Pacientii sunt incurajati sa raporteze reactiile adverse la medicamente

10 noiembrie 2016 | 0 comentarii |

Indemnul vine din partea Agentiei Nationale a Medicamentului si Dispozitivelor Medicale, care a demarat o campanie publicitara in acest sens.

 

Nicolae Fotin

Nicolae Fotin

Agentia Nationala a Medicamentului si Dispozitivelor Medicale (ANMDM), a demarat o campanie publicitara adresata publicului larg, cu scopul de a incuraja cresterea ratei de raportare a efectelor adverse ale anumitor medicamente.

In acest sens, Nicolae Fotin, presedintele agentiei, a declarat ca „cel mai important obiectiv al activitatii noastre este acela de a asigura pacientii ca medicamentele pe care le folosesc corespund unor standarde inalte de calitate si eficacitate si ca le pot utiliza in conditii de siguranta. Prin campania pe care o desfasuram, urmarim sa venim in sprijinul publicului, al pacientilor si profesionistilor din domeniul sanatatii, astfel incat sa poata raporta posibilele reactii adverse si-i iincredintam ca rapoartele pe care ni le transmit sunt importante pentru noi”.

Presedintele ANMDM a reamintit ca raportarea reactiilor adverse ale medicamentelor poate fi facuta inclusiv on-line, prin completarea unei fise care poate fi accesata aici. El a recomandat pacientilor ca in cazul reactiilor mai puternice, sa se adreseze medicilor. Aceasta raportare nu este deloc una lipsita de importanta, contribuind substantial la imbunatatirea sigurantei medicamentelor, sustine Fotin.

 

medicamente fara prescriptiePresedintele ANMDM a oferit si unele exemple concrete, in care s-a ajuns la retragerea sau restrictionarea unor medicamente, in urma reactiilor adverse semnalate de pacienti. Astfel au fost retrase de pe piata spray-urile care contin fusafungina, utilizate in tratamentul infectiilor cailor respiratorii, din cauza aparitiei de reactii alergice grave si a unor dovezi insuficiente privind beneficiul pentru pacient.

Totodata, s-a ajuns la restrictionarea utilizarii medicamentelor care contin codeina, atat in tratamentul tusei si al racelii, cat si in tratamentul durerii la copii, din cauza riscului de aparitie a reactiilor adverse grave, inclusiv a tulburarilor respiratorii.

Au fost luate si masuri mai drastice, cum ar fi  suspendarea autorizatiei de punere pe piata pentru medicamentele cu administrare orala care contin ketoconazol, ca urmare a evaluarii datelor disponibile care au condus la concluzia ca beneficiul acestor medicamente in tratarea infectiilor fungice a incetat sa mai depaseasca riscul de afectare hepatica.

 

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*