Un bebeluș nevaccinat, răpus de rujeolă. Este primul deces înregistrat în acest sezon

12 decembrie 2023 | 0 comentarii |

Un bebeluş de șapte luni din județul Brașov a decedat după ce s-a îmbolnăvit de rujeolă. Bebelușul, neeligibil la vaccinare, a luat boala de la fratele său de trei ani, care nu fusese vaccinat.

 

Bebelușul, din comuna Apața, fusese internat în urmă cu două săptămâni, cu o formă gravă de rujeolă, în secția Pediatrie a Spitalului de Boli Infecţioase din Brașov, dar starea i s-a înrăutăţit şi a fost mutat la Spitalul pentru Copii, unde a și murit, acum câteva zile.

„În cadrul actualei epidemii de rujeolă din România a fost raportat 1 deces din cauza rujeolei la un copil în vârstă de 7 luni (neeligibil la vaccinarea cu ROR) din jud. Brașov, contact cu fratele în vârstă de 3 ani, nevaccinat antirujeolic”, transmite Institutul Național de Sănătate Publică (INSP).

Rujeola este o boală infecto-contagioasă care afectează celulele pulmonare și faringiene, iar pentru că în ultima perioadă s-au înregistrat aproximativ 2000 de îmbolnăviri, iar trendul este unul ascendent, Ministerul Sănătății a declarat, pe 5 decembrie, epidemie de rujeolă la nivel național. În acest context, în toată țara s-a demarat  o campanie de vaccinare a copiilor cu vârste între 1 și 5 ani, dar și a bebelușilor de 9 – 12 luni.

 

În județul Buzău sunt 7 cazuri de rujeolă, diagnosticate în ultimele 6 săptămâni. Cei mai mulți dintre pacienții infectați sunt copii, dar s-au diagnosticat cu rujeolă și adulți, cu vârsta sub 40 de ani, potrivit datelor Direcției de Sănătate Publică Buzău.

Au fost catagrafiați și urmează a fi vaccinați aproximativ 1.700 de copii din județul Buzău, care sunt eligibili la vaccinarea antirujeolică sau care trebuie recuperați (din diverse motive, părinții nu i-au vaccinat la timp, la vârsta de 1 sau 5 ani). În prezent, la Buzău, rata de acoperire vaccinală cu vaccinul tetravalent ROR (rujeolă, oreion, rubeolă) este de 75%.”, a precizat dr. Carmen Scântei, epidemiologul șef al județului.

La nivel național, „în perioada 01.01.2023-10.12.2023, în România au fost notificate 2.010 cazuri confirmate cu rujeolă, în 29 de județe și în Municipiul București”, transmite INSP. Cele mai multe cazuri au fost raportate în Mureș (628), Brașov (344) și București (290).

 

Dr. Carmen Scântei a explicat că declararea epidemiei dă posibilitatea de coborâre a vârstei de vaccinare, față de vârsta precizată în schema obligatorie de imunizare, astfel încât să se asigure o doză de protecție pentru micuții care pot dezvolta cele mai multe complicații în timpul bolii, ceea ce înseamnă că „în județul Buzău ar urma să fie vaccinați 576 bebeluși cu vârsta cuprinsă între 9 și 12 luni. Direcția de Sănătate Publică Buzău dispune de toate dozele de vaccin necesare, astfel că medicii de familie își pot chema pacienții la cabinete, în vederea imunizării”.

Rujeola afectează celulele pulmonare și faringiene și se răspândește ușor prin tuse, strănut sau atingerea unei suprafețe contaminate. Persoanele infectate sunt contagioase timp de câteva zile, înainte de apariția simptomelor. Potrivit Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT, virusul rujeolic poate trăi până la două ore în aer, într-un spațiu în care o persoana infectată a tușit sau a strănutat.

 


Adaugati un comentariu


 

*