Antibiotice Iași a inaugurat un parc, în luna în care aniversează 65 de ani

2 decembrie 2020 | 0 comentarii |

Parcul  are o suprafață de 25.000 de metri pătrați și este o continuare a inițiativei lansate în 1955 de primii angajați ai fabricii de medicamente.

 

Compania farmaceutică Antibiotice din Iași va împlini luna aceasta 65 de ani de la înființare,  prilej cu care a dorit să marcheze această aniversare printr-un cadou făcut angajaților și comunității.  Este vorba de un parc nou, întins pe o suprafață de 25.000 de metri pătrați, amenajat în spațiul împădurit din zona exterioară a fabricii de medicamente. Parcul a fost inaugurat ieri, pentru a marca astfel și Ziua Națională, Ioan Nani, directorul companiei farmaceutice precizând că inițiativa reprezintă și un arc peste timp. Acesta a explicat că ideea de bază a aparținut primilor angajați ai fabricii, care au plantat în 1955 o perdea forestieră, pentru a asigura protecție față de șoseaua care trece prin apropiere.

Cu timpul, aceşti arbori au crescut, şi odată cu ei s-a ridicat şi fabrica de medicamente în care lucrează astăzi 1.400 de angajaţi. Încă de atunci, destinul acestei companii a inclus responsabilitatea faţă de semeni şi faţă de comunitate. Parcul pe care îl inaugurăm în aceste vremuri dificile de pandemie, la aniversarea a 65 de ani, este o mărturie în acest sens, fiind un proiect de responsabilitate socială sub şi un arc peste timp ce leagă originile companiei de prezent şi viitor”, a declarat directoriul companiei farmaceutice ieșene.

 

Ioan Nani

Lucrările de amenajare a Parcului Prieteniei a+ au fort demarate în luna martie și au constat în montarea de instalaţii de irigaţii, amenajarea de spaţii verzi, plantare de pomi şi arbuşti, realizarea de alei pietonale, montarea de instalaţii de iluminat stradal şi mobilier stradal. Acesta este alcătuit din trei zone distincte constând într-un  spaţiu recreativ şi de odihnă, un loc de joacă pentru copii şi un teren de sport. Ioan Nani a precizat că parcul este destinat în egală măsură angajaților companiei dar și întregii comunități.

Totodată, cu ocazia lucrărilor de amenajare a parcului, a fost reabilitat și complexul statuar din piațeta aflată la intrarea în fabrica de medicamente.  Este vorba de o fântână alcătuită dintr-un bazin, din mijlocul căruia se înalţă un piedestal, pe care a fost montată statuia unei femei, purtând un costum popular și având alături un copil.

 

Statuia se află în zonă încă de la inaugurarea fabricii, însă, cu timpul, numele autorului a fost uitat. Acesta a fost identificat recent în persoana sculptorului Constantin Baraschi, unul din cei mai importanţi artiști români din branșă, în perioada interbelică. Numele acestuia figurează într-un ghid al monumentelor ieșene din 1969, iar monumentul a fost reabilitat din fondurile proprii ale companiei farmaceutice, cu implicarea specialiștilor de la Complexului Naţional Muzeal Moldova Iaşi.

Inițiativa a fost lăudată și de Bobi Apăvăloaei, cercetător ştiinţific la Academia Română, care a declarat că „pe lângă medicamente de înaltă calitate, a căror eficienţă este unanim recunoscută, compania a restaurat monumentul de for public, operă a sculptorului Constantin Baraschi, din resurse proprii, după toate rigorile ştiinţifice, apelând la profesionalismul specialiştilor din cadrul Complexului Naţional Muzeal Moldova Iaşi, Centrul de Restaurare şi Conservare – Restaurare a Patrimoniului Cultural. Efortul companiei este demn de toată lauda şi aprecierea noastră, deoarece restaurarea s-a realizat în condiţii dificile de criză sanitară, demonstrând astfel că actul de cultură este posibil indiferent de asprimea vremurilor”.


Adaugati un comentariu


 

*