Asociația Română de Educație în Diabet lansează o nouă ediție a ghidului „Controlează-ți diabetul”

11 noiembrie 2022 | 0 comentarii |

Cea de-a patra ediție a acestui ghid este structurată pe 23 de capitole ce oferă informații relevante cu privire la fiecare aspect al diabetului, începând de la descrierea și mecanismele acestei afecțiuni, până la îngrijirea și tratarea complicațiilor pe care le poate cauza.

 

În România sunt aproximativ 1,5 milioane de persoane care suferă de diabet zaharat de tip 2, iar peste 2 milioane de români au pre-diabet. Doar puțin peste 900.000 urmează un tratament, ceea ce înseamnă că majoritatea fie nu ştiu că suferă de această afecţiune, fie nu îşi administrează tratamentul, conform datelor Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice (SRDNBM).

În Europa trăiesc aproximativ 60 de milioane de persoane cu diabet, în timp ce la nivel global se estimează că sunt 537 de milioane de adulți care trăiesc cu diabet zaharat, iar 541 de milioane de adulți au un risc crescut pentru dezvoltarea diabetului de tip 2. În același timp, mai mult de 1,2 milioane de copii și adolescenți (0-19 ani) au diabet de tip 1. În peste 70% din cazuri, persoanele diabetice au peste 60 de ani, iar cea mai mare pondere se întâlnește la femei – cu aproximativ 17% mai multe cazuri decât la bărbați.

 

Diabetul zaharat este a șaptea cauză de mortalitate și una dintre cauzele importante ale unor complicații severe precum infarctul, accidentul vascular cerebral, insuficiența renală, pierderea vederii sau amputații, potrivit celor mai recente date publicate de Organizația Mondială a Sănătății.

În 50% din cazuri, diabetul zaharat poate rămâne nediagnosticat, asfel că numărul persoanelor care au diabet ar putea fi mult mai mare decât se estimează, întrucât boala fiind subdiagnosticată, rămâne netratată și duce la complicații. În anul 2021, diabetul și complicațiile acestuia au cauzat 6,7 milioane de decese în lume.

Creșterea prevalenței cu 16% din 2019 până în 2021 determină specialiștii să preconizeze că numărul acestora va crește la 643 de milioane până în 2030 și la 783 de milioane până în 2045, dacă nu se vor lua măsuri pentru diminuarea factorilor de risc.

Cei mai mulți adulți diabetici (3 din 4) trăiesc în țări slab și mediu dezvoltate, iar la mai bine de o sută de ani de la descoperirea insulinei, accesul la acest tratament şi la materialele şi tehnologiile asociate rămâne însă inaccesibil pentru mulţi oameni, atrage atenţia IDF-Europe, ce reuneşte peste 230 de asociaţii naţionale de diabet din 170 de ţări şi teritorii.

 

În contextul Zilei Internașionale a Diabetului, care se celebrează pe 14 noiembrie, Asociația Română de Educație în Diabet (ARED) lansează cea de-a patra ediție a ghidului Controlează-ți diabetul”. Ediția actuală este actualizată cu date noi, apărute pe parcursul anilor scurși de la lansarea ultimei ediții, oferind pacienților, astfel, informații de ultimă oră. „Publicația este destinată publicului larg, iar informațiile aflate în cuprinsul noului ghid sunt ușor de înțeles, cu termeni medicali explicați amănunțit”, care oferă persoanelor cu diabet infomații utile pentru a-și cunoaște și a ști cum să își gestioneze afecțiunea. Persoana cu diabet trebuie să fie parte integrantă a echipei care se ocupă de îngrijirea afecțiunii, pe lângă medicul diabetolog, asistentul medical specializat în diabet, nutriționist, psiholog etc”, susțin specialiștii ARED.

Ghidul este realizat de prof. univ. dr. Cornelia Bala, președinte ARED, asistent principal Anca Minea, președinte de onoare ARED și prof. univ. dr. Maria Moța, fost președinte al Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice și fost președinte ARED, alături de un colectiv de medici și asistenți medicali specializați în îngrijirea și tratarea persoanelor cu diabet și reprezintă „o sursă credibilă de informare, ușor de citit și înțeles de către persoanele care suferă de diabet zaharat, pentru a încuraja autocontrolul și respectarea informațiilor medicale”, precizează ARED.

 

Publicarea unui astfel de ghid este importantă atât pentru persoanele cu diabet cât și persoanele cu predispoziție la diabet, având în vedere că 1 din 10 români suferă de diabet zaharat, iar 3 din 10 români au prediabet, dar și pentru familiile acestora și aparținători.

Diabetul zaharat este o afecțiune cu implicații importante atât la nivelul persoanei cu diabet și a familiei sale, cât și la nivelul societății. Asociaţia Română de Educație în Diabet a fost înființată din necesitatea educării și formării continue a personalului implicat în echipa multidisciplinară de îngrijire a persoanelor cu diabet, de la asistente medicale, chiropodiști, psihologi, până la medici specialiști sau medici cu competenţă în diabet, nutriție și boli metabolice. Asociația dezvoltă și implementează permanent programe de educare a celor care îngrijesc persoana cu această afecțiune, promovează rolul educatorilor în diabet din România, creând punți de colaborare cu medicii din toată țara, cu autoritățile dar și cu asociațiile de pacienți. Un punct important pe agenda asociației este informarea publicului larg asupra acestei patologii, întreaga activitate a membrilor asociației fiind centrată pe nevoile persoanei cu diabet, iar obiectivul central al asociației este oferirea de standarde acceptabile şi echitabile de îngrijire a persoanelor cu diabet din toată ţara”, declară prof. univ. dr. Cornelia Bala, președintele ARED.

ARED recomandă acest ghid tuturor pacienților care suferă de diabet și doresc să înțeleagă mai bine cum trebuie să se îngrijească – de la tratamentele propriu-zise, atât pentru evitarea complicațiilor dar și pentru tratarea acestora, până la elemente de rutină zilnică, precum anumite aspecte ale igienei sau ale exercițiului fizic.

 

 

 


Adaugati un comentariu


 

*