7 ani personalul nemedical din spitale, personalul BBC (biologi, biochimiști și chimisti), psihologi, în unele situații chiar și personalul medical, se confruntă cu o politică salarială injustă și demoralizatoare, ce nu a făcut altceva decât să adâncească breșa între veniturile diverselor categorii profesionale, care contribuie la realizarea actului medical în serviciul pacienților”, transmit sindicaliștii.

 

50 de buzoieni, la ușa ministrului Rafila

 

Timp de două ore, aproximativ 300 de protestatari din toată țara și-au strigat nemulțumirile la ușa ministrului Rafila, cerând ca începând cu 1 ianuarie 2024 să li se majoreze salariile cu 25%, aşa cum s-a aprobat pentru personalul din CNAS, dar şi eliminarea completă a discriminării personalului TESA, în noua lege a salarizării.

Personalul TESA acuză inechități salariale și cere soluții „de urgență” care să permită creșterile salariale solicitate, așa cum s-a identificat și în cazul personalului din cadrul CNAS sau ANAF, precum și alte măsuri prin care activitatea personalului nemedical din spitale să fie corect evaluată.

„Astăzi, 12.11.2023, personalul TESA (economişti, jurişti, ingineri, referenţi de specialitate și alte categorii de personal nemedical – muncitori, magazineri, liftieri etc.) din cadrul Spitalului Județean de Urgență Buzău participă, alaturi de alți colegi din țară, la protestul care are loc la Ministerul Sănătății, între orele 12.30-14.30, pentru a ne exprima nemulțumirile privind inechitățile și discriminările salariale din sistemul sanitar. O delegație din partea Uniunii TESA va intra la Ministrul Sănătății pentru a expune situația privind salarizarea acestei categorii de angajați din spitale”, a transmis Adriana Bunilă, purtătorul de cuvânt al SJU Buzău.

 

Aproape 7 ani de discriminare

 

Sindicaliştii afirmă că, timp de 7 ani, personalul TESA din Sănătate a fost „continuu discriminat” în comparație cu alte categorii profesionale cu activități similare și din sistemul de sănătate, atrăgând atenția că în caz contrar, protestele „ar putea culmina cu încetarea lucrului pe termen nelimitat în unele sectoare TESA”.

„Atât pe perioada pandemiei de Covid19, când au fost acordate diverse sporuri și stimulente financiare personalului sanitar, dar și cu prilejul OUG nr. 63/2023 prin care personalul din sistemul sanitar a primit beneficii financiare suplimentare, personalul nemedical tehnico-economic și administrativ (TESA) a fost exceptat. Salariile noastre sunt la nivelul celor din 2018, așa că cerem adoptarea de urgență a unei soluții de majorare a salariilor de bază pentru personalul contractual nemedical (TESA) din spitalele publice, la fel ca în cazul personalului din cadrul CAS, actualizarea indemnizației de hrană cu salariul minim pe economie aflat în plată, dar și exceptarea spitalelor de la prevederile Legii nr. 296/2023 care determină desființarea unor structuri de specialitate administrative, având drept consecință disfuncționalități ale activității suport actului medical”, susține jr. Sorin Pătrașcu, șef Serviciu Resurse Umane, Normare, Organizare, Salarizare (RUNOS), SJU Buzău.

 

Vor salarii majorate cu 25 la sută

 

Personalul TESA acuză inechități salariale și cere „de urgență” soluții pentru creșteri salariale semnificative, așa cum s-au identificat și în cazul personalului din cadrul CNAS sau ANAF și cer salarii majorate cu 25% de la 1 ianuarie 2024. „De șapte ani este aceeași situație, de șapte ani suntem «Cenușăreasa» sistemului sanitar. Schimbăm doar niște măști, niște miniștri, situația noastră rămâne aceeași: suntem cel mai prost plătiți, ignorați de toate legile. Ei găsesc bani pentru colegii de la Casele de Asigurări, dar pentru noi niciodată. Am încercat să-i spunem ministrului Sănătății că așa nu se mai poate”, afirmă Valentin Chifor, președinte Uniunea Sindicatelor TESA din Sănătate.

