Boala cronică de rinichi ar putea deveni a cincea cauză de deces până în 2040

9 martie 2023 | 0 comentarii |

Peste 850 de milioane de oameni suferă de bol renale la nivel global, iar specialiștii avertizează că accesul limitat la servicii de diagnosticare, tratament și îngrijiri adecvate al pacienților crește riscul de deces.

 

Să ne pregătim pentru imprevizibil, să-i susținem pe cei vulnerabili” (Preparing for the Unexpected, supporting the vulnerable!), este tema lansată de Ziua Mondială a Rinichiului 2023, celebrată anual la data de 9 martie. Sub acest slogan, Societatea Internaţională de Nefrologie (SIN) și Federația Internațională a Fundațiilor pentru Rinichi atrag atenţia asupra bolilor renale, metodelor recente de tratament, măsurilor preventive şi evoluţiei bolilor de rinichi în lume.

În lume sunt peste 850 de milioane de oameni care suferă de boli cronice de rinichi (CKD), iar din cauza unor evenimente cu consecinţe dramatice (cutremure, inundaţii, conflicte armate, fenomene meteorologice extreme) și a pandemiei COVID-19, starea de sănătate a persoanelor care suferă de boli cronice de rinichi din întreaga lume se poate agrava exponenţial, întrucât diagnosticarea bolii de rinichi, cât şi tratamentul necesar pot fi îngreunate şi întârziate, cu consecinţe ireversibile.

Pentru a preîntâmpina situaţiile cu potenţial fatal pentru milioane de oameni, SIN sugerează factorilor de decizie din domeniul Sănătăţii o listă de măsuri ce ar trebui luate de timpuriu: prevenţie şi diagnosticare la debutul bolii, accesul echitabil la serviciile medicale, inclusiv în situaţii de urgenţă şi calamitate, iar pacienţii sunt sfătuiţi să aibă la îndemână o trusă de urgenţă, care să cuprindă mâncare, lichide, medicamentaţia necesară şi propriul istoric medical.

 

Lansare proiect UMF Davila

În România prevalența estimată a bolii cronice renale este de 10% (peste 37.000 de pacienți cu BCR sunt spitalizați anual). Dintre ei, aproximativ 25% sunt în stadiu avansat. Vârsta medie a pacienților cu Boala Cronică de Rinichi spitalizați este 67 de ani, peste 55% dintre cei afectați având vârste cuprinse între 60 și 79 ani.

Boala cronică de rinichi, în prezent a 10-a cauză de mortalitate la nivel mondial, se estimează că va ajunge pe locul 5 până în 2040, fiind strâns legată de alte patologii cronice precum diabetul zaharat sau hipertensiunea arterială.

În luna iulie 2022, UMF „Carol Davila” din Bucureşti anunţa lansarea unui proiect inovativ de educaţie medicală pentru medicii de familie şi navigare ghidată a pacienţilor cu boală cronică de rinichi, afecţiune cronică netransmisibilă, mult subdiagnosticată la noi în ţară, denumită şi supranumită „ucigaşul din umbră”, cu impact asupra sănătăţii individului dar şi cu impact social şi economic. Potrivit specialiştilor, boala cronică de rinichi este o afecţiune progresivă, caracterizată prin scăderea funcţiei renale, asociată şi cu un risc crescut de boală cardiovasculară sau de accident vascular cerebral. Diagnosticată la timp, boala poate fi tratată, reducându-se astfel riscul complicaţiilor şi numărul deceselor.

 

Bolile netransmisibile (BNT), care includ boli cardiovasculare, diabet, cancer, hipertensiune arterială, boli pulmonare cronice și boli cronice de rinichi (CKD), sunt principalele cauze de deces și dizabilitate la nivel mondial, cu un accent mai puternic în țările cu venituri medii și scăzute. În cazul unor situații de urgență, această cohortă a comunității este printre cele mai vulnerabile din populație din cauza cerințelor de îngrijire, adesea pe tot parcursul vieții, și a tratamentului complex continuu.

Societatea Română de Nefrologie și Societatea Națională de Medicina Familiei, în parteneriat cu Ministerul Sănătății, au inițiat campania „Bolile cardiovasculare, hipertensiunea și diabetul sunt frecvente și pot afecta grav rinichii. Evaluează gratuit sănătatea rinichilor tăi la medicul de familie”.

Obiectivul acestei campanii este creșterea nivelului de informare și conștientizare cu privire la Boala Cronică de Rinichi, a factorilor asociați și a importanței diagnosticului și intervenției precoce, la nivelul cabinetelor de medicină de familie. Boala cronică de rinichi trebuie abordată ca o prioritate de sănătate publică”, a afirmat prof. dr. Ina Kacso, președintele Societății Române de Nefrologie.

 

Ministrul Sănătății, prof. dr. Alexandru Rafila a precizat cu acest prilej, că „intervențiile eficiente care, aplicate precoce, reduc aceste riscuri pentru pacienții cu Boala Cronică de Rinichi sunt: screening, diagnostic în stadii incipiente, monitorizare regulată și tratament farmacologic, terapie de supleere a funcției renale în stadii avansate. Soluția pentru un diagnostic  eficient este asigurarea accesului gratuit la analizele de evaluare a stării de sănătate a rinichilor:  rata de filtrare estimată (RFGe) și a raportului de albumină-creatinină urinară (RACU), care se vor putea realiza gratuit, începând cu luna iulie a acestui an, datorită includerii lor în noul Contract – Cadru”, iar implementarea algoritmului de diagnostic la nivelul asistenței medicale primare va avea beneficii multiple: reducerea complicațiilor cardiovasculare și a riscului de deces din această cauză; creșterea calității vieții pacienților cu Boală Cronică de Rinichi; reducerea poverii asupra sistemului de sănătate, prin reducerea costurilor asociate tratamentului Bolii Cronice de Rinichi prin dializă și transplant renal; reducerea progresiei Bolii Cronice de Rinichi către complicații, dializă sau transplant renal și deces.

 

Prof. dr. Liliana Tuță, președintele Comisiei de Nefrologie din Ministerul Sănătății, a arătat că „transformarea practicii medicale în Boala Cronică de Rinichi implică mai multe acțiuni:  prioritizarea serviciilor preventive de depistare precoce a Bolii Cronice de Rinichi pentru categoriile cu risc crescut (pacienții cu HTA, BCV, DZ2); implementarea de pachete specifice de servicii și tratamente în ambulatoriul de specialitate și prin spitalizări de zi; implementarea unui cadru unitar standardizat de diagnostic pentru Boala Cronică de Rinichi în asistența medicală primară”.

La rândul său, conf. dr. Adriana-Carmen Dogaru, vicepreședinte Societatea Națională de Medicina Familiei, a afirmat că „avem o oportunitate extraordinară de a moderniza și eficientiza managementul în boala cronică de rinichi, prin prioritizarea diagnosticului în stadiile incipiente, în cabinetul medicului de familie. Pacienții cu boli cardiovasculare, hipertensiune și diabet vor fi evaluați și monitorizați de medicul de familie, pentru depistare sau diagnosticare, până când evoluția bolii cronice se modifică semnificativ. Intrăm așadar într-o nouă etapă a asistenței medicale primare, prin consultații și evaluări de prevenție în ceea ce privește boala cronică de rinichi”.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*