Beneficiile alăptării la sân, valorizate prin artă, în Săptămâna Mondială a Alăptării

5 august 2022 | 0 comentarii |

Bebelușii alăptați la sân cresc mai sănătoși fizic și emoțional, iar mămicilor care alăptează li se reduce riscul de cancer la sân, cancer ovarian, diabet de tip 2 şi afecţiuni vasculare. Din păcate, România are una dintre cele mai mici rate de alăptare din Europa.

 

Săptămâna Mondială a Alimentației la Sân, celebrată în fiecare an în prima săptămână a lunii august, aduce în atenție un subiect pe cât de dezbătut și de benefic pentru mame și pentru bebeluși, pe atât de ignorat în practică, în România, care are una dintre cele mai mici rate de alăptare exclusivă la sân din Europa.

Medicii pediatri, moașele sau diferite ONG-uri subliniază beneficiile alăptării, amintind că laptele matern este alimentul ideal pentru sugari – este sigur, sănătos, hrănitor și mereu la dispoziția nou-născutului, servit la temperatura ideală și personalizat în funcție de nevoile lui, oferind în același timp hrană, sănătate și emoție, iar în același timp aduce beneficii multiple sănătății mamei.

Laptele matern furnizează toți nutrienții, vitaminele și mineralele de care un bebeluș are nevoie în primele 6 luni de viață când, dacă mama alăptează exclusiv, nu este necesară suplimentarea cu alte lichide sau alimente. În plus, protejează bebelușul prin anticorpii proveniți de la mamă și îl ferește de boli periculoase în primele luni de viață”, spun medicii neonatologi și pediatri.

Cu toate acestea, multe românce aleg să nu-și alimenteze la sân bebelușul, din neștiință și lipsă de consiliere sau de teama de a nu-și pierde locul de muncă.

 

Foto – SAMAS/Andi Vasilache

Un studiu realizat de Organizația Mondială a Sănătății arată că alăptarea reduce semnificativ numărul de decese cauzate de infecțiile respiratorii acute și diaree, precum și de alte boli infecțioase, bebelușii alăptați având de cel puțin 6 ori mai mari șanse de supraviețuire în primele luni de viață.

Alăptarea este nu doar cel mai bun mod de a hrăni un copil, ci și un prim drept al bebelușului venit pe lume și un prim și frumos cadou pe care mama îl face puiului de om căruia i-a dat viață și carne din viața și carnea ei. După 2 ani în care multe mame au fost private de normalitatea de a-și ține bebelușul la piept și a-I hrăni natural, din cauza pandemiei de Coronavirus și a restricțiilor medicale impuse de aceasta, mesajul WABA (World Alliance for Breastfeeding Action) de anul acesta ne amintește tuturor că, deși alăptarea este cel mai frumos și firesc mod de a hrăni un bebeluș, mamele au nevoie mai mult ca oricând de susținerea noastră, a tuturor – cadre medicale, parteneri, societate – pentru a le oferi copiilor lor acest drept natural, cu efecte protective pentru întreaga viață“, a declarat Ana Măiță, purtător de cuvânt al Asociației SAMAS și consilier pentru drepturile mamelor, cu ocazia inaugurării unei picturi murale realizată de artiștii Fâs Fâs Art, după o imagine de Eugen Alesiuc, la Spitalul Filantropia din Capitală.

 

Promovarea și susținerea alăptării au fost adevărate provocări în perioada pandemiei de COVID-19, care a limitat capacitatea sistemului de sănătate și a pus piedici mamelor care, în foarte multe cazuri, au fost despărțite de bebelușii lor, pe care nu i-au putut alăpta. De aceea, pentru anul 2022, profesioniști în domeniul sănătății, reprezentanți guvernamentali, ai presei sau ai societății civile și-au unit forțele pentru a face ca educația și sprijinul acordat mamelor și taților la început de drum să ajute la crearea unui mediu care să le susțină pe mame în decizia lor de a-și alăpta bebelușul.