Guvernul – Ministerul Sănătăţii și Parlamentul României trebuie să înțeleagă că în sănătate există și personalul TESA, fără de care nu se aprinde lumina în spitale, apa nu curge la robinete, infrastructura și instrumentarul medical nu pot fi folosite, achizițille și logistica nu se pot realiza, iar salariile nu pot fi plătite!”, atrage atenția Dumitru Fornea, secretar general Confederația Sindicală Națională Meridian.

 

Nemulțumiri majore

 

Florin Orlățan, șef birou Spitalului de Psihiatrie din Sibiu, consideră că „poate pentru că suntem puțini, suntem considerați o categorie neglijabilă! Nu ne dorim să ajungem să nu mai asigurăm masa persoanelor internate în spitale, a pacienților noștri, să nu asigurăm plata drepturilor salariale pentru colegii noștri, să nu realizăm achizițiile publice. Noi am ales această formă de protest în care să ne spunem păsurile și sperăm să fim luați în seamă, să nu ajungem să blocăm activitatea spitalelor!”.

La fel de nemulțumiți sunt și biologii, biochimiștii și chimiștii (BBC) din spitale, care spun că se confruntă cu „o politică salarială injustă și demoralizatoare, ce nu a făcut altceva decât să adâncească breșa între veniturile diverselor catergorii profesionale care contribuie la realizarea actului medical în servicul pacienților. România este singura ţară din UE în care există o groapă salarială între personalul medico-sanitar şi cel de suport nemedical (tehnic-economic-administrativ – TESA și a personalului BBC) din sectorul sanitar şi unde nu se ţine cont de o echitate în raportul studii – experienţă – importanţa muncii!”, susțin protestatarii.

 

Revendicările sindicaliștilor TESA

 

Sindicaliştii cer majorarea salariilor personalului TESA (nemedical) din spitalele publice cu 25%, la fel ca în cazul personalului din CAS, actualizarea indemnizației de hrană cu salariul minim pe economie aflat în plată, raportarea sporurilor de condiții de munca la salariul de bază în plată, exceptarea spitalelor de la prevederile Legii nr. 296/2023 care determină desființarea unor structuri de specialitate administrative și eliminarea completă a discriminării TESA, în noua lege a salarizării.

Aceste acţiuni de protest ar putea culmina cu încetarea lucrului pe termen nelimitat în unele sectoare TESA, în cazul în care discriminarea salarială nu va înceta. Este strict necesar ca până la apariţia noii legi a salarizării, Guvernul să facă cât mai curând un gest de dreptate pentru personalul nemedical din sănătate. Varianta de salarizare în sănătate elaborată la nivelul Ministerul Sănătăţii şi predată Ministerului Muncii, ca propunere pentru integrare în noua lege a salarizării, o considerăm ca fiind una acceptabilă pentru continuarea negocierilor”, susțin sindicaliştii.

 

Criza din sănătate se adâncește

 

Criza se adâncește în tot sistemul medical, pentru că angajații din DSP-uri au întrat în a patra săptămână de proteste și se pregătesc să intre în grevă generală, din cauza salariilor mici. În mai multe județe au oprit deja activitatea cu publicul și nu mai eliberează diverse documente.

Protestele vin în condițiile în care țara noastră se confruntă și cu epidemie de rujeolă, iar DSP-urile au un rol important în gestionarea acesteia.

„O delegație a protestatarilor a fost primită de ministrul sănătății, Alexandru Rafila, care a convocat o echipă de specialiști în resurse umane din Ministerul Sănătății pentru a integra propunerile formulate de echipa de negociere Uniunea Tesa din Sanatate, într-un proiect de act normativ al Guvernului României”, transmit sindicaliștii. Ministrul a coborât și în mijlocul protestatarilor, cărora le-a transmis că se lucrează la un calendar pentru soluţionarea revendicărilor salariale ale angajaţilor angajaţilor TESA din spitale și ale angajaților din Direcțiile de Sănătate Publică și că acesta s-ar putea aplica începând de anul viitor.

 


Adaugati un comentariu


 

*