Autoritățile buzoiene, ținute în „priză” de gripa porcină africană

21 august 2018 | 0 comentarii |

Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență a reactualizat planul de măsuri pentru prevenirea apariției focarelor pe teritoriul județului, chiar dacă până acum virusul nu a fost confirmat.

 

Pesta porcină africană (PPA) se întinde ca pata de ulei. Tot mai multe focare sunt confirmate în județele în care au fost deja sacrificate zeci de mii de animale, atât în ferme cât și în gospodăriile individuale, dar și în alte județe.

Potrivit Autorității Naționale Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), numărul focarelor confirmate în România, până pe 10 august, a ajuns la 645 la porcii domestici, răspândite în 9 judeţe. Alte două focare au fost confirmate în 15 august în județul Călărași, altul a fost confirmat duminică în Ilfov, iar unul în această dimineața, în județul Brăila (în acest județ au fost declarate nu mai puțin de 30 de focare). Acestora li se adaugă 30 cazuri de PPA în mediul silvatic, la porci mistreţi.

Având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia PPA, autoritățile sanitar-veterinare reamintesc populației că orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar sau DSVSA judeţeană, iar animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, proprietarii urmând a fi despăgubiţi de către stat, în condiţiile prevăzute de lege.

Buzăul aflându-se la limita cu județele Brăila și Ialomița, în care au fost confirmate mai multe focare de PPA, autoritățile încearcă să țină la distanță contaminarea, prin intensificarea măsurilor de supraveghere, prevenție și control.

 

Centrul Local Buzău de Combatere a Bolilor s-a întrunit luni, 20 august, pentru a discuta pe marginea Planului de măsuri pentru prevenirea apariției unor focare de pestă porcină africană pe teritoriul județului, plan care a fost aprobat în ședință extraordinară a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență. Potrivit prefectului Carmen Ichim, planul de măsuri „cuprinde atribuțiile ce le revin tuturor factorilor implicați în prevenirea infectării cu PPA a suinelor din exploatațiile comerciale și din gospodăriile particulare, iar autoritățile atrag atenția asupra faptului că unul dintre cele mai importante roluri revine cetățenilor și agenților economici care trebuie să respecte interdicțiile privind transportul animalelor dinspre zonele unde se semnalează cazuri de pestă porcină africană și comercializarea acestora, până la eradicarea focarelor semnalate în județele învecinate cu Buzăul. Tot ca o măsură necesară pentru a se evita apariția unor focare și pe teritoriul județului nostru, vor fi menținute filtrele formate din agenți de poliție și medici veterinari pe rutele de tranzit dintre Buzău și județele Brăila și Ialomița, iar în cazul oricăror transporturi de porci vii sau de produse și subproduse provenite din sacrificarea suinelor, pentru care nu vor fi prezentate documente de proveniență, se va proceda la eutanasierea și incinerarea, respectiv confiscarea și distrugerea acestora”.

 

În cadrul ședinței Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, directorul adjunct al DSVSA Buzău, medicul veterinar Ciprian Botezatu a explicat că „până acum nu am avut nicio confirmare a virusului pestei porcine africane la cadavrele de animale provenite din gospodării individuale sau din mediul silvatic, dar avem sub supraveghere o fermă al cărei administrator deține o exploatație comercială de porci în Brăila, unde a fost confirmată boala și au fost sacrificate animalele. La ultimul control, ferma acestuia din județul Buzău îndeplinea toate condițiile de biosecuritate, dar vom face un recontrol, pentru a ne asigura că nu există niciun risc”, menționând că se încearcă, prin metode nespecifice, să se țină virusul la distanță.

Toți primarii din județ au fost instruiți cu privire la riscurile apariției unor focare și la obligațiile pe care le au în comunitățile locale pentru a preveni astfel de evenimente, aceștia având un rol important în ceea ce privește gestionarea eficientă a mișcărilor de animale, mai ales la nivelul stânilor. „În plus, avem în vedere că în curând se vor întoarce în comunitățile locale buzoienii care în primăvară au plecat la munci agricole în Insula Mare a Brăilei (Brăila fiind un județ în care au fost confirmate mai multe focare de PPA), iar de acolo vor aduce cu ei cereale, animale, diverse ustensile și îmbrăcămintea pe care au purtat-o și care ar putea fi vectori de transmitere a virusului. De aceea este necesar un plan de măsuri preventiv, pentru a putea să intervenim operativ”, a mai spus dr. Botezatu.

 

Medicul veterinar Ciprian Botezatu a reamintit faptul căvorbim de o boală virală a porcinelor domestice şi sălbatice cu evoluţie rapidă şi mortalitate de până la 100%” a animalelor care se îmbolnăvesc.  Pentru această boală nu există vaccin sau tratament, iar distanța față de focarele confirmate și măsurile preventive luate nu asigură protecție totală. De aceea este necesar ca populația și crescătorii de aimale să înțeleagă și mai ales să respecte măsurile de prevenție, pentru că infecţia poate fi contractată prin intermediul resturilor alimentare din gospodărie, prin hainele purtate de o persoană intrată în focar etc.

Pesta porcină africană nu afectează oamenii şi nu se transmite la aceștia, însă există un impact major la nivel social şi economic. În produsele din carne de porc virusul rezistă 3-6 luni dacă nu există o prelucrarea termică adecvată şi chiar ani de zile în carnea congelată.

Agenții economici și persoanele fizice care nu anunţă la timp sau care încearcă să ascundă faptul că le-au murit porci în fermă sau în gospodărie pierd despăgubirile acordate de stat si riscă amenzi de până la 5.000 lei.

 


Adaugati un comentariu


 

*