Avalanșă de viroze respiratorii la SJU Buzău. Recomandările medicului pediatru Gina Anica
Zilnic, la UPU Pediatrie a Spitalului Județean de Urgenă Buzău ajung 50-60 de copii cu febră, tuse și alte probleme respiratorii. Medicii pediatri avertizează părinții că în două săptămâni s-ar putea atinge o explozie a îmbolnăvirilor și forme de manifestare mai grave.
Nu a debutat încă sezonul gripal, dar camerele de gardă ale spitalelor și cabinetele medicilor de familie sunt asaltate de părinți cu copii afectați de viroze şi chiar de penumonii. La Unitatea de Primiri Urgențe Pediatrie (UPU) de la Spitalul Județean Buzău ajung, zilnic, 50-60 de copii cu viroze respiratorii și chiar pneumonii. Din fericire, cele mai multe cazuri sunt răceli ușoare, care pot fi tratate acasă.
„Putem spune că ne-am întors la situația de dinainte de pandemie, sunt aceleași viroze care apar de obicei în acest anotimp, în special la copiii mici, dar din fericire, la monetul actual, marea majoritate sunt viroze ușoare. În acest moment nu avem prea mulți copii internați cu pneumonii și insuficiență respiratorie, secția de Pediatrie are un grad de ocupare al paturilor de 50%, dar săptămâna trecută au fost mai mulți”, spune dr. Gina Anica, medic primar pediatru, șefa Secției Pediatrie din cadrul Spitalului Județean de Urgență Buzău.
Referitor la cazurile de COVID-19 în rândul copiilor, medicul spune că mai sunt „doar câteva cazuri ușoare”, la copii de gimanziu și liceu, dar care nu pun probleme și este de așteptat să nu mai apară decât cazuri sporadice și fără complicații.
Medicii se așteaptă însă ca în săptămânile următoare să crească numărul de îmbolnăviri și să apară forme mai grave de boală. Îngrijoraţi de numărul tot mai mare al preşcolarilor şi copiilor din clasele primare care ajung la camerele de gardă, unii cu febră mare, tuse şi chiar cu insuficienţă respiratorie, medicii se așteaptă ca în următoarele 2-3 săptămâni să se atingă un vârf al îmbolnăvirilor și să se agraveze formele de manifestare ale acestora.
„Sunt mai multe cazuri de infecție respiratorie decât de obicei în această perioadă. Acestea apăreau de obicei mai târziu, toamna, dar anul acesta au apărut mai devreme. La ora actuală avem foarte multe prezentări la camera de gardă, iar cei mai mulți sunt copii de grădiniță și școlari din ciclul primar. Odată cu intrarea în colectivitate, la care se adaugă răcirea bruscă a vremii, dar și din cauza unei lipse de memorie imunologică a organismului – în perioada pandemiei copiii au stat mai mult în casă şi nu au avut tangenţe cu virusurile respiratorii cu care eram familiarizaţi în anii anteriori -, se înregistrează și o mai mare vulnerabilitate a organismului în fața virusurilor. În următoarele 2-3 săptămâni probabil se vor accentua și se vor agrava virozele”, este de părere medicul pediatru Gina Anica.
În cazul apariției unor simptome de vioză, medicul pediatru sfătuiește părinții, în primul rând, să izoleze copiii la domiciliu la primele semne de răceală, pentru a nu transmite infecția în colectivitate, dar și pentru a nu li se agrava boala. Recomandă însă precauție când vine vorba despre a medicamente, pentru că uneori, acestea fac mai mult rău decât bine, dacă nu sunt administrate la recomandarea unui medic și în conformitate indicațiile terapeutice ale acestuia.
