ANSVSA primește peste 134 de milioane de lei la rectificare

17 august 2021 | 0 comentarii |

Banii vor fi alocați pentru plata contractelor de cesiune încheiate cu medicii veterinari și pentru despăgubirile ce trebuie acordate crescătorilor de animale afectați de Pesta Porcină Africană (PPA).

 

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) primește 134,1 milioane de lei în plus, la rectificarea bugetară, potrivit proiectului Ordonanţei de Urgență cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2021, publicat vineri seara de Ministerul Finanțelor Publice.

Potrivit documentului, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor primește 134,1 milioane de lei, per sold. Se propune alocarea suplimentară a 150 de milioane lei necesară atribuirii și plății contractelor de concesiune încheiate cu medicii veterinari și pentru plata despăgubirilor acordate proprietarilor ale căror animale au fost afectate în contextul evoluției pestei porcine africane și a 1 milion lei în vederea asigurării drepturilor salariale pentru personalul Autorității. Având în vedere execuția cheltuielilor pe primele 6 luni ale anului și necesarul de finanțare până la finele anului s-au identificat economii la bunuri și servicii (-1,9 milioane lei), la fonduri externe nerambursabile ca urmare a neefectuării primei campanii de vaccinare antirabică la vulpi (-14,1 milioane lei), la sumele aferente plății creanțelor salariale și sume aferente persoanelor cu handicap neîncadrate (-0,05 milioane lei) și la cheltuieli de capital (-0,9 milioane lei), se arată în documentul publicat vineri seara, pe site-ul oficial al Ministerului de Finanțe.

 

Proiectul ar urma să fie aprobat săptămâna viitoare de Guvern, prin Ordonanță de Urgență, deși există voci din Opoziție care susțin că actul normativ ar trebui discutat și aprobat în Parlament. Conform informatiilor aflate pe site-ul oficial al Autorității Nationale Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, la data de 13 august, erau active 401  focare de pestă porcină africană (PPA), din care 5 focare în exploatații comerciale și 5 focare în exploatații comerciale de tip A, fiind afectate 53.542 de porcine (animale afectate din focarele active). În perioada 06-08 august au fost înregistrate 97 de focare noi de PPA, din care cele mai multe (6) în Buzău, iar ulterior au fost identificate și alte focare active PPA, în mai multe județe.

Cele mai multe focare de PPA sunt, la ora actuală, în județul Teleorman (120), urmat de Ialomița (98), Bihor (22), Arad și Buzău (câte 16), Cluj și Sălaj (câte 15).

De la prima semnalare a prezenței virusului PPA în România, pe data de 31 iulie 2017 și până în prezent, au fost diagnosticate 5.832 de cazuri la mistreți, în 41 de județe, iar în perioada 2019 și până în prezent au fost confirmate 3.675 de focare active și au fost stinse 3.274 de focare de pestă porcină africană, se arată pe pagina oficială a site-ului ANSVSA. Ultimul focar a fost declarat la Buzău, chiar astăzi, la o exploatație comercială din Glodeanu Siliștea, unde s-a dispus uciderea suinelor și măsuri de protecţie şi de supraveghere a focarului pe o rază de 3 km.

 

La prima rectificare bugetară din acest an, Ministerul Sănătăţii primeşte cea mai mare sumă, respectiv 3.721,3 milioane lei, cu 200 de milioane de lei mai mult decât era prevăzut în varianta inițială. Din suma alocată MS, 1.910,0 milioane lei este pentru achiziţia de vaccinuri anti COVID-19 (500 milioane lei), implementarea măsurilor de stimulare a vaccinării anti COVID-19 (50 milioane lei), medicamente, derularea programelor naţionale de sănătate, cheltuieli de personal şi 1.811,3 milioane lei transferuri pentru echilibrarea bugetului Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate.

De asemenea, se propune suplimentarea cu 425,0 milioane lei a cheltuielilor din venituri proprii ale Ministerului Sănătăţii pentru finanţarea activităţilor privind aprobarea substanţelor active ale produselor biocide şi autorizarea produselor biocide concomitent cu majorarea veniturilor proprii care se constituie din tarifele încasate.

Structura care pierde cea mai mare sumă de bani este Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale, care înregistrează o rectificare negativă de 2.781,2 milioane lei, per sold.

Premierul Florin Cîţu a declarat sâmbătă că proiectul de rectificare bugetară – care a stârnit nemulțumirea unor miniștri – nu va fi aprobat de Guvern dacă acesta nu va fi susţinut de coaliţie, menționând că nu va fi depăşit deficitul asumat, de 7,3%.

Potrivit MFP, veniturile bugetului general consolidat se majorează, pe sold, cu suma de 15.523,2 milioane lei, cheltuielile bugetului general consolidat se majorează, pe sold, cu suma de 18.747,6 milioane lei, iar deficitul bugetului general consolidat în termeni cash se majorează cu suma de 3.224,5 milioane lei.

 


Adaugati un comentariu


 

*