Asociația SAMAS, încă de la înființare, în anul 2013, și-a asumat rolul de a educa și sprijini mamele, părinții în devenire și pe cei aflați la început de drum, prin formarea rețelei naționale de Educatori Perinatali SAMAS, care reunește peste 1400 de moașe, asistenți medicali și asistenți medicali comunitari. Aceștia oferă viitorilor părinți și părinților începători informații despre nutriția și îngrijirea corectă a bebelușilor. Comunitatea SAMAS este activă în peste 30 de orașe, iar prin activitatea educatorilor perinatali a contribuit la creșterea ratei de alăptare, de la 12,6%, în 2011, la 29,8% în 2016, dar cu toate acestea, România are una dintre cele mai mici rate de alăptare din Europa și se află departe de dezideratul Organizației Mondiale a Sănătății, de creștere a ratei de alăptare exclusivă în primele 6 luni la cel puțin 50%.

Foto – SAMAS/Andi Vasilache

Asociația SAMAS, împreună cu ASSMB și Spitalul Clinic de Obstetrică și Ginecologie Filantropia consideră că arta poate contribui eficient la încurajarea alăptării la sân a bebelușilor, de aceea au celebrat Săptămâna Mondială a Alăptării prin artă, susținând astfel mesajul Alianței Mondiale pentru acțiunea Alăptării (World Alliance for Breastfeeding Action – WABA) de anul acesta „Step up for breastfeeding: Educate and Support! (Faceți un pas pentru alăptare: educați și sprijiniți!).

Reprezentanți ai Asociației SAMAS, mămici, medici și asistenți medicali din Spitalul Clinic de Obstetrică Ginecologie Filantropia au fost prezenți la inaugurarea muralei pe tema alăptării, realizată la dimensiunea de 7m x 7m, pe un perete vizibil pentru toți cei care trec pragul Spitalului Clinic de Obstetrică și Ginecologie Filantropia, cea mai veche clinică de obstetrică și ginecologie din România, înființată în anul 1813.

Gravide, lăuze, tătici, bunici și cadre medicale se pot bucura de acum la vederea acestei manifestări de artă urbană, ce amintește tuturor că alăptarea este un act firesc, frumos și esențial, primul mare și irepetabil cadou de bunăstare pentru bebeluș și că mamele au nevoie de tot sprijinul nostru, al tuturor, pentru a le oferi nou-născuților lapte matern, cea mai solidă bază a unei sănătați optime pentru întreaga viață”, transmite Asociația SAMAS, inițiatoarea proiectului.

 

Conf. Univ. Dr. Anca Panaitescu, director medical al Spitalului Clinic de Obstetrică și Ginecologie Filantropia, și-a exprimat convingerea că „această pictură murală de artă urbană, realizată cu mult talent și dedicată tuturor mamelor și bebelușilor, va fi apreciată atât de pacientele, cât și de corpul medical și personalul din cadrul Spitalului Filantropia. Beneficiile pe care alăptarea la sân le aduce pentru sănătatea copilului, dar și a mamei, sunt bine cunoscute și documentate științific, și mă bucur să văd că mesajul pe care noi, ca medici, îl transmitem zilnic celor proaspăt devenite mame, este acum tradus și în limbajul universal al artei.

La rândul său, Oana Sivache, director general adjunct al ASSMB, a subliniat că „alăptarea la sân, ca și nașterea naturală, sunt cauze în care credem și pe care le-am promovat constant de-a lungul anilor. Pentru mine, ca mamă, acesta este și un demers personal, bazat pe convingerea că nașterea și modul în care copilul este îngrijit și hrănit în primii ani de viață au un rol esențial în creșterea și dezvoltarea sa armonioasă și sănătoasă. Pictura murală de artă urbană inaugurată astăzi, prima dedicată promovării hrănirii la sân a copiilor, este un mod inedit de a promova sănătatea, cu mijloacele artei. Sunt convinsă că munca artiștilor va fi apreciată și se va bucura de succesul binemeritat!, menționând că ASSMB și Spitalul Filantropia s-au alăturat cu entuziasm proiectului inițiat de Asociația SAMAS.

