Andrei Baciu a demisonat de la șefia CNAS. El este al patrulea urmărit penal în dosarul vaccinurilor Covid

11 decembrie 2023 | 0 comentarii |

Procurorii anticorupție au început urmărirea sa penală pentru „abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave”, în dosarul privind achiziţia de vaccinuri în pandemie, alături de fostul premier Florin Cîțu și fostii miniștri ai Sănătății Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă.

 

Andrei Baciu

La doar patru luni după ce a fost numit președinte al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Andrei Baciu șia anunțat luni, într-o postare pe rețelele sociale, demisia de la conducerea acestei instituții. „Având în vedere informațiile apărute în spațiul public, am luat decizia de a-mi înainta demisia de onoare din funcția de președinte al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate. Aleg să îmi înaintez demisia de onoare datorită angajamentului meu față de principiile etice și morale în care cred și pe care le-am susținut întotdeauna, și nu dintr-o obligație legală. De-a lungul a nouă ani de când m-am întors în România și în special în ultimii patru ani, în rolurile pe care le-am avut în timpul crizelor globale pe care România le-a traversat, am acționat cu un respect neclintit pentru legislație, instituții și cetățeni. Medic fiind, am pus mereu pe primul loc binele pacienților. Am încredere deplină în actul de justiție, convins fiind că adevărul și dreptatea vor prevala. Vă mulțumesc și vă sunt recunoscător tuturor pentru încrederea și susținerea pe care mi le arătați”, a scris Andrei Baciu pe Facebook, lăsând să se înţeleagă că se referă la ancheta DNA privind achiziţiile de vaccinuri din pandemie, perioadă în care el a fost vicepreşedinte şi apoi preşedinte al Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV).

 

La puțin timp după ce și-a anunțat demisia din funcția de președinte al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Andrei Baciu a ajuns la DNA, însoțit de avocatul său, Vlad Hosu, unde i s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

Fost secretar de stat la Ministerul Sănătății, cu prerogative de ministru plin pentru câteva zile, Andrei Baciu a devenit al patrulea suspect din dosarul vaccinurilor, după fostul premier Florin Cîțu și foștii miniștri ai Sănătății Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combaterea corupţiei au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de suspectul Andrei Romică Baciu, la data faptelor deținând funcţia de secretar de stat cu atribuţii delegate de ministru al Sănătăţii, pentru abuz în serviciu, cu consecinţe deosebit de grave, a anunțat, luni, DNA, printr-un comunicat remis presei.

 

Invocând aceleași circumstanțe privind achizițiile de vaccinuri ca și în cazul fostului premier Cîțu și al foștilor miniștri Voiculescu și Mihăilă, procurorii DNA susțin că „suspectul Baciu Romică Andrei, la data faptelor având funcţia de secretar de stat cu atribuţii delegate de ministru al Sănătăţii, cu încălcarea dispoziţiilor legale şi în lipsa oricăror documente/analize care să ateste necesitatea achiziţiei, ar fi susţinut un memorandum aprobat la data de 19 aprilie 2021 de către suspectul Cîţu Florin Vasile, în calitate de prim-ministru al Guvernului României, care ar fi avut ca urmare tranzacţionarea şi ordonanţarea la plată a achiziţiei, în plus, a unei cantităţii de 4.260.269 doze de vaccin Pfizer. Suspectul Baciu Romică Andrei ar fi întreprins demersurile menţionate mai sus în condiţiile în care ar fi cunoscut faptul că numărul persoanelor eligibile pentru vaccinare comunicat de statul român Comisiei Europene era de 10,7 milioane şi că dozele de vaccin contractate anterior datei de 01 ianuarie 2021 (37.588.366 doze) ar fi fost suficiente pentru vaccinarea unui număr de peste 23 milioane persoane”.

 

La ieșirea din sediul DNA, Andrei Baciu a declarat că a răspuns la absolut toate întrebările” care i-au fost adresate și că are „deplină încredere că tot ceea ce am făcut este în conformitate cu legislația în vigoare și am avut dorința de a clarifica orice neclarități care ar putea să existe. A fost o chestiune care s-a desfășurat pe mai mulți ani, foarte complexă și am dorit să clarific orice fel de nelămurire. Eu sper că lucrurile sunt clare. Am deplină încredere că tot ce am făcut este în concordanță cu legislația în vigoare. Am conștiința absolut liniștită în legătură cu toate lucrurile pe care le-am găcut de când m-am întors în România, în urmă cu nouă, zece ani”, subliniind încă o dată că demisia sa este un gest de onoare pe care trebuie să îl faci în astfel de situaţie, fără să fie motive sau obligaţii legale”.

Pentru acuzația de abuz în serviciu cu consecințe deopsebit de grave, Baciu poate risca până la zece ani de închisoare și interdicția de a mai ocupa o funcție publică, dar pare să aibă totuși situația cea mai ușoară dintre cei patru inculpați în dosarul achiziției suplimentare de vaccinuri, considerată nejustificată și păguboasă pentru buget.

 

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat că nu a fost nevoie să-i ceară lui Andrei Baciu să se retragă de la şefia CNAS, menţionând că a fost o demisie de onoare, ca urmare a faptului că numele acestuia a fost vehiculat în dosarul de la DNA privind achiziţia de vaccinuri anti-COVID.

Am vorbit cu domnul Baciu, nu a fost nevoie să-i cer demisia. A fost o demisie de onoare, considerând că, odată ce i-a fost vehiculat numele în acel dosar, îşi va da demisia de la Casa de Sănătate”, a afirmat Ciucă, întrebat, înaintea şedinţei conducerii PNL, dacă i-a cerut lui Andrei Baciu să-şi dea demisia de la CNAS.

Întrebat dacă Florin Cîţu, acuzat în acelaşi dosar, va rămâne în partid, liderul PNL a precizat că „atât timp cât dosarul nu a fost trimis în judecată, aşa cum este prevăzut în statut, nu trebuie să-şi dea demisia din partid”, precizând totodată că fostul premier nu şi-a dat demisia din grupul senatorilor PNL.

 

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, susține că nu a avut nicio discuție cu Andrei Baciu, referitoare la demisia acestuia de la șefia CNAS, dar se așteaptă „să existe o demisie asumată și comunicată în mod oficial. (…) Eu nu am avut niciun fel de discuţie, nu am aflat decât de pe Facebook, întâmplător mi-au trimis colegii, că nu am timp așa de mult să accesez această cale de comunicare. Cred că demisiile, mai ales când discutăm de responsabilități extrem de importante în statul român, cred că trebuie să existe discuție prealabilă, cred că trebuie să fie asumată și trebuie să știm ce avem de făcut”, a declarat ministrul într-o conferință de presă, la Spitalul Județean de Urgenţă Drobeta-Turnu Severin.

Ministrul Sănătății a mai spus că marți, 12 decembrie, va avea loc o ședință a Consiliului de Administrație a CNAS, urmând să fie luată „o decizie politică de numire a unui nou președinte al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate”.

 


Adaugati un comentariu


 

*