Apel la reconsolidarea relației de încredere dintre medic și pacient

7 ianuarie 2020 | 0 comentarii |

Președintele Colegiului Medicilor din Municipiul Bucureşti (CMMB) a început acest demers, cerând scuze public pentru situaţiile în care anumiţi medici au greşit sau nu au avut un comportament adecvat.

 

În calitate de președinte al organizației teritoriale a Colegiului Medicilor cu cei mai mulți membri înscriși, prof. dr. Cătălina Poiană a făcut, la început de an, un apel la reconciliere către colegii săi, dar și către pacienți, propunându-le acestora ca 2020 să fie „anul de reconstrucţie al relaţiei de încredere dintre medic şi pacient, în sistemul de sănătate românesc”.

Într-un mesaj dat publicității, aceasta spune că într-un sistem medical, relația dintre medic și pacient trebuie să se bazeze pe respect reciproc, iar medicul trebuie să reprezinte „un reper de încredere, onestitate şi corectitudine”.

Dr. Cătălina Poiană spune că sistemul medical românesc nu duce lipsă de medici dedicați profesiei, chiar dacă din păcate, imaginea întregului corp medical și a sistemului de Sănătate a avut serios de suferit în urma unor cazuri în care medicii au greșit din punct de vedere profesional sau au dat dovadă de un comportament neadecvat în relația cu pacienții. Prin urmare, încrederea pacienților a slăbit, iar președintele CMMB spune că acest început de an este momentul în care se poate începe reconsolidarea relației de încredere dintre medici și pacienți.

 

Dr. Catalina Poiana

Ca un prim pas în această direcție, dr. Cătălina Poiană a prezentat scuze public pentru greșelile unora dintre colegi, spunând ca astfel de situații nu trebuie generalizate. „Îmi pare rău şi, în calitate de președinte al CMMB, îmi prezint scuze faţă de pacienţi şi opinia publică, în general, pentru situaţiile în care anumiţi medici au greşit sau nu au avut un comportament adecvat. Cu transparenţă şi responsabilitate putem să schimbăm anumite lucruri care nu merg astăzi bine. Nu trebuie, însă, să generalizăm această situaţie. Avem medici profesionişti, dedicaţi profesiei medicale, medici corecţi şi responsabili”, a declarat aceasta.

Președintele CMMB a mai menționat că România are nevoie de medici, iar aceștia au nevoie de încrederea pacienților și a întregii societăți, precizând însă că este nevoie și de asigurarea dotărilor și a infrastructurii necesare pentru a asigura un act medical de calitate.

 

Mesajul dr. Cătălina Poiană se adresează și tinerilor medici, în condițiile în care, în 2019, România a avut cel mai mare număr de tineri care au intrat în Rezidențiat, și care își vor începe activitatea profesională anul acesta, în cel mai scurt timp. Aceasta și-a exprimat speranța că cei mai mulți dintre tinerii medici vor alege să rămână în țară sau se vor întoarce după finalizarea stagiilor de pregătire în străinătate.

România are nevoie de medici bine pregătiţi. Mesajul meu se îndreaptă şi către tinerii medici. În 2019, am avut cel mai mare număr de tineri care au intrat în examenul de rezidenţiat – am fost acolo în timpul examenului, i-am văzut – şi sper ca această importantă resursă umană să aleagă să rămână în ţară sau să se întoarcă aici după stagii de perfecţionare în străinătate, iar sistemul de sănătate să le ofere condiţii de lucru moderne şi un mediu de lucru profesionist”, a subliniat președintele CMMB, în încheierea mesajului său.

 


Adaugati un comentariu


 

*