ANMDM încurajează raportarea efectelor adverse ale medicamentelor

20 noiembrie 2018 | 0 comentarii |

Până la finele acestei săptămâni agenția va desfășura o campanie de conștientizare care a ajuns la cea de-a treia ediție, acțiuni similare având oc și în alte 27 de țări.

 

Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale (ANMDM) a lansat cea de-a treia ediție a campaniei ce are ca scop încurajarea raportării reacțiilor adverse ale medicamentelor și conștientizarea pacienților cu privire la importanța acestui demers, care duce la îmbunătățirea calității produselor farmaceutice.

Campania se desfășoară în perioada 1923 noiembrie și are caracter internațional, fiind dedicată ridicării gradului de conștientizare atât în rândul populației generale cât și a profesioniștilor din domeniul medical, fiind susținută de autorități de reglementare în domeniul medicamentului din 27 de țări din Uniunea Europeană, precum și din Australia, Mexic și Noua Zeelandă.

Campania de anul acesta se va concentra asupra creşterii numărului de raportări de reacţii adverse suspectate la sugari şi copii, precum şi în timpul sarcinii şi al alăptării. Motivul pentru care campania se va focusa pe acest aspect îl constituie faptul că, pe parcursul anului trecut, raportările referitoare la populaţia pediatrică au reprezentat doar 5,9% din numărul total de raportări de reacţii adverse la medicamente.

 

Într-un comunicat al ANMDM se subliniază importanța raportării reacțiilor adverse date de medicamente, astfel încât riscurile asociate cu utilizarea acestora să fie înțelese mai bine de specialiștii din domeniul Sănătății, pentru ca aceștia, la rândul lor, să le poată explica pacienților, inclusiv persoanelor care asigură îngrijirea acestora, părinţilor şi celor care aşteaptă un copil sau îşi planifică o sarcină. „Pentru a se asigura că medicamentele de pe piață prezintă un grad acceptabil de siguranță în utilizare, autoritățile de reglementare, printre care se numără și Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale, se bazează pe raportarea efectelor secundare suspectate. Din cauza deficitului de raportare de care, din păcate, suferă toate sistemele de raportare, campania desfășurată în prezent este importantă atât pentru ridicarea gradului de conștientizare, cât și pentru consolidarea sistemului”, subliniază dr. Alexandru Velicu, președintele ANMDM.

Specialiștii din cadrul ANMDM explică, în același document, că reacțiile adverse pot varia de la simple dureri de cap sau de stomac, până la simptome asemănătoare gripei sau oarecare „stare de rău”, iar raportarea acestor simptome poate veni și în sprijinul autorităţilor de reglementare din domeniul medicamentului, pentru monitorizarea utilizării în condiţii de siguranţă a medicamentelor aflate pe piaţă şi luarea de măsuri adecvate pentru prevenirea efectelor nocive.

 

Abca Crupariu

Purtătorul de cuvânt al ANMDM, Farmacist primar Anca Crupariu, subliniază că trebuie avut în vedere faptul că „copiii și sugarii pot reacționa la medicamente diferit față de adulți. Este important ca părinții și cei care îngrijesc copilul să citească prospectul medicamentului și să se asigure că îi administrează doza corectă. (…) Uneori, medicamentele pe care le luați în timpul sarcinii sau alăptării vă pot afecta copilul. Dacă este necesar să luați medicamente în timpul sarcinii sau alăptării sau chiar în perioada în care vă planificați sarcina, este esențial să discutați despre tratamentu dumneavoastrăl, inclusiv despre orice reacții adverse posibile, cu un medic sau cu un profesionist din domeniul sănătății.”

Din această cauză, astfel de campanii sunt desfășurate periodic, ANMDM reamintind pe această cale că  oricine poate contribui la îmbunătăţirea siguranţei medicamentelor prin raportarea oricărei reacţii adverse suspectate, fiind suficient în acest sens doar să acceseze site-ul agenției, la secțiunea dedicată acestui demers, pusă la dispoziție în urmă cu trei ani, tocmai pentru a simplifica această procedură și a încuraja cat mai mulți români să raporteze reacțiile adverse fără prea multă bătaie de cap.

 

Alexandru Velicu

Și Federația Farmaciilor Independente a demarat o campanie similară, la sfârșitul lunii aprilie a acestui an, când a anunțat că se estimează că în jur de 5 – 7% dintre spitalizări sunt cauzate de reacţiile adverse la medicamente, iar 10% până la 20% dintre pacienții spitalizați prezintă o reacţie adversă în timpul internării.

Despre încurajarea pacienților de a raporta reacțiile adverse, dr. Alexandru Velicu a vorbit și la Congresul Farmaciștilor din această toamnă, cât și la Conferința Națională de Farmacie care a avut loc în acest weekend. Acesta a subliniat importanța colaborării între farmaciști, medici, biologi, chimiști, ingineri chimiști, asistenți de farmacie și pacienți a căror contribuție face posibilă menținerea și creșterea nivelului de încredere în activitatea de reglementare și control în domeniul medicamentelor de uz uman, al dispozitivelor medicale şi al evaluării tehnologiilor medicale. Șeful ANMDM a subliniat că instituția pe care o conduce „este deja implicată și va acționa și pe viitor, în vederea elaborării unor modalități de îmbunătățire a implicării pacienților/utilizatorilor, profesioniștilor din domeniul sănătății și a comunității academice în activitățile de reglementare cu impact la nivelul acestora sau pe care aceștia le pot influența”.

În anul 2017, cea de a doua campanie de sensibilizare pe aceeași temă a dus la o creștere de 16% a raportărilor de reacții adverse și de 11% la nivel global în UE, se arată în comunicatul ANMDM.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*