 

Dr George Diaconu

Medicii obstetricieni subliniază că nici avantajele pentru mamă nu sunt deloc de ignorat. Studiile efectuate în ultimele decenii au demonstrat că lactaţia şi alăptarea reduc riscul de cancer la sân, cancer ovarian, diabet de tip 2 şi afecţiuni vasculare.

Studiile susțin ipoteza că alăptarea are rol de protecție pentru mamă, astfel alăptarea până la cel puțin 12 luni a fost asociată cu un risc redus de carcinom mamar cu 26% și ovarian cu 37%. Totodată, hrănitul la sân al copilului a fost asociat cu un risc de diabet zaharat de tip 2 de 32% mai scăzut, ajută la involuția uterină rapidă după naștere, accelerează pierderea surplusului de greutate acumulat în sarcină și reduce reduce riscul de anemie și de osteoporoză postmenopauzală. De partea cealaltă, durata mai scurtă a alăptării a fost asociată cu un risc mai mare de depresie postpartum”, explică dr. George Diaconu, medic specialist obstetrică-ginecologie, Royal Hospital, care suliniază că, potrivit estimărilor OMS, o creştere a ratei de alăptare ar putea conduce la evitarea a 20.000 de decese provocate de cancerul de sân, anual. În România, acest lucru este cu atât mai demn de luat în seamă, cu cât cancerul de sân reprezintă principala cauză de mortalitate a româncelor, reprezentând 16% din totalul deceselor cauzate de cancer, atrage atenția medicul.

 

În ciuda beneficiilor demonstrate ale alăptării, atât pentru bebeluși cât și pentru mame, cele mai recente statistici furnizate de INSP arată că, în România, rata alăptării exclusive – de 12,6% – este printre cele mai mici din Europa, iar datele analizate în dinamică indică o scădere a ratei alăptării exclusive în ultimii ani, în timp ce în Europa, rata medie este de 25%, iar la nivel mondial crește până la 41%.

Din practica medicală, putem identifica unii factori drept responsabili pentru rata scăzută de alăptare, cum ar fi lipsa de informare asupra beneficiilor laptelui matern asupra copilului, dar și asupra mamei, dar și numărul insuficient de consilieri zonali în alăptare. De cele mai multe ori, pacientele se tem de „furia laptelui”, care reprezintă o frecventă complicație asupra sânului matern în primele săptămâni, din cauza din cauza înfundării canalelor de lactație sau a lipsei de golire suficientă a sânului post alăptare a copilului. Un consilier în alăptare cât mai aproape de domiciliul pacientei ar putea-o ajuta și sprijini în această problemă, crescând astfel rata de alăptare și sprijinind tânără mamă în procesul de îngrijire a sânului și prevenirea complicațiilor”, consideră dr. Diaconu.

 

Cea mai mare prevalenţă a alăptării exclusive (16,1%) în România se întâlnește în macroregiunea 2 (Moldova – Dobrogea), iar cele mai mici, în jurul a 10%, se întâlnesc în macroregiunile 3 şi 4 (Muntenia – Bucureşti, şi Banat – Oltenia). Analiza relevă, de asemenea, că prevalenţa alăptării exclusive este, în mediul urban, aproape de două ori mai mare decât în mediul rural – 15,4 față de 9,8%.

Un alt motiv de reticență a fost observat în rândul femeilor care au implanturi mamare și se tem că sânii se pot lăsa din cauza alăptării. „Acest fenomen poate apărea, dar în special în cazul în care alăptarea durează mai mult de doi ani. În același timp, însă, nu putem să nu remarcăm faptul că, de cele mai multe ori, sânul se lasă după sarcină, chiar și în lipsa hrănirii la sân a bebelușului, din cauza unor modificări hormonale din perioada sarcinii sau de fluctuațiile de greutate, alăptare fiind doar unul dintre posibilii factori, care însă nu este întotdeauna obligatoriu dar aduce cu el, întotdeauna, beneficii majore!”, concluzionează medicul.

 


Adaugati un comentariu


 

*