Au fost publicate normele pentru protecția turiștilor care vor merge pe Litoral în acest sezon

În acest sens, operatorilor economici și administratorilor plajelor le revin o serie de obligații, iar autoritățile vor efectua controale pentru a verifica modul de respectare a acestora.

 

Ministerul Sănătății, Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului şi Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor au publicat un ordin comun ce conține un set de 22 de măsuri ce vizează protecția turiștilor care vor ajunge în acest sezon pe Litoral. Măsurile au fost concepute ținând cont de contextul epidemiologic, urmărindu-se în primul rând evitarea răspândirii infectărilor cu noul coronavirus. De punerea în practică a acestor măsuri se vor ocupa în mod special operatorii economici și administratorii plajelor, dar și reprezentanții administrațiilor locale din stațiunile de pe Litoral.

Astfel, aceștia trebuie să amplaseze la loc vizibil regulamentele de acces şi de comportament pe plajă şi să asigure măsuri pentru respectarea unei distanţe de doi metri între şezlongurile care sunt utilizate de persoane din familii diferite. Totodată, aceștia trebuie să asigure accesul pe plajă în limitele de capacitate adoptate, cu menţinerea distanţei fizice, descurajarea aglomerării şi limitarea adunărilor mari. Dacă limitele de capacitate stabilite sunt depăşite şi distanţa fizică nu poate fi menţinută, administratorii plajelor trebuie să adopte măsuri pentru restricţionarea accesului la plajă. Ordinul mai prevede stabilirea de culoare unidirecţionale, separate, de intrare şi de ieşire, colaborare cu forţele de ordine pentru redirecţionarea sau devierea vehiculelor și persoanelor, dacă este atinsă capacitatea maximă stabilită, precum și limitarea numărului de angajaţi care interacţionează cu turiştii.

 

ˆ

Și accesul către vestiare, toalete și alte zona adiacente plajelor se va face respectându-se regulile de distanțare fizică. Permanent, trebuie să se menţină o distanţă de cel puţin doi metri între persoane, inclusiv angajaţi, în orice moment, excepție făcând membrii aceleiași familii. Și salvamarii împreună cu celelalte persoane care prestează servicii pe plaje trebuie să respecte distanța de siguranță, iar la punctele de plată se vor instala bariere fizice între spațiul destinat angajaților și cel pentru public.

De asemenea, măsurile prevăd ca servirea clienţilor să se facă de personalul care îşi desfăşoară activitatea pe plaja concesionată, fără deplasarea clienţilor în punctele de servire şi evitarea, pe cât posibil, a servirii de produse neambalate. În cazul plajelor neconcesionate, administraţia publică locală va răspunde de menţinerea regulilor de distanţare fizică şi evitarea formării de aglomerări.

Șezlongurile și celelalte echipamente de pe plajă trebuie folosite individual, fără să fie partajate între persoane care nu sunt membri ai aceleiași familii.

 

Înainte şi după fiecare utilizare echipamentele de plajă vor fi curăţate şi dezinfectate cu produse biocide avizate, iar  toaletele de pe plajă trebuie asigurate cu consumabile adecvate pentru respectarea igienei. Activitățile sportive sau de agrement nu se vor putea desfășura decât în spații amenajate în acest scop, cu limitarea numărului de participanți care nu fac parte din aceeași familie.

Administratorii plajelor trebuie să se asigure că normele de distanţare fizică sunt aplicate în mod eficient şi că se evită, pe cât posibil, interacţiunea fizică cu şi între clienţi. Totodată aceștia trebuie să pună la dispoziția turiștilor produse pentru dezinfectarea mâinilor.

Ordinul prevede și reinstruirea sub semnătură a personalului care îşi desfăşoară activitatea în unitățile de pe litoral, cu privire la regulile generale de igienă ce trebuie respectate la nivelul unităţilor, inclusiv asupra măsurilor suplimentare în ceea ce priveşte prevenirea răspândirii coronavirusului. La intrarea în unitate se va face un triaj observaţional al angajaţilor, se va asigura supravegherea stării de sănătate a lucrătorilor prin încheierea de către medicul de medicina muncii a fişelor de aptitudini pentru personalul care îşi desfăşoară activitatea în unitate.

Pr tot parcursul sezonului estival, echipele de control de la cele trei ministere vor verifica modul  în care operatorii economici și administratorii plajelor respectă aceste norme.

 


Adaugati un comentariu


 

*