Programul de vaccinare Drive-thru a fost prelungit la Buzău

17 august 2021 | 0 comentarii |

Valul al patrulea al pandemiei devine din ce în ce mai prezent, varianta Delta a coronavirusului, mult mai contagioasă decât precedentele se răspândește cu rapiditate, spitalele sunt din ce în ce mai solicitate de pacienții afectați de SARS-Cov-2, iar vaccinarea bate pasul pe loc. În încercarea disperată de a determina populația să se vacineze, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare împotriva COVID-19, dr. Valeriu Gheorghiță, a prezenta, astăzi, în cadrul conferinței săptămânale privind evoluția pandemiei și vaccinării, primul studiu românesc privind eficiența vaccinului efectuat în România. Potrivit studiului, persoanele vaccinate împotriva COVID-19 au risc de deces de 14 ori mai mic decât cele nevaccinate, riscul de internare și spitalizare în ATI este de 12 ori mai mic, iar riscul de infectare de 10 ori mai redus.

În încercarea disperată de a crește rata vaccinării, autoritățile buzoiene au decis ca programul de vaccinare al Centrului de Vaccinare Drive-Thru din zona Kaufland Sud a municipiului Buzău să fie prelungit, începând din 16 august, de luni până vineri între orele 14:00 și 20:00 (program anterior, 14:00-18:00), iar sâmăta și duminica, între 10:00 și 20:00.

Decizia a fost luată în urma evaluării eficienței centrelor de vaccinare și ca urmare a adresabilității crescute, la solicitarea Instituției Prefectului.

 

La acest centru Drive-thru, vaccinarea se poate realiza atât cu serul Pfizer-BioNTech (care se administrează în două doze), cât și cu cel produs de Johnson&Johnson (care se administrează într-o singură doză).

Luni, 16 august, în întreg județul Buzău, s-au efectuat 119 vaccinări, 62 de persoane fiind vaccinate cu serul de la Pfizer, iar celelalte 57 optând pentru vaccinul Jansen, de la Johnson&Johnson. Cele mai multe vaccinări s-au făcut în centrul de vaccinare Drive-thru din Kaufland Sud, unde au fost administrate 17 vaccinuri Pfizer și 18 vaccinuri Jansen.

De la debutul vaccinării anti-COVID și până acum, în județul Buzău s-au administrat 157.715 de doze de vaccin, din care 84.122 – prima doză, iar 73.593 – doza a doua. Cele mai multe persoane s-au vaccinat cu Pfizer – 128.351 doze, iar de la AstraZeneca s-au utilizat 14.376 doze, de la Jonson&Johnson  – 7.678 doze și de la Moderna – 7310 doze.

În ultimele 24 de ore, potrivit datelor Direcției de Sănătate Publică Buzău, s-a înregistrat un nou caz de infectare cu noul coronavirus (COVID-19), al unei paciente în vârstă de 79 de ani, testată cu test rapid antigen de către SAJ Buzău. Pacienta, din Rm. Sărat, a solicitat ambulanța în vederea efectuării unor investigații medicale. A fost testată și confirmată pozitiv. Este asimptomatică, nu este vaccinată și nu cunoaște sursa infectării. Se află în izolare la domiciliu, sub monitorizarea medicului de familie.

Mai îngrijorător este însă faptul că rata de infectare a crescut în două zile de la 0,3 la 0,5 la mia de locuitori, iar la Terapie Intensivă se află, deja, 3 pacienți infectați cu SARS-CoV-2, în stare gravă.

 

Potrivit datelor studiului prezentat de medicul Valeriu Gheorghiță, realizat în perioada 1 februarie – 31 mai, eficienţa schemei complete de vaccinare la peste 14 zile, în prevenirea deceselor, este peste 93%, ceea ce înseamnă o reducere a riscului de deces de aproximativ 14 ori, la persoanele care au fost vaccinate cu schemă completă.

Pentru persoanele vaccinate ne-am uitat la patru intervale de timp, primele două săptămâni de la doza 1, în care ştim că pacientul nu are protecţie completă oferită de vaccinare şi alte trei intervale, de la ziua 14 după doza 1, până la administrarea dozei 2, ulterior primele două săptămâni de la doza 2, când ştim că apare o creştere a răspunsului imun, o creştere a anticorpilor, şi ultimul interval, la mai mult de două săptămâni de la completarea schemei de vaccinare”, a arătat  Valeriu Gheorghiţă.

În ceea ce priveşte eficienţa pentru prevenirea infecţiei, la persoanele vaccinate cu schemă completă, la mai mult de 14 zile de la doza 2, aceasta este de 90,2%, aceast însemnând că  „o persoană vaccinată complet este de 10 ori mai protejată împotriva infecţiei decât persoanele nevaccinate”, a explicat Gheorghiţă.

Referitor la eficienţa împotriva spitalizării în urma infecţiei cu SARS-CoV-2, protecţia oferită de prima doză de vaccin, la mai mult de 14 zile de la prima administrare, este de 67% în prevenirea spitalizărilor, eficienţă care creşte la peste 92% în cazul schemei complete de vaccinare, după un interval de 14 zile, ceea ce înseamnă „tot un risc de 12 ori mai redus de a face o formă gravă în urma infecţiei cu SARS-CoV2 faţă de persoanele nevaccinate”, a explicat oficialul.

 


Adaugati un comentariu


 

*