Foștii miniștri Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, urmăriți penal în dosarul vaccinurilor Covid

8 decembrie 2023 | 0 comentarii |

După fostul premier liberal Florin Cîțu, foștii ministri USR ai Sănătăţii, Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă au ajuns astăzi la DNA, unde li s-a comunicat oficial că sunt urmăriți penal în dosarul vaccinurilor din pandemie.

 

Procurorii DNA au anunțat, astăzi, că au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de suspectul Voiculescu Vlad Vasile și față de Mihăilă Ioana, care la data faptelor aveau funcţia de ministru al Sănătăţii. Vlad Voiculescu este acuzat de abuz în serviciu, cu consecinţe deosebit de grave (două fapte) și complicitate la abuz în serviciu, iar Ioana Mihăilă, doar de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave. Cei doi au fost chemați la DNA, pentru a li se aduce la cunoștință, oficial, calitatea procesuală și acuzațiile privind achiziția de vaccinuri anti-Covid. Procurorii spun că că cei doi miniștri, în complicitate cu fostul premier Florin Cîţu, au cumpărat, în repetate rânduri mai multe doze de vaccin decât avea nevoie țara noastră, deși aveau posibilitatea să refuze livrările suplimentare. Mai mult, au inițiat două memorandumuri care ar fi avut ca urmare achiziția de vaccinuri în plus, față de cele aproximativ 40 de milioane de doze contractate anterior datei de 01 ianuarie 2021, care ar fi ajuns pentru vaccinarea a peste 23 milioane de persoane, deși potrivit datelor transmise Comisiei Europene, România avea doar 10,7 milioane de persoane eligibile pentru vaccinare.

 

Vlad Voiculescu

La fel ca fostul premier liberal Florin Câțu, foștii miniștri USR Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă au respins acuzațiile, susținând că românii, la fel ca toți europenii și ca toți oamenii din lume, aveau mare nevoie de vaccin în pandemie.

Vlad Voiculescu susține chiar că el nu a semnat niciun contract, ci doar un memorandum necesar pentru o nouă achiziție, aruncând responsabilitatea asupra fostului premier și a șefului statului. „Informația că o anumită cantitate de vaccinuri era disponibilă pentru România venea către CNCAV, care cerea acordul domnului Cîțu pentru a cumpăra, apoi CNCAN cumpăra. Niciodată Vlad Voiculescu nu a semnat nici măcar un contract. (…)Nu numai că nu am semnat contractele respective, ci atunci când luau deciziile să le semneze și comunicau decizia către Comisia Europeană care făcea comanda mai departe nici măcar nu mă informau. Deciziile erau ale domnului Cîțu, care întotdeauna se consulta cu domnul Iohannis”, a declarat Voiculescu, afirmând totodată că dacă ancheta va continua, îl va „invita” și pe Klaus Iohannis la DNA.

 

El spune însă că există un surplus de vaccinuri în toată Europa, iar dacă ţările nu ar fi comandat sau ar fi comandat cu ţârâita, mulţi oameni nu ar fi avut acces la vaccin, iar în acest context, nu se poate vorbi despre o vină penală, ci doar despre o responsabilitate politică. Tot acest dosar este unic în Europa, nicăieri nu există un procuror care să investigheze o decizie politică de felul acesta”, a afirmat Voiculescu, precizând că atunci, urgenţa era „salvarea de vieţi şi deschiderea economiei”.

Datorită eforturilor Comisiei Europene, România, cei 19 milioane de români au avut acces la vaccin înainte de miliarde de alţi oameni din toată lumea. Europa a fost privilegiată pentru că Comisia Europeană a făcut un efort în a negocia şi a plăti un avans cu acele companii care au putut să dezvolte rapid un vaccin care a salvat sute de miii de oameni. (…) Dar una este responsabilitatea, alta este vina. Când vorbim despre surplus trebuie să ne gândim ce ar fi însemnat ca România să nu comande, respectiv ca toată Europa să nu comande sau să comande cu țârâita. Asta ar fi însemat că mulți oameni nu ar fi avut acces la vaccinuri, a mai spus Vlad Voiculescu.

 

Ioana Mihaila

Ioana Mihăilă, succesoarea lui Voiculescu, este suspectă în același dosar, de „abuz în serviciu. După aproximativ o oră de audieri la DNA și-a asumat responsabilitatea suplimentării stocurilor de vaccin anti-Covid, subliniind însă că decizia nu a luat-o singură, ci a fost luată în solidaritate, în Guvern, printr-un memorandum prin care am înștiințat Guvernul referitor la obligațiile aferente contractului, dar și la beneficiile pe care acest vaccin le poate avea, în conformitate cu prevederile legale de la acea vreme și cu dovezile științifice care arătau că vaccinarea este eficientă, capabilă să salveze vieți și să reducă rata de internări în spital. Evident că am avut de ales între a avea vaccinuri pentru 2022-2023, pentru populație sau a nu avea deloc vaccin. Contractul nu prevedea o reglare sau o ajustare a cantităţii. Erau dozele aferente anului 2021, conform calendarelor de livrare pe care le aveam preconizate pentru anul 2021. Aceste doze urmau să se livreze până în trimestrul IV al anului 2021. Anii 2022, 2023 nu erau acoperiți de contractele existente în acel moment”, a subliniat Mihăilă, menționând că referatul procurorilor face referire la contractele aferente anului 2021, care erau rezultatul negocierilor între Comisia European şi producătorii de vaccinuri.

 

Potrivit procurorilor anticorupție, Ioana Mihăilă ar fi iniţiat un memorandum care ar fi avut ca urmare tranzacţionarea şi ordonanţarea la plată a unei achiziţii de 34.099.623 doze de vaccin Pfizer în plus.

Fostul ministru atrage însă atenția procurorilor că, odată cu aprobarea memorandumului, a fost modificată și legislația, astfel încât România a putut să vândă anumite cantități de vaccin ARN mesager, înainte ca acestea să expire.

Ministerul de Finanţe a avizat memorandumul de achiziție, cu menţiunea şi cu solicitarea de a propune şi o strategie de revânzare a vaccinurilor care puteau să fie în surplus în anul 2021, motiv pentru care, la o lună distanţă, am şi creat cadrul legal pentru revânzarea vaccinurilor, a explicat Ioana Mihăilă.

„În mandatul meu, niciunul din vaccinurile ARN mesager nu a expirat. Au fost revândute unor state precum Danemarca sau au fost donate”, a mai spus fostul ministru.

 

Reamintim că în data de 23 noiembrie, DNA a cerut Parlamentului ridicarea imunității senatorului Florin Cîțu, iar Președinției, încuviințarea pentru foștii miniștri USR ai Sănătății Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, în vederea începerii urmăririi penale a celor trei, într-un dosar privind achiziția vaccinurilor anti-Covid în timpul pandemiei. În comunicatul DNA de la data respectivă nu a fost precizat niciun nume, ci doar că este vorba despre trei persoane care au făcut parte din Guvernul României, la data comiterii faptelor.

Fostul premier Florin Cîțu și foștii miniștri Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă au fost puși sub urmărire miercuri, respectiv, vineri. Cei trei sunt acuzați că, în aprilie și mai 2021, ar fi aprobat două memorandumuri emise de Ministerul Sănătății, în baza cărora s-ar fi contractat un număr mult mai mare de vaccinuri anti-Covid decât ar fi fost necesar, deși ar fi știut că România avea doar 10,7 milioane de persoane eligibile pentru vaccinare și contractase deja aproape 40 de milioane de doze.

Miza acestei anchete, aflată abia la început, este atât stabilirea răspunderii penale, cât și a prejudiciului, estimat de DNA la peste 1 miliard de euro. Se pare că procurorii vor cere însă și o expertiză în acest dosar, după care Ministerul Sănătății va decide dacă se va constitui sau nu în parte civilă.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*