Economista Eliza Oncel de la CJAS Prahova, propulsată director general interimar la Buzău

17 august 2021 | 1 comentariu |

Printr-o decizie a președintelui Casei Naționale de Asigurări de Sănătate acesta va ocupa, de mâine, cea mai importantă funcție în CJAS Buzău, după ce detașarea finanțistului Valentin Orșa a ajuns la scadență și se întoarce pe postul de la Finanțe, ocupat anterior.

 

Casa Județeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Buzău are, de miercuri, 18 august, un nou director general executiv. Eliza Oncel, de la CJAS Prahova, a fost numită printr-o decizie a președintelui Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Adrian Gheorghe, tot cu delegație, așa cum se întâmplă la Buzău de ani buni, să ocupe cea mai importantă funcție a „băncii sistemului medical” buzoian.

Făcând abstracție de apartenența politică, pe care nu și-a declarat-o, noua directoare generală interimară a CJAS Buzău este clar susținută de USR-PLUS, partid care l-a adus și pe președintele CNAS în funcție și din care face parte și ministra Sănătății. În plus, deputatul USR de Buzău Emanuel Ungureanu pare să fi avut un cuvânt de spus, fiind extrem de critic referitor la activitatea din CJAS Buzău.

Trecând peste toate acestea, Eliza Oncel este consilier superior la CJAS Prahova și are experiență în domeniu, ocupând pentru o perioadă chiar funcția director finaciar-contabil. A fost propulsată ca director general la CJAS Buzău odată cu încetarea delegației finanțistului Valentin Orșa, care dorește să-și reia activitatea de la Administrația Finanțelor Publice a Județului Buzău, de unde a fost detașat în noiembrie 2020.

 

Detașarea Elizei Oncel în cea mai importantă funcție de la CJAS Buzău vine ca o soluție de „avarie” a conducerii CNAS, după un control desfășurat la Buzău și în condițiile în care la cele trei runde de concurs organizate pentru ocuparea acestui post, niciunul dintre candidați nu a reușit să obțină punctaj de promovare, iar Valentin Orșa nici măcar nu a dorit să se înscrie.

Tot în ultima perioadă, la Buzău a izbucnit scandalul în urma căruia a fost suspendat contractul medicului de familie Maria Ușurelu de la Merei, iar astfel, 4000 de oameni au rămas fără medic de familie. În soluționarea acestui scandal s-a implicat și deputatul USR de Buzău Emanuel Ungureanu, iar CNAS a trimis la Buzău un control, care deși a fost finalizat în urmă cu mai bine de o săptămână, nu se știe la ce concluzii s-a ajuns, pentru că nu a fost redactat raportul final.

Conducerea centrală vrea să liniștească însă „spiritele” care au perturbat în ultimul timp activitatea instituției buzoiene, referitor la activitatea căreia au fost firmulate plângeri și reclamații numeroase în ultimii ani, atât din interior cât mai ales din exterior, în urma cărora au fost declanșate chiar cercetări penale, prin detașarea unui director general dintr-o instituție similară din alt județ.

 

Rămâne de văzut dacă aducerea unei persoane din afara instituției și chiar din afara județului la conducere va reuși să reinstaleze calmul în CJAS Buzău, chiar dacă se presupune că aceasta nu are interese legate de angajații sau furnizorii serivicilor de sănătate decontate de CJAS Buzău, în contextul în care întregul sistem de sănătate este sub presiune din cauza celui de-al patrulea val al pandemiei, care deja se face simțit și în România.

Venirea noului director general la CJAS Buzău are loc totuși într-un moment de acalmie, pentru că fondurile imense în jurul cărora se învârt, de fapt, interesele furniorilor de servicii medicale, au cam fost tranșate odată cu încheierea contractelor pe anul în curs. Ar  putea urma o perioadă de presiune la venirea fondurilor provenite din rectificarea bugetară, dar este posibil ca nici aici să nu fie mari probleme, având în vedere că, în general, mărimea aceastora este proporțională cu insistența și capacitatea de convingere pe care o are la „centru” conducerea casei județene, iar în acest caz, chuar dacă Eliza Oncel are cele mai bune intenții, venirea sa este destul de târzie pentru a mai putea influența în vreun fel „felia de tort” destinată Buzăului.

 


Categorii: Actual, C.A.S., Jobs, Stiri

Comentarii (1)

  1. Ioana Codin spune:

    Oare nici-un medic din Buzau nu este in stare sa ocupe aceasta functie??? Eu nu cred! Pana nu se vor ocupa functiile pe criterii de performanta (nu politice), sistemul sanitar ramane oaia neagra a societatii! Pacat ca subestimam medicii din Buzau care sunt f.f.buni!
    In legatura cu d-na dr. Usurelu! O cunosc f.bine, este un medic deosebit, o f.buna profesionista si un mare OM!

Adaugati un comentariu


 

*