„Foarte important este să nu dăm copiilor antibiotic la primele semne de răceală. Mergem pe antitermice și o bună hidratare, în caz de febră. Nu exgerăm nici cu siropurile de imunitate, nici cu toate antitermicele, pentru că nu facem decât să complicăm situația. Îi hidratăm, îi ținem acasă și le dăm să mănânce alimente ușoare, cât să nu îi doară burtica și, desigur, le urmărim starea generală. Dacă vedem că nu sunt semne de ameliorare, luăm legătura cu medicul de familie sau cu medicul pediatru, iar acesta ne va spune ce trebuie făcut în continuare”, a explicat dr. Gina Anica, subliniind că atât în cazul virozelor cât și al gripei, o persoană infectată rămâne contagioasă cel puțin 7 zile.
Pentru că se apropie sezonul gripal, medicul pediatru recomandă „ferm” vaccinarea, pentru că este cea mai eficientă metodă de a preveni îmbolnăvirea de gripă și mai ales complicațiile pe care le poate da aceasta.
„Eu cred că este un moment important să ne gândim la vaccinarea antigripală, pentru că, sigur, vom avea cazuri de gripă. Se anunță un sezon gripal mai sever, așa că ne așteptăm la multe cazuri de gripă, așa că indicația mea este să se administreze vaccinul antigripal. Există două forme de vaccin, cel oral și cel clasic, așa că părinții pot opta, după ce vorbesc cu medicii de familie sau cu un pediatru, pentru forma cea mai potrivită copilului lor. Important este să ne vaccinăm copiii, pentru că vaccinarea antigripală a copiilor și adolescenților este cea mai eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirilor și a complicațiilor prin gripă”, a mai spus medicul, subliniind că nu trebuie să uităm că sezonul gripal începe în luna octombrie și poate dura până prin luna mai, așa că este nevie de o perioadă lungă de protecție.
Vaccinul gripal se găsește deja în farmaciile din Buzău, iar populația care nu este eligibilă pentru vaccinarea gratuită prin Programul Național de Vaccinare al Ministerului Sănătății sau nu are încredere că vaccinul va ajunge la timp la medicii de familie, a început să-l cumpere. Vaccinul gripal costă în farmacii între 60 și 70 de lei.
„Avem, de câtva timp, în farmacii, Vaxigrip Tetra injectabil, pentru protecția împotriva gripei, iar solicitările sunt mai mari decât în alte sezoane, în această perioadă. Vin să cumpere acest vaccin în special părinții cu copii de grădiniță și de școală primară, dar și pacienți cu boli cronice, care se tem că vor avea acces prea târziu la vaccinul oferit gratuit de Ministerul Sănătății. În plus, oamenii par să fie mai bine informați, conștientizează faptul că după doi ani de restricții, din cauza pandemiei, organismul este mai slăbit din punct de vedere imunitar, iar riscurile de a se ajunge la complicații sunt mai mari. Populația știe deja că și gripa poate fi gravă, iar pe fondul unei imunități scăzute poate da complicații severe, uneori imposibil de tratat”, a explicat farmacista Oana Gheorghiu, reprezentat zonal al MaxiFarma.
Medicii de familie spun că din cabinetele lor lipsește și vaccinul împotriva pneumoniei, iar din această cauză se înregistrează și o creștere îngrijorătoare a numărului de pneumonii la copiii mici.
„Prevenar este un vaccin care se face de la 2 luni. Nu a fost deloc trei-patru luni, pe urmă a reapărut în cantități mai mici şi acum lipsește din nou. Este un vaccin este extrem de important, mai ales pentru copiii foarte mici, care se nasc prematur, pentru că previne pneumonia peumococică, care este printre principalele cauze de deces din lume”, a explicat medicul Sandra Alexiu.
Potrivit Institutului Național de Sănătate Publică, achiziţia vaccinului pneumococic se află în proces de desfășurare, întrucât s-a primit recent bugetul necesar.
În farmacii se găsește acest vaccin, dar costă în jur de 270 de lei și nu toți părinții dispun de acești bani, mai ales în contextul actual al crizei financiare.
Medicii avertizează însă că în lipsa vaccinului, prevenirea răspândirii virusului este dificilă, pentru că se transmite ușor, de la o persoană la